Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggKattraser

Bengal katt – Nybörjarguide till bengalkatter 2022

Bengalkatter är en av de sötaste katterna du kan hitta. Dessa tama hybridkatter är kända för sin smala kroppsbyggnad och vilda utseende. Bengalkatter är kända för sina ikoniska markeringar och med en personlighet av djungelkatter. Deras muskulösa kroppar och kraftfulla steg, på grund av deras långa bakben, runda öron och eleganta päls, återspeglar deras vilda härkomst.

Om du vill äga en bengalkatt för första gången, låt dig inte luras av deras vilda utseende eftersom de är väldigt vänliga och kärleksfulla och kommer väldigt bra överens med folk. Den här artikeln kommer att vara en guide för nybörjare som vill ha all information och fakta om bengalkatter. Du kommer bland annat lära dig om utseende, kost och sjukdomar. Dessutom kommer du lära dig snabba fakta om dessa vackra varelser. 

Fakta om katter

Om du är en kattälskare som älskar att veta mer om bengalkatter bör du läsa denna artikel.

Snabbfakta om bengalkatter

 • Bengalkatter har en livslängd på cirka 15 år och väger 4 till 8 kg.
 • De har sitt ursprung i USA, där de utvecklades som en hybridras med sitt vilda utseende och smala kroppsbyggnad.
 • Bengalkatter kan bli upp till 45 centimeter.
 • De är vänskapliga mot barn och andra husdjur.
 • Bengalkatter är omtyckta för deras korta och täta pälshår som kommer i nyanser av brunt, silver och snöfärgat.
 • Bengalkatter är ganska intelligenta och aktiva.
 • De är sociala och tillgivna, men nyckeln här är att introducera dem i tidig ålder till hushållet och dess familjemedlemmar.
 • De är väldigt lekfulla och kan inte hålla sig lugna på bara ett ställe. De behöver vara aktiva och använda sin energi på något bättre och därför behöver de gå ut då och då för att leka på gården.

Vad är en bengalkatt?

Bengalkatten är en hybrid mellan afrikanska leopardkatter och huskatter. Uppfödare korsade tama och vilda katter i början av 1900-talet. Resultatet blev en rolig och passionerad katt med fläckig eller marmorerad päls som ger bengalkatten dess vilda och vackra utseende. Bengalkattens skönhet är oöverträffad och kommer att smälta ditt hjärta när du leker med den eller när den myser med dig. 

Bengalkatter är väldigt stolta och entusiastiska. Dessa varelser är aktiva att leka med och älskar att ströva runt i huset och leta efter nya leksaker.

För- och nackdelar med bengalkatter

Att ha en bengalkatt som husdjur kommer med sina för- och nackdelar. Om du är förstagångs husdjursägare måste du vara mycket försiktig med bengalkatter. De har sina förmåner och behov. Här nedan får du veta mer om för- och nackdelar med att äga en bengalkatt.

Fördelar

Här är några fördelar med att äga en bengalkatt.

Bengalkatter är mycket tillgivna

Bengalkatter är mycket entusiastiska med sina ägare och andra sällskapsdjur. De betraktas ofta som små kärleksvarelser. Även om de inte är mycket av kelkatter, kommer de att låta dig veta hur mycket de uppskattar dig.

Bengalkatter är nyfikna och intelligenta till sin natur

Bengalkatter är nyfikna. De vill veta och förstå vad som händer i deras omgivning. Deras höga intelligens är en av anledningarna till att de kan tränas snabbt. Deras nyfikna sinne måste utmanas; därför måste du förse dem med pussel och leksaker för att hålla dem sysselsatta; annars kan de skapa trubbel.

Bengalkatter älskar att gå på promenad

När det kommer till Bengalkattens energinivå kommer de alltid att njuta av att gå på en promenad med dig; du måste anpassa dem till nya omgivningar eftersom de är aktiva och älskar att strosa runt.

Bengakatter kommer mycket bra överens med andra husdjur

Folk oroar sig ofta för att ta in nya husdjur i sitt hem och låta de träffa andra husdjur. När det gäller bengalkatter behöver du inte oroa dig för det eftersom de kommer väl överens med dina husdjur och skapar snabbt nya husdjursvänner.

Bengalkatter är fantastiska familjekatter

Bengalkatter är fantastiska familjekatter och älskar att vara runt sina människor. Du måste övervaka de första interaktionerna för att undvika eventuella oväntade händelser inträffar mellan ditt barn och bengalkatten. Men tids nog kommer du märka ett mycket tätt band mellan dem.

Nackdelar

Nackdelar med att äga en bengalkatt är följande:

Bengalkatter kan känna sig ensamma

Bengalkatter är väldigt sociala katter. Därför kan de känna sig ensamma om du lämnar de ensamma längre än vanligt. Att lämna de ensamma kan påverka dem negativt eftersom de kommer att bete sig väldigt oberäkneligt och bli ganska arga på dig.

De älskar att repa och ställa till med rackartyg

Bengalkatter är mycket intelligenta; Därför kan deras nyfikna natur bli ett problem för dig eftersom de älskar att skrapa och undersöka föremål runt huset och ställa till med rackartyg. Deras listiga små knep kan vara irriterande för dig.

En bengalkatt blir snabbt uttråkad

Även om dessa katter älskar att spendera sin energi på att gå på promenader med dig, blir de snabbt uttråkade. De måste lägga sin energi på att vara produktiva och lekfulla. Du bör se till att förse din bengalkatt med massor av leksaker för att hålla dem sysselsatta och aktiva.

Bengalkattens personlighet och temperament

Bengalkatten anses vara en av de sötaste katterna och det återspeglas i dess personlighet. De är hänsynsfulla och passionerade med ett temperament som klarar av saker till en viss gräns, annars kommer den att visa att den har fått nog.

Bengalkatter är mycket kärleksfulla med sina nära och kära och älskar att umgås med dem. När du har utvecklat ett bra band med bengalkatten kan du även hitta de liggandes vid din sida i sängen när du vaknar. 

Dessa små varelser älskar att välja en familjemedlemm som bästa vän och visa speciell tillgivenhet mot hen.

Bengalkatter är också smått pratsamma med sina ägare och ganska vokala med att låta dig veta vad den behöver. Det är även normalt att bengalkatter hälsar ägare när hen kommer hem från jobbet. De hälsar gärna på dig vid dörren och kommer springa runt dig och locka dig att leka med den vid första bästa möjlighet. 

Fakta om katter

Bengalkatt egenskaper

Bengalkatter har många unika egenskaper, inklusive att älska sina nära och kära och kommunicera sina krav. De värnar om sina människor och älskar att umgås med dem. Bengalkatter älskar att lösa pussel och få belöningar efter det. De är också mycket välkomnande till nya husdjursmedlemmar i huset.

Bengalkattens hårpäls är fläckig och deras orangefärgade hårpäls ger dem samma vilda utseende som dess förfäder. Deras tjocka hårpäls täcker också dess kropp perfekt och täcker bengalkattens smala och magra kropp; Pälsen erbjuder också isolering för kroppen mot plötsliga väderförändringar.

Deras tjocka päls fäller beroende på säsong, vilket kan skapa stor röra. De behöver regelbunden skötsel; annars blir pälsen ett nav av allvarliga sjukdomar. Bengalkatter är mycket lätta att träna på grund av deras intelligens och band till människor. Bengalkatter kan lära sig nya trick snabbt och utföra dem med glädje.

Bengalkatter färger

Trots deras ursprungliga asiatiska leopardfärgning kan du även hitta bengalkatter i andra färger. Dessa inkluderar sälsepia, bruntabby, sälminktabby, sällynxspets, svart silvertabby och fler andra färger.

Vit Bengalkatt

Vita bengalkatter är sälkrämiga snötonade katter i olika nyanser: snömink, snösepia och snölodjur.

Snö lodjur bengalkatt

 • Detta är en mycket ljus krämfärgad katt.
 • Den har mörka eller ljusa tätningsmarkeringar.
 • Mörka sälbruna svansspetsar kan också ses.
 • De har alltid blå ögon.

Snö mink bengalkatt

 • Dessa har färgerna elfenben, grädde och ljusbrunt.
 • De har mörk sälbrun svansspets.
 • De kan ha många nyanser av minkmarkeringar från säl till mörk.
 • De har blågröna eller vattengröna ögon.

Snö sepia bengalkatt

 • Dessa snösepior har krämig elfenbensfärg och ljusbrun färg.
 • Ses mestadels med mörkt sälbruna stjärtspetsar.
 • De visar nyanser av sepia-markeringar från sepia till mörk.
 • De har gröna eller gyllene ögon.

Grå bengalkatter

Grå bengalkatter har en blågråaktig päls med krämtoner. Deras päls har mörkblå, eller metallgrå kärnor med fläckiga eller marmorerade mönster. Du hittar också:

 • Stålblå markfärg.
 • Persikilknande undertoner.
 • Markeringar i blått som inte blir svarta.
 • Guld, gröna eller hasselbruna ögon.
 • En mörkgrå svansspets.

Svarta bengalkatter

Svarta bengalkatter uppvisar en likhet med svarta pantrar och dessa söta små pälsbollar har mörka mönster på svarta rockar. Dessa mönster kallas ofta ”spökmarkeringar” på grund av deras subtilitet och nakna synlighet, även om de är synliga i dagsljus. Det är en av de sällsynta bengalkatterna och påminner om svarta minipantrar.

Silvriga bengalkatter

De har maskering av varma färger i sin genetiska uppbyggnad av päls med mörka basremsor som kontrasterar mot pälsfärgen. Dessa katter finns i olika nyanser av silver, från silversnö och kol till blått silver. Dessa silvriga bengalkatter ser väldigt tilltalande.

De karakteristiska egenskaperna hos silvriga bengalkatter inkluderar:

 • Lite mattare päls (även om den är mer sällsynt).
 • Mörkgrå till kolsvarta markeringar.
 • Svart svansspets.
 • Tegelröd näsa.
 • Gröna eller gyllene ögon.

Röda bengalkatter

Detta är den vanligaste färgen på bengalkatter, som faktiskt är brun i sin nyans. De har traditionella gröna eller guldfärgade ögon och pälsfärg som sträcker sig från gråbruna toner till levande orange-guld.

Du hittar följande egenskaper hos röda eller bruna bengalkatter:

 • Bruna till kolsvarta markeringar.
 • Svart svansspets.
 • Röd näsa.
 • Bruna, koppar-, guld-, gröna eller hasselbruna ögon.

Bengalkatt allergi

Trots deras söthet och fascinerande förmåga att få vem som helst att bli förtrollad av deras utseende, har människor varit allergiska mot bengalkatter, så de undviker att äga dem som husdjur. De flesta katter har vissa faktorer som höjer allerginivån hos vissa människor, men bengalkatter visar sig vara mer godartade i det avseendet.

Fällningen av deras päls utvecklar allergier och mjäll framkallar reaktioner från immunförsvaret hos människor och därför börjar vissa uppvisa tecken på allergiska reaktioner när de är i sällskap med bengalkatter.

Om bengalkatten fäller måttligt eller minimalt är risken att utveckla allergi låg; alltså kan du äga en bengalkatt utan risk för allergier på kort sikt. 

Bengalkatt mat

Rätt kost och näring är avgörande för att upprätthålla optimal energi och hälsa för din bengalkatt. Det enklaste sättet att göra det är genom att köpa kommersiellt tillgänglig premiummat. Matsmältningskanalen hos dessa små pälsbollar är mycket kort och känslig. Ett litet misstag kan skapa förödelse på nolltid, vilket kan förstöra deras hälsa.

Bengalkatter är strikta köttätare. Således behöver de mat som har kött i lösvikt. Dessa är kommersiellt tillgängliga i olika former som du kan mata din lilla lurviga vän med.

Se till att vara försiktig med att göra några förändringar i kosten för din bengalkatt. 

Eftersom matsmältningskanalen hos bengalkatter är jämförelsevis liten. Av den anledningen stör varje förändring i deras diet deras mikroflora, vilket resulterar i GIT-störningar som i sin tur leder till att du får en sjuk, misskött katt.

Du bör rådfråga din veterinär angående mängden mat som din bengalkatt bör konsumera. Detta kommer att hjälpa dig att förhindra fetma hos ditt vackra husdjur.

Bengal katt storlek

Bengalkatter är slanka och magra och växer till 20-25 centimeter, vilket är den måttliga storleken på en genomsnittlig huskatt. De flesta bengalkatter kan hittas i denna storlek men kan också variera i storlek.

Bengalkattens livslängd

Med en livslängd på 9-15 år är bengalkatten en perfekt följeslagare. Du kan ha dem i ditt liv under en lång tid och skapa otaliga minnen att vårda.

Fakta om katter

Bengalkatt vikt

Medelvikten för en bengalkatt är 4-8 kg, vilket varierar beroende på ålder och livsstil. Det finns ingen strikt regel att bengalkatter alltid ska ha en fast vikt.

Bengalkatter sjukdomar

Sjukdomar är en del av livet. Miljön vi och våra katter lever i är inte fri från bakterier och vi och våra husdjur kan falla offer för olika sjukdomar. Nedan är några vanliga sjukdomar hos bengalkatter. Vissa av dessa sjukdomar är vanligare hos bengalkatter på grund av deras genetiska predisposition.

 • Progressiv retinal dystrofi.
 • Tandproblem.
 • Höftdysplasi.
 • Lymfom.
 • Bilateral Luxating Patella.
 • Gastrointestinala störningar.

Bengalkatt uppfödning

Bengalkatten är en hybridkorsning av en huskatt, en egyptisk mau och en asiatisk leopardkatt. De är uppfödda för att utveckla en söt katt som kommer bra överens med familjemedlemmar. De utvecklades också som miniatyrleopardrasen och höll vilda katter som husdjur.

Bengalkatter tillsammans med andra katter

Bengalkatter är mycket vänskapliga mot andra husdjur. De älskar att skapa vänner och de är också kärleksfulla mot nya husdjur. Du måste introducera dem ordentligt för nya husdjur eftersom bengalkatter är mycket aktiva och busiga till sin natur och gillar inte överraskningar.

Bengal katt- och hundkompatibilitet

Om du letar efter en katt som kan ha perfekt vänskap med hundar bör bengalkatten vara ditt val. De bildar ett djupt band med varandra och du kommer att upptäcka att de snabbt börjar leka tillsammans.

Bengalkatt inomhus vs bengalkatt utomhus

Bengalkatter är mycket aktiva och intelligenta små varelser. De älskar att leka, lösa pussel och njuta av sin tid med människor. De är väldigt aktiva både inomhus och utomhus. Inomhus leker bengalkatter med sina leksaker och njuter av att leka med dig. Å andra sidan gillar utekatter att utforska nya omgivningar, leta efter nya vänner och leka på egen hand.

Skötseltips för bengalkatter

För att ta hand om din bengalkatt på rätt sätt, följ tipsen nedan:

 • Mata din Bengal på ett ansvarsfullt sätt.
 • Ge dem vatten hela tiden.
 • Se till att de har en eller flera kattlådor.
 • Grooma den regelbundet .
 • Ta din Bengalkatt till veterinären regelbundet.
 • Håll din katt uppdaterad med vaccinationer.
 • Träna och lek med din Bengalkatt.
 • Introducera och utveckla bengalkattens band med varje medlem i familjen.

Vilken typ av person bör skaffa en bengalkatt och varför?

Att äga en bengalkatt kan vara utmanande. De är inte dina vanliga huskatter och absolut inte katter som kan sitta sysslolösa. De är väldigt aktiva och lekfulla och älskar att busa med sina ägare.

Bengalkatter passar inte bra för förstagångshusdjursägare. Om du letar efter en katt som du kan leka med och även kan ta hand om, då är Bengalkatten det bästa valet eftersom dessa katter inte kommer att tröttna på att leka med dig.

Vanliga frågor och svar om bengalkatter

Hur länge växer en bengalkatt?

En bengalkatt fortsätter att växa tills den blir 2 år, når en höjd av 20-25 centimeter och väger 4-8 kg. Deras längd varierar mellan 35-45 centimeter.

Hur är det att ha en bengalkatt?

Att ha en bengalkatt är som att ha en mjuk liten pälsboll att leka med. De kan beskrivas som busiga barn som letar efter trubbel. Men de älskar dig alltid för vad du än gör för dem och låter dig veta hur mycket de älskar dig.

Hur mycket kostar det att importera en bengalkatt?

Det genomsnittliga priset för att köpa eller importera en väluppfostrad bengalkatt varierar. Dessa kostnader är inte exakta hittills eftersom trenderna förändra och inflation kan inducera prisökning för bengalkatter.

Var kan man köpa bengalkatter?

Du kan köpa bengalkatter från uppföjdare eller katthem. En väluppfostrad och bra karaktäristisk bengalkatt är  svår att hitta på någon av dina lokala katterier, så du kan antingen få den från ett kungligt katteri eller leta efter en kvalitetsuppfödare i ditt område.

Hur länge lever en bengalkatt?

En bengalkatt lever upp till 15 år och är en bra följeslagare med dig på dina resor och andra minnesvärda händelser.

Hur mycket fäller en Bengalkatt?

Bengalkatter har tjocka hårpälsar och deras fällning är minimal jämfört med andra huskatter. Således är de hypoallergena att äga och kräver mindre underhåll.

Är bengalskatten aggressiv?

Beroende på antalet irritationsmoment, kan bengalkatter vara aggressiva. Även om de är observanta för provocerande beteende.

Hur länge lever en bengalkatt?

Bengalkatter lever mellan 9-15 år.

Kan jag promenera med en bengalkatt i koppel?

Bengalkatter välkomnar nya medlemmar i sin omgivning om de introduceras på lämpligt sätt, men om du tar med dem på en promenad bör du vara försiktig med situationer som kan förarga de. Det är bäst att ha dem i koppel. Se bara till att du ger din katt tillräckligt med frihet när du promenerar.

Tjuter bengalkatter mycket?

Bengalkatter gör mycket ljud.

Kan jag lämna en bengalkatt ensam?

Bengalkatter är mycket aktiva och passionerade små pälsbollar. Att lämna dem ensamma utan sysselsättning är negativt för deras lekfulla och nyfikna natur. Om du ska lämna dem ensamma i huset, lämna några pussel och leksaker för dem att leka med. Annars kommer du att observera repor på olika ställen i ditt hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *