Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Hur kommunicerar katter?

Katter är kända för att vara distanserade och självständiga, men det betyder inte att katter inte vet hur de ska kommunicera. Katter är väldigt bra på att kommunicera med varandra – och med oss!

Katter använder olika kommunikationsmetoder, inklusive fysisk kontakt, vokaliseringar och visuella signaler. De använder också doft för att markera sitt revir och för att lämna meddelanden till andra katter.

Genom att förstå hur katter kommunicerar kan vi bättre förstå deras behov och bygga starkare relationer. I den här artikeln kommer vi att utforska hur katter kommunicerar och vad de försöker berätta för oss.

Hur kommunicerar katter med människor?

Katter vokaliserar eller gör visuella signaler för att kommunicera med människor. Vissa katter jamar, vissa spinner, vissa kliar och ansar sig, vissa morrar och spottar, och vissa uttrycker bara sina känslor genom kroppsspråk.

Det bästa med katter är att de har många sätt att kommunicera med oss på:

 • Spinnande
 • Mjauar
 • Svanshållning
 • Blinkningar
 • Gnuggning

Katter spinner när de är glada eller nöjda. De gör detta genom att vibrera sina diafragmamuskler, vilket skapar ett lågfrekvent ljud som ekar i deras kroppar. Om du ser din katt spinna i din närvaro är det ett tecken på lycka. De kan också spinna när de sömnigt gnuggar sina huvuden mot en kudde eller en filt. 

Mjauar

Mjauar är den vanligaste kommunikationsformen för katter, och katter använder flera olika former av mjau. En del katter jamar till exempel när de vill ha uppmärksamhet eller mat, medan andra jamar för att markera sitt territorium eller för att kommunicera med människor.

Svanshållning

Katter kan använda sin svanshållning för att kommunicera med människor. Svansen höjs ofta som ett tecken på kärlek eller lycka. När vi sträcker ut handen efter vår katt och rör vid dess huvud eller päls, viftar svansen som svar. Det kan betyda att katten gillar hur den behandlats.

Blinkningar

Katter använder ofta sina ögon för att uttrycka sina tankar och känslor. De flesta katter blinkar precis efter att ha tittat på dig och fortsätter sedan att titta bort. När en katt är nyfiken blinkar den eller stirrar på dig. Till exempel indikerar en långsam blinkning tillit, medan en längre blick ofta är ett tecken på aggression. Det är ett sätt för dem att berätta att de är uppmärksamma; det är också ett tecken på avkoppling och tillit.

Halloween-pose

Ett annat sätt som katter kommunicerar med oss är genom att använda sina kroppar i Halloween-posen. En storögd blick och en välvd rygg följer vanligtvis detta drag. Halloween-posen kan uppstå när katter känner sig hotade av människor eller andra djur, så det är bäst att hålla din katt borta om du ser det hända.

Gnuggning

Ett av de vanligaste sätten för katter att kommunicera med oss är genom att gnugga mot oss för att tala om för oss att något behöver vår uppmärksamhet. Katter är bra på att läsa mänskligt beteende och gnuggar sig ofta mot en person eller ett föremål för att be om uppmärksamhet eller tillgivenhet. När en katt skaver mot oss är det oftast ett tecken på att den vill bli klappad.

Vilka är de olika sätten för katter att kommunicera med människor? 

Trygg katt

Katter som är nöjda tenderar att uppvisa ett tillfredsställande beteende med pigga öron och avslappnade svansar. Din kattväns svans kommer att höjas något eller stå rakt upp och kattens kropp är vänd mot din beröringsriktning. Svansen är stilla och kan vifta något. Katten kan hålla huvudet mot dig eller sträcka ut halsen för att uppmuntra beröring. Glada katter kan gnugga mot dig på ett lekfullt sätt eller spinna som svar på din beröring.

Kärleksfull katt

Katter som vill visa kärlek till människor går ofta framför sina ägare och slingrar sig runt deras ben. Kattungar kommunicerar en önskan om uppmärksamhet och eventuellt mat. Huvudgnidning är en kärleksfull signal som innebär märkning med unika biologiska dofter som kallas feromoner.

Avslappnad katt

Avslappnade katter är vanligtvis vänliga och lekfulla. De kan uppvisa beteenden som att krypa ihop sig i en boll med tassarna nedstoppade under, exponera magen eller till och med sova på rygg med alla fyra fötterna i luften. Avslappnade katter har lite spänningar i kroppen, med ögonen halvslutna och spinnande när de njuter av att bli klappade av dig.

Katt redo för aggressiv attack

När en katt är redo för attack sänker den sin kropp till marken med öronen roterade bakåt och platt mot huvudet. Svansen är låg eller upphöjd med håret upphöjt och visar tecknet ”flaskborstesvans”. Hos vissa katter uttrycks agitation genom att dunka sina svansar eller flytta dem fram och tillbaka snabbt. Vissa katter kan vokalisera med vrålande, väsande eller ett skrik, känd som ”offensiv aggression”.

Katt redo för defensiv agression

Denna kattkommunikation är känd som defensiv aggression. Det är uppenbart i kattens kroppsspråk, som vanligtvis involverar att kattens öron lutar sig bakåt och platt mot huvudet, en avslappnad kropp och ben som dras nära kroppen och spända ansiktsmuskler.

Irriterad katt

När en katt är irriterad kommer den att stelna sin kroppsställning och platta till sina öron. Spetsen på en katts svans kan börja växla form, och din katt kan göra ett lågt morrande. Om du fortsätter att klappa din katt när den är irriterad – till exempel genom att gnugga i öronen eller klia sig bakom öronen – är kattungens nästa steg att slå eller bita.

Rädd katt

När en katt är rädd kommer den att kröka ryggen och stå på bakbenen, vilket får den ser så stor ut som möjligt. Andra katter kommer att huka sig med bakbenen stadigt planterade som förberedelser för att springa om det behövs. Ögonens pupiller vidgas för att bättre se och reagera på ett hot.

Arg katt

Arga katter kommer att puffa upp och kröka ryggen. Din katt snärtar ofta med svansspetsen snabbt och kan väsna eller morra. Ögonen på en arg katt kan vara smala och fokuserade, med vidgade pupiller och spända ansiktsmuskler.

Fakta om katter

Hur kommunicerar katter med varandra?

Katter kommunicerar med varandra med hjälp av olika metoder, inklusive kroppsspråk, vokaliseringar och doftmärkning. Katter använder dessa metoder för att visa tillgivenhet, rädsla eller fientlighet mot andra.

 • Vokalisering
 • Visuella signaler
 • Dofter

Katter kan göra olika ljud, inklusive spinnande, morrande, väsande, jamande, mjauande. De gör också en mängd andra ljud. Katter använder sina röster för att låta andra katter veta att de är vänliga eller arga. Kattens spinnande ljud används oftast när den är glad eller avslappnad, vilket visar att den är nöjd med andra katter. En katt som känner sig rädd eller aggressiv kommer ofta att väsa, morra eller visa sina tänder. Väsande är en annan typ av vokalisering som katter använder när de är arga på varandra eller bara uttrycker sig.

Visuella signaler

Katter kommunicerar också genom kroppsspråk. Kattdjur använder kroppsspråk för att visa vänlighet, ångest eller aggression mot andra katter. Till exempel, en katt som ligger ner med huvudet och svansen pekad åt samma håll brukar indikera att den är avslappnad och glad. En arg eller rädd katt kan få sig själv att se större ut genom att böja ryggen. En katt som hukar ner med öronen bakåt och svansen fluffig indikerar vanligtvis att den är rädd eller defensiv.

Doft

Ditt pälsiga kattdjur kommunicerar med andra katter genom kemiska signaler som doft och feromoner. Till exempel kan doften av en annan katts urin berätta mycket om den katten, inklusive dess kön, hälsa och humör. Katter använder också feromoner för att kommunicera. Feromoner är kemikalier som frigörs från kattens haka, panna och tassdynor till luften som kan upptäckas av andra medkatter. Katter använder feromoner för att kommunicera känslor som rädsla, lycka och aggression.

Hur kommunicerar katter med sina kattungar?

Katter är mycket kärleksfulla och fostrande varelser och kommunicerar ofta med sina kattungar på olika sätt. Här är tre olika sätt på hur kattungar kommunicerar med sina kattungar:

Jamar

Katter jamar som ett sätt att kommunicera med sina kattungar. Det kan göra av olika anledningar, som att be om mat eller uppmärksamhet. Kattmammor gör ofta ett speciellt vibrerande ljud när de kallar sina kattungar att komma till dem.

Kvitter

När en mammakatt ammar sina kattungar kommer hon att kvittra åt dem. Detta kvittrande ljud tros trösta och lugna kattungarna. Det är också ett sätt för mamman att hålla reda på sina kattungar och se till att de alla mår bra. Det är ett tecken på en frisk och glad katt.

Spinnande

Katter spinnar när de är nöjda och glada, vilket ofta är ett sätt för dem att förmedla sin tillgivenhet till sina kattungar. En mammakatt kan locka sina kattungar med sin svans eller kroppsställning.

Hur flirtar katter med varandra?

Katter är begåvade flirtare! De har en repertoar av rörelser som de använder för att låta andra katter veta att de är intresserade av de. Vissa av dessa rörelser kan verka lite konstiga för oss, men för andra katter är de tydliga tecken på tillgivenhet. Om du någonsin har undrat hur katter flirtar med varandra, här är en snabb sammanfattning.

 • Ögonkontakt
 • Ryggvalvning
 • Gnuggning
 • Rullande
 • Svansen rör sig
 • Ögonkontakt

Katter brukar börja med att skapa ögonkontakt med varandra. De kan också ge varandra lekfulla puffar eller stötar. Om de känner sig pigga, kan de börja grooma varandra. Det är roligt och hjälper katterna att lära känna varandra bättre.

Ryggvalvning

Ett av sätten som katter flirtar på är genom ryggbågande. De kommer att kröka ryggen och höja svansen i luften, vilket gör att de ser så stora och tilltalande ut som möjligt. När en katt böjer ryggen visar den tillgivenhet för sin kompis.

Gnuggning

Katter är taktila djur, och de älskar att gnugga mot varandra när de hälsar eller leker. När katter gnuggar varandra är det oftast på huvudet eller ryggen. Det är en tillgiven gest som visar att de gillar varandra.

Rullande

Att rulla på marken är ett vanligt sätt som katter flirtar med varandra. Katter med ett nära band rullar ofta över på ryggen för att visa tillgivenhet genom att slicka och ansa sin ägares ansikte.

Svansen rör sig

Att röra på svansen är ett mer subtilt sätt för katter att visa tillgivenhet, men det kan vara mycket effektivt för att bygga ett band mellan två katter. Svansen rör sig i olika mönster beroende på hur nära de två katterna är varandra; om de inte är för långt bort kommer de långsamt att flytta sina svansar fram och tillbaka medan de tittar in i varandras ögon.

Katters kommunikationsljud

 • Spinnande
 • Mjau
 • Kvitter
 • Morrande
 • Väsande
 • Gnälla
 • Tjut

Spinnandet är ett ljud som kattdjur gör för att uttrycka belåtenhet och njutning. Det har också beskrivits som en ”fysisk massage”, som varar från en till fyra sekunder. När din katt spinner beror det oftast på att din katt är nöjd med omgivningen. Din katt kan också spinna när du sover eller när du försiktigt klappar honom på huvudet.

Mjau

Mjau är den vanligaste vokaliseringen i kattkommunikation, och den kan användas i olika situationer, beroende på sammanhang och andra faktorer. Katter gör detta ljud när de kommunicerar med andra katter eller visar dominans över andra katter (dvs en annan hankatt). Det här ljudet verkar starkare eftersom det vanligtvis åtföljs av en öppen mun som fylls med luft när katten vokaliserar (dvs. gör ljudet). Det är också ett larmljud som låter andra veta att det finns en annan kattunge.

Kvittrar

Kvittret används ofta i lek eller för att uttrycka belåtenhet. Den kan också användas när kattungen vill ha något av sin ägare eller en annan katt. Kattmamma producerar detta ljud som häckningsbeteende för sina kattungar.

Morrar

Ett morrande kan användas när ett djur känner sig hotat eller vill ha uppmärksamhet från sin ägare eller ett annat djur i hushållet. Det varar vanligtvis mellan 1-5 sekunder men kan variera beroende på sammanhang och andra faktorer. Det här ljudet produceras av katter när de känner sig hotade eller arga, till exempel om någon går för nära deras territorium eller om du försöker klappa dem för hårt medan du går förbi dem utan att presentera dig själv först! De kommer vanligtvis att morra snabbt innan de backar långsamt eller springer iväg.

Väser

Ljudet av en väsande katt varnar andra katter att hålla sig borta. Beroende på hur katten väser kan det vara ett hot eller en varning. Om en öppen mun och tänder åtföljer ljudet är det ett hot, och en vänlig katt kommer att väsa för att få tillbaka den andra katten. Om en katt väser medan den morrar är den förmodligen inte vänlig.

Morrar

Ett morrande indikerar aggression mot människor eller andra djur men inte nödvändigtvis mot katter (dvs om du klappade din hund, kan han morra mot dig).

Gnälla

Katter använder sina vokaliseringar för att kommunicera känslor, särskilt när de är unga kattungar eller har ont. Gnället är ett av katternas viktigaste ljud eftersom det förmedlar rädsla, ångest och ångest. Kattungar gör ofta detta ljud om de tappas bort eller lämnas ensamma för länge. Det låter också andra djur veta att de är i nöd så att de kan hjälpa dem.

Spänning

En katts spänning är ett lågt spinnande som är ett av dess vanligaste ljud. Blodet som pumpar producerar ett spännande ljud genom hjärtljudet, och du kan höra när katter känner sig väldigt glada, upphetsade eller nöjda. Även om det kan verka konstigt att höra detta ljud från din kattvän, är det ganska tröstande för din kattunge! Detta spinnande betyder att din kisse känner sig trygg och säker med dig. Din katt Fido kommer ofta att spinna högt som svar på att ägaren smeker dem eller när de har lekt med en annan lekfull katt.

Tjut

Katter kommer att yla på natten om de behöver hjälp eller om det finns en inkräktare på deras territorium (som en räv). Yet har beskrivits som att det låter som ”en varg som ylar över sitt byte”.

Vanliga frågor

Förstår katter varandra när de pratar?

Svaret är ja. Katter är väldigt bra på att kommunicera med varandra, och de förstår sannolikt varandras jamar. Den vanliga missuppfattningen är att katter inte förstår varandra när de kommunicerar. Det är helt enkelt inte sant. Även om det är sant att katter inte använder samma vokaliseringar som människor, använder de olika ljud, kroppsspråk och dofter för att kommunicera med varandra. Forskare tror att katter använder vokaliseringar för att förmedla sitt känslomässiga tillstånd.

Hur säger katter hej till människor?

Det är ganska enkelt – de jamar. Meow är hej på kattspråket, och det är det enklaste sättet för dem att kommunicera med oss. Vissa katter lyfter också sin fulla upprättstående svans för att hälsa på sina ägare. Naturligtvis är varje katt unik, och vissa kan ha sitt unika sätt att hälsa på dig. Men om du hör en katt jama, kan du vara säker på att de försöker säga hej.

Vilka är de 16 kattorden?

Katter har också unika sätt att kommunicera med människor eller med varandra.

 • Spinn- (uttalas ”hrn-rhn”).
 • Begäran eller hälsning – (uttalas ”mhrn”) kan användas som en bekräftelse, bekräftelse eller begäran.
 • Call – (uttalas ”mhrn”) En ton som katter använder när de är upphetsade över något.
 • Bekräftelse eller bekräftelse – (uttalas ”mhng”)
 • Krav- (uttalas ”mhrn-a:ou”) kommer från ljudet av ordet ”mjau” på kattspråk. Ordet betyder att göra en beställning eller efterfrågan på något.
 • Tiggande krav – (uttalas ”mhrn-a:ou:”) liknar tiggeri, men det har en hårdare ton när människor hör det.
 • Förvirring – (uttalas ”maou?”)
 • Parningsrop – mild form (’ mhrn-a:ou)
 • Klagomål (’ mhng-a:ou) – Det beskriver allmänna känslor, som irritation eller rädsla.
 • Morrande och ilska (wa:ou: wa:ou)
 • Jämrar sig (wa:ou:) – En katt gråter när den är arg, sårad eller rädd.
 • Morra– Ett ljud av intensiv ilska och frustration.
 • Parningsrop (intensiv form) – En hög vokalisering som katter använder för att locka till sig kompisar och varna för inkräktare.
 • Smärtskrik – En intensiv yowl uppstår ofta som svar på smärta eller skada.
 • Vägran – Ett skrapande ljud som hörs när katter gnider tänderna mot varandras päls eller hud för att markera revir eller etablera dominans över en annan katt.
 • Spott – Ett ljud som produceras som ett resultat av irritation eller depression.

Vilka är de tre sätten katter kommunicerar på?

Katter kommunicerar med varandra på en mängd olika sätt, inklusive genom vokaliseringar, dofter och kroppsspråk.

Vokaliseringar är det mest uppenbara sättet som katter kommunicerar på. Katter använder jamar, spinnar, väser och morrar för att kommunicera. Var och en av dessa vokaliseringar har olika innebörd och syfte. Till exempel kan en katt jama för att be om mat eller spinna för att visa belåtenhet.

Doften är ett annat viktigt sätt som katter kommunicerar på. Katter har doftkörtlar i ansiktet och svansen för att markera sitt revir. De har också ett starkt luktsinne, som de använder för att identifiera andra katter.

Kroppsspråk är det tredje sättet katter kommunicerar på. Katter använder sina svansar, öron och ögon för att förmedla olika budskap. Till exempel kan en katt snärta med svansen för att visa tillgivenhet.

Hur kommunicerar katter verbalt?

Katter använder en mängd olika vokaliseringar för att kommunicera med andra katter och människor. Katter kan jama för att hälsa på folk eller be om mat. När en katt väser är det vanligtvis ett tecken på aggression eller rädsla. Och när en katt spinner är det ofta ett tecken på belåtenhet.

Kommunicerar katter med varandra telepatiskt?

Svaret är ja, men det är viktigt att notera att deras telepatiska förmåga är begränsad. Katter kan bara kommunicera med varandra på en mycket grundläggande nivå. De kan inte ha djupa, komplexa samtal som vi kan. De kan bara skicka och ta emot enkla tankar och känslor.

Kommunicerar katter med varandra genom att jama?

Även om det inte är vanligt att katter jamar på varandra, använder de jamar för att kommunicera med människor. Katter jamar vanligtvis när de vill ha något av oss, som mat, uppmärksamhet eller att få vara ute. Så vad använder katter för att kommunicera med varandra? De kommunicerar vanligtvis genom kroppsspråk, vokalisering och doft.

Slutsats

Katter kommunicerar på olika sätt, inklusive vokalisering, kroppsspråk och doft. De använder dessa metoder för att förmedla sina behov, önskningar och känslor till andra katter eller människor. Genom att förstå hur katter kommunicerar kan vi bättre förstå deras beteende och förbättra våra relationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *