Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

KattraserBlogg

Devon Rex katt Nybörjarguide – Hur är det att ha en Devon Rex?

Är du sugen på att lära dig om kattrasen Devon Rex? Du kanske tittade på en och tänkte: ”Jag vill veta mer!” Eller så funderar du på att skaffa en Devon Rex katt till ditt hushåll. Oavsett vad som väckte ditt intresse kommer denna nybörjarguide ge dig all nödvändig information om kattrasen.

Devon Rex är en välkänd kattras! Både ägare och uppfödare värdesätter denna katt för dess distinkta utseende och personlighet. Låt oss upptäcka allt som finns att veta om Devon Rex, inklusive dess historia, egenskaper, hälsa och mycket mer.

Devon Rex fakta

Rasen liknar en älva eller en tomte på grund av dess distinkta ansiktsdrag och fjärilsöron. Ja, du hörde rätt! Visste du? Devon rex kan lätt bli solbränd. Försök att skapa en skuggig miljö. Deras päls är otroligt känsliga.

 • Ursprung: Devon Rex härstammar från Buckfastleigh, en engelsk stad i Devon, på 1950-talet. Devon rex importerades till USA i slutet av 1960-talet och blev snabbt populärt. Trots att det är en relativt ny kattras är den redan omtyckt och accepterad.
 • Vikt: Medelvikten för Devon Rex är cirka 2 till 5,5 kg.
 • Livslängd: Deras genomsnittliga livslängd är 12 till 14 år.
 • Storlek: Det är en medelstor ras med cirka 50 cm kroppslängd.
 • Barnvänliga: Devon Rex är i allmänhet snälla, humoristiska, vänliga, lekfulla, intelligenta, självständiga och sociala kattraser.
 • Hypoallergen: Även om ingen katt är helt hypoallergen kan personer som lider av allergier kan tycka att Devon Rex är ett utmärkt alternativ på grund av dess distinkta, korta, vågiga hår som fäller väldigt lite.
 • Intelligens: De är i allmänhet en smart kattras och kräver ständigt nya utmaningar för att hålla dem sysselsatta. Att spela olika spel och uppmuntra dem att lära sig nya trick kan vara till hjälp i detta avseende.
 • Hälsa: Kattrasen Devon Rex har vanligtvis  lång livslängd och är frisk om den ges rätt vård. Som många katter bör du vara medveten om potentialen för vissa sjukdomar och hälsoproblem så att du kan vara redo.
 • Fällning: Även om Devon Rex inte fäller mindre eller mer än andra katter, kan Devon Rex-katter fälla. Varje hårstrå som fälls är kort och mindre märkbart än hos en långhårig katt. Det finns tekniker för att hantera fällning hos Devon Rex så att endast en kort mängd hamnar på dina möbler och mattor.
 • Hundvänlig: Devon Rex är en älskvärd katt som är en fantastisk familjekatt och kommer bra överens med hundar och andra kattkompisar. Den tycker om att lära sig nya färdigheter och umgås med sin familj.
 • Innekatt: Om du ger din Devon Rex-katt mycket utrymme att röra sig på och hålla den aktiv, kan den leva inomhus. Den bästa metoden för att hålla kattinnehåll inomhus är att schemalägga regelbunden lektid med dig.
 • Utekatt: Det är viktigt att förstå vad du ger dig in på om du släpper ut din katt. Devon Rex har en enorm mängd energi och om den inte används till sin maximala potential kommer den inte att bli nöjd. Att tillåta dem att gå ut är utan tvekan ett fantastiskt tillvägagångssätt för att åstadkomma detta, eftersom de instinktivt kommer att springa omkring under lång tid och jaga mindre insekter.
 • Päls: Dessa bedårande lockiga varelser har känsligt, vågigt hår. Områdena runt halsen, öronen, huvudet, bröstet, tassarna och buken har mycket kort päls jämfört med resten av kroppen. Deras kappor finns i nästan alla nyanser, inklusive vit, blå, lila, choklad, kanel och svart. Calico, sköldpaddsskal, spetsiga, tabby och skuggade mönster är bland de andra mönster som en Devon rex kan ha.
 • Energinivå: Devon rex är känd för sina clownliknande upptåg och höga energinivåer. Ge din högenergiska Devon rex massor av lekmöjligheter och var redo att njuta av dess humoristiska och utåtriktade egenskaper. Katt-träd och leksaker är utmärkta lösningar för din katts träningsbehov.
 • Vokaliserande: Devon Rex är en mycket högljudd katt som kvittrar och kurrar åt sin ägare.
 • Underhåll: Det är lätt att ta hand om en Devon rex. Även om de inte kräver lika mycket skötsel som vissa kattraser, behöver de mer uppmärksamhet. Din Devon rex kommer att kräva rutinbad med ett skonsamt husdjurs-schampo eftersom deras korta päls tenderar att bli fet. Dessutom måste du regelbundet rengöra dess öron, klippa hennes naglar och städa dess kattlåda.
 • Lekfullhet: Dessa glada katter kommer bra överens med andra djur, husdjur och frekventa besökare. Men varje Devon Rexs personlighet och bakgrund avgör hur vänlig en Devon rex är. De är sociala katter, men det beror på deras ursprung, om de kom från en uppfödare och om uppfödaren socialiserade dem från en tidig ålder.
 • Färger: En Devon Rex kan komma i nästan vilken färgvariant eller kombination som helst, från solid till mönstrad. Rasens färger och mönster känns igen, vilket gör dem lika varierande och individuella som fingeravtryck. En Devon Rex med solid päls ska vara lätt att identifiera. De kommer att ha en enda nyans för sin päls. Det kan dock ändras. De solida färgerna på en Devon Rex kan vara brun, grå, svart eller vit. Andra namn för nyanserna hos Devon Rex-katter är kanel, choklad, lila och lavendel. Dessa nyanser kan se solida ut men har ibland mönster som liknar en tabbyrock.

Fakta om katter

Devon Rex För- och nackdelar

Devon Rex är utmärkta följeslagare för alla familjer. De är idealiska för entusiastiska kattägare som är ivriga att socialiera med sina katter på grund av deras livliga karaktär, som ofta åtföljs av en antydan till bus. Även om Devon Rex enorma aptit kan leda till problem, är den aldrig något negativt. Dessa katter är något ovanliga, men du bör räkna dig lycklig att få chansen att ha en katt med så distinkt utseende som Dexon Rex. 

Nedan följer några för- och nackdelar med just denna ras:

Fördelar

 • De är otroligt omtänksamma och tillgivna.
 • Att ha en Devon Rex handlar om att gosa och mysa.
 • De är vänliga och kommer bra överens med både människor och djur.
 • De är geniala och kapabla att lära sig tricks.
 • Devon Rex är lättskött.

Nackdelar

 • På grund av sin mjuka päls kräver de särskild uppmärksamhet.
 • Rekommenderas inte för dem som ofta lämnar sina husdjur ensamma hemma.
 • Dyr att köpa och underhålla.

Devon Rex personlighet

Devon Rex njuter av varma, mysiga nätter i sina ägares sängar, där de kan väcka dem med spinnande, kramar och en kärleksfull huvudstöt. De kommer att hoppa i ditt knä, kyssa din haka eller borsta längs dina axlar eftersom de tycker om att vara nära sina ägare.

De tycker om att spela apport och lära sig nya färdigheter, som att spela piano. Baserat på deras beteende kan du tro att de är en hybrid mellan en hund och en katt. De tycker om att hålla sig sysselsatta med gåtor och andra komplicerade leksaker. Devon Rex kallas ofta humoristiskt för ”apor i kattdräkter” eftersom de är så livliga, underhållande och intelligenta.

Devon Rex temperament

De tenderar att stjäla mat från din tallrik om de kan eftersom de är giriga och listiga. De kan snabbt klättra till toppen av köksskåp eller dörrar eftersom de har stark hoppförmåga. De uppskattar att vara en del av din familj och är väldigt folkorienterade. De föredrar att sitta i ett knä eller mysa under ditt täcke på natten. De delar gärna sin miljö med andra husdjur och gör sitt bästa i ett livligt hem med många besökare. De kommer bra överens med barn. Var försiktig för att Devons charm inkluderar en hälsosam dos bus!

Devon Rex sjukdomar

Innan du skaffar en ny katt bör du lära dig mer om den än bara dess temperament och aktivitetsnivå. Dessutom måste du informeras om eventuella vanliga hälsoproblem. Och samtidigt som vi försöker hitta information som det kan vara ett krångel, har vi lagt upp den här listan över de mest typiska hälsoproblemen som Devon Rex-ägare kan uppleva. Vi ger dig allt du behöver veta innan du köper en Devon Rex!

Hypertrofisk kardiomyopati

Den vanligaste formen av hypertrofisk kardiomyopati har varit relaterad till Devon Rex. Det händer när hjärtats väggar tjocknar, vilket sänker hjärtfunktionen.

Neonatal isoerytrolys

När en ammande kattunges blodtyper inte matchar sin mammas, uppstår en sällsynt sjukdom som kallas neonatal isoerytrolys. För att uttrycka det kortfattat, om en mamma med typ B-blod föder en kattunge med typ AB- eller A-blod. Kattungen ammas av henne, så mamman överför antikroppar som är skadliga för kattungens blodgrupp. Tyvärr klara sig sjuka kattungar vanligtvis inte mer än några dagar.

Patellar Luxation

Patellaluxation är den medicinska termen för när knäskålen. glider ur sin plats. Trochlear-rännan, där knäskålen är belägen, kan leda till att knäskålen hamnar felplacerad om den inte är tillräckligt djup. Katter med böjda benben är lika sårbara. Allvaret av tillståndet kan kräva operation för de drabbade Devon Rex-katterna.

Höftdysplasi

Höftdysplasi är en annan ärftlig bensjukdom som Devon Rex är benägna till. Höftdysplasi orsakas av onormala kulleder mellan lår- och höftbenen, som får lårbenshuvudet att upprepade gånger slå mot acetabulum i en ”slipande” verkan. Detta försvårar rörelser och leder ofta till artros.

Amyloidos

Amyloiduppbyggnad i vävnader och organ, vilket resulterar i felaktig organ- och vävnadsfunktion, kallas amyloidos. Denna sjukdom, som oftast drabbar njurarna, kan orsakas av en infektion, en inflammatorisk reaktion eller till och med malignitet. Ökad urinering, viktminskning, överdriven törst, trötthet, munsår och kräkningar är några av de symptom som kan uppstå.

Hypotrichosis

Detta är ett ovanligt tillstånd som påverkar hårsäckarna och, i vissa fall, resulterar i tunnare och fläckvis håravfall på huvudet och bröstet. Om din katt tillbringar för mycket tid utomhus kan detta leda till solbränna på den bara huden.

Dystoci

Dystoci, en term som används för att beskriva svårigheten som vissa honkatter har att föda, har kopplats till Devon Rex. Det kan orsakas av flera saker, inklusive anatomiska problem med bäckenet och slidan. Tecken inkluderar:

 • Skriker ut i vånda.
 • Sammandragningar som varar längre än 30 minuter.
 • Med en 4-timmars fördröjning mellan början av sammandragningar och födseln av den första kattungen.

Polycystisk njursjukdom

PKD drabbar många raser och är ärftligt. Förekomsten av flera cystor kan ha en inverkan på njurarna och ibland andra organ. Resultatet är njursvikt. Livskvaliteten kan förbättras med mediciner och specialdieter.

Hörselnedsättning

Rådfråga din veterinär om dina vita Devon Rex, särskilt blåögd, kan ha hörselproblem, eftersom de är mottagliga för medfödd dövhet. Den goda nyheten är att din döva Devon Rex kan ha ett lyckligt liv inomhus, men det är viktigt att hålla dem inne eftersom det kan vara ganska skadligt att gå ut.

Fetma

Katter med dålig kostkontroll eller sällan motionerar är mer benägna att bli överviktiga. Fetma hos katter definieras som att de väger 10 % till 20 % över rasens medelvikt. Fetma är ett problem eftersom det kan försämra rörelsen, stressa din katts hjärta och andra viktiga organ och orsaka tidig död.

Fakta om katter

Devon rex pälsvård

Devon rex mjuka päls kräver skonsam hantering under borstningen. Var försiktig med kattens hår och hud, oavsett om du använder en mjuk borste eller en metallkam som är speciellt framtagen för att trimma katter. Om du borstar eller kammar kattens päls hårt kan den bli sliten. De har en tunn päls som gör det lätt för kattens hud att bli fet, särskilt i hudveck. Bada din katt om den blir grusig. Placera katten i ditt badkar när den har fyllts med ljummet vatten, tvätta den sedan med en mild kattspecifik tvål. Det ska bara vara nödvändigt att utföra detta med några veckors mellanrum.

Devon Rex färger

Devon Rex är en ovanlig liten ras eftersom de, till skillnad från vissa andra sorter, har en betydligt annorlunda päls. Här kommer vi att fokusera på de många färger och mönster som Devon Rex speciella kappa kan ha. Det finns flera pälsvarianter, vilket ger dig massor av alternativ. Men du måste noggrant förstå varje färgs utseende innan du bestämmer dig för din favorit. Låt oss ta en titt på de olika färgerna som denna ras har.

 • Vit Devon Rex: Den rena, glänsande vita pälsen på Devon Rex gör att den sticker ut. En Devon Rexs päls måste vara helt vit utan några andra färger eller markeringar för att klassas som helvit. De ska även ha rosa tassskydd och nosläder. På grund av deras unika och charmiga utseende är vita Devon Rex mycket efterfrågade.
 • Svart Devon Rex: Pälsen på svarta Devon Rex kännetecknas av att den har en djup kolsvart nyans. Huden måste vara svart, från spetsarna till hårrötterna. Detta innebär att deras päls inte bör ha någon ytterligare färg eller rost.
 • Blå Devon Rex: Pälsen på Blå Devon Rex är blå till färgen. Devon Rexes i blått förväxlas ofta med Devon Rex i grått. Med tanke på att Blue Devon Rex’s päls verkar vara ganska grå är felet enkelt att göra. Devon Rex är dock inte juridiskt erkänd i färgen grå; om du stöter på en Rex som verkar grå är den officiellt i färgen blå.
 • Choklad Devon Rex: Devon Rex är täckt av en solid kastanjebrun päls. Det ska inte finnas några färgvariationer eller märken alls. De har tassdynor som är bruna eller kanel i nyans och brunt nosläder.
 • Krämfärgad Devon Rex: Cream Devon Rex kännetecknas av sina buffa krämfärgade pälsar. De ska ha jämnt färgad hud utan några märken eller andra färgvariationer. Ljusare krämfärger är att föredra och får bättre betyg på kattutställningar.

Devon Rex typer

 • Cornish Devon Rex

Cornish Rex-katten varierar i storlek från liten till medium. Den ser ut som en stor katt tills du plockar upp den.Sett från sidan bildar botten av kroppen en uppåtgående kurva som matchar den uppåtgående kurvan på dess ryggrad. Huvudet på Cornish Rex är kort och smalt, med enorma ögon och öron som verkar enorma till skallens storlek. Den har långa smala ben, en fast haka och en romersk näsa. Svansen är likaså lång och mager, och den är ganska flexibel. Bland katter har Cornish Rex en speciell päls. Även om den är mjuk och delikat, producerar den naturligt vågor som liknar rader av majs.

 • Calico Devon Rex

Calico, en tri-color Devon Rex katt, kommer vanligtvis att vara en hona. Det finns extremt få manliga calicos eftersom calico-genen bara ärvs genom X-kromosomen. Vanligtvis kommer calicos att vara röda (orange), vita och svarta. Utspädda calicos har något svagare versioner av samma basfärger, vilket ger dem ett mer persika, grått, ett vitt utseende. På grund av sin vackra och distinkta design är calicos enkla att identifiera.

 • Spetsiga Devon Rex

Kroppen på en spetsig Devon Rex kommer att ha en enhetlig nyans med mörkare spetsar. De kommer alltså att ha mörkare ansikten, öron, tassar och svansspetsar än resten av deras kroppar. Devon Rex-katter har en härlig päls som får dem att se ut som siameser.

 • Sphynx Devon Rex

Sphynx väger cirka 2 till 5 kg, men Devon Rex väger vanligtvis mellan 2 och 4 kilo. Å andra sidan är Sphynx ofta mer liten i storlek än Devon rex. Devon Rex är 25 till 30 cm lång vid axeln, medan Sphynx är 20 till 25 cm lång.

Fakta om katter

Devon Rex jämfört med Cornish rex

Cornish Rex är en annan ovanligt korthårig ras som, som namnet antyder, kommer från Cornwall i England. Denna ras är lätt att förväxla med Devon Rex. Med stora, överdimensionerade öron och en vågig underull påminner den om en imp. Genetisk forskning visar att de inte är så nära sammankopplade som tidigare trott. Även om pälsen ser identiska ut på utsidan, är deras genetiska sammansättning väldigt olika. Detta innebär att de uppstått på olika sätt.

Devon Rex jämfört med Sphynx

Två av de mest sällsynta kattraserna är Devon rex och Sphynx. Båda är kända för sina beundrande och livliga personligheter, vilket gör dem till fantastiska vänner. Även om de liknar varandra, finns det en hel del skillnader, varav några är mycket mer uppenbara än andra. Devon Rex och Sphynx, ibland känd som Canadian Sphynx, är relativt nya kattraser som går tillbaka till 1950- och 1960-talen. Otroligt nog, trots att de kommer från olika nationer, är båda arterna produkter av selektiv avel och förvärvade sin päls på grund av en genetisk mutation. Skillnaderna mellan Devon Rex och Sphynx är storlek, pälstyp, utseende och temperament.

Devon Rex mat

Generellt sett kommer Devon Rex att äta samma näringsämnen i en högkvalitativ diet som hos vuxna katter. Överväg att använda en hälsosam viktformel om de behöver hjälp med att hantera sin vikt. Devon Rex-katter bör äta en kattungemåltid under det första året av sina liv för att stödja deras utveckling och tillväxt.

Devon Rex allergier

Devon Rex anses vara allergivänligt på grund av deras låga fällning och förmåga att absorbera oljor som innehåller proteinet Fel-D1 genom håret. De är mindre benägna att utlösa dina allergier om de regelbundet badar. Perfekt för allergiska familjer som letar efter en älskvärd katt för att förgylla dagen!

Devon Rex historia

Du kommer inte bli förvånad över att upptäcka att kattrasen Devon Rex har sitt ursprung i England, där namnet kommer från. Förmodligen kombinerades en korthårig huskatt och en kattkatt med en distinkt lockig päls kraft. Den resulterande kullen gav upphov till Kirlee-katten, en sällsynt ras som snabbt blev populär för sitt distinkta hår. Den första Devon Rex-katten dök upp i USA 1968. Cat Fanciers Association erkände officiellt rasen 1979. Många respektabla uppfödare i USA och Storbritannien säljer för närvarande Devon Rex. Arten är fortfarande relativt sällsynt och tillräckligt attraktiv för att dra till sig uppmärksamhet.

Sammanfattning – varför skaffa en Devon rex?

Devon Rex kan vara den perfekta rasen för dig om du letar efter en katt som ser ovanligt ut med en livlig, hängiven attityd. Även om de inte kräver mycket skötsel, måste katter hållas varma. Således är tröjor för katter ett måste i kallare klimat. Dessa katter mår bäst i hushåll där de kan vara en engagerad och aktiv familjemedlem snarare än de där de bara är en lågmäld vän.

Frågor och svar om Devon Rex

Hur gammal blir en Devon rex?

De lever vanligtvis i 10 till 15 år.

Hur mycket kostar en Devon Rex?

Devon rex är sällsynt. En Devon rex kattunge kommer att kosta potentiella köpare mellan 6000 kr – 10 0000 kr från en ansedd uppfödare.

Kan du vara allergisk mot Devon Rex?

Devon Rex fäller som andra katter, vilket gör att de yttre allergenerna och instängd mjäll släpps ut. Och för vissa med riktigt känsliga allergier kan detta orsaka allvarliga reaktioner.

Kan Devon Rex vara en utekatt?

Även om din Devon Rex nöjer sig med att leva inomhus, är dess rikliga energi bäst att använda när du leker utomhus.

Hur mycket ska en Devon Rex äta?

Ge din Devon rex premium kattmat, eftersom dessa katter vanligtvis inte behöver en specifik diet och sannolikt inte kommer att bli feta. Se din veterinär för att ta reda på hur ofta och hur mycket du ska mata ditt husdjur.

Var kommer Devon rex ifrån?

Devon Rex släkthem är Buckfastleigh i Devon, där en övergiven plåtgruva tidigare innehöll en herrelös katt med vågig päls.

Måste Devon Rex borstas?

De behöver bara lite underhåll för sina korta rockar. Ibland räcker det att massera den med en trasa eller händerna och bada.

Hur mycket jamar Devon Rex?

Devon Rex är lekfulla och mycket energiska katter. De har lätt för att bli uttråkade och behöver betydande vård från ägaren. Jämfört med andra kattraser kan de också vara ganska vokala och bullriga. För att hålla din Devon Rex underhållen och nöjd måste du förse den med leksaker och skrapstolpar.

Hur mycket underhåll kräver Devon Rex?

En Devon rex är relativt lättskött. De behöver mer uppmärksamhet än vissa kattraser men inte överdriven skötsel. Din Devon rex skulle kräva rutinbad med ett skonsamt schampo och ljummet vatten eftersom deras korta päls tenderar att bli fet. Dessutom måste du regelbundet rengöra hennes öron, klippa hennes naglar och städa hennes kattlåda.

Hur mycket äter en vuxen Devon Rex?

Ett högkvalitativt mat för vuxna katter ger vanligtvis den näring som Devon Rex-katter behöver för att blomstra. Överväg att använda en hälsosam formel om du behöver hjälp med att hantera din katts vikt. Devon Rex kattungar bör äta en kattungemåltid under det första året av sina liv för att stödja deras utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *