Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Hur mycket sover en katt? Allt du behöver veta 2022

Katter älskar att sova och ta flera tupplurar dagligen. Om du precis skaffat en katt kommer du att märka att din katt sover mycket. Katter sover 15 timmar dagligen men kan sova mer än 20 timmar om dagen. Till skillnad från människor sover katter mer på dagen och är vakna på natten.

För en ny kattägare kan det verka onormalt att katten sover länge. Men oroa dig inte; en katt sover mer för att bygga upp sin energi. Denna energi håller katten pigg och alert och hjälper den vid jakt, lek och snabb löpning. Sömntiden hos katter varierar beroende på ålder, fysisk hälsa och aktivitetshastighet. Ju mer frisk och aktiv katten är, desto mer kommer den att sova. På samma sätt kommer en nyfödd katt att sova mer än en vuxen katt. 

Men du kanske undrar, varför sover katter så mycket? Hur mycket sömn behöver min katt? Finns det något hälsorelaterat problem bakom min katts sömnbehov? Hur mycket sover en katt under dagen och natten? I denna artikel får du vet allt om hur mycket en katt sover och hur mycket sömn en katt behöver. Du får information om sömn för kattungar och vuxna katter.

Hur många timmar per dag sover katter?

De flesta katter sover 12 till 18 timmar dagligen, men det uppskattas att 40% av katter sover 18 timmar om dagen. Ålder har en betydande inverkan på kattens sovtid. Vuxna katter sover 12 till 20 timmar dagligen, medan seniorkatter sover mer än vuxna katter på grund av mindre energi och låg rörlighet. Katter sover vid olika tidpunkter under dagen. Sömnbehovet och sömntiden är detsamma för han- och honkatter.

Till skillnad från människor är katter kända som crepuskulära, vilket innebär att de förblir aktiva i gryning och skymning. Katter sover under dagen för att vara pigga på natten. De är naturliga rovdjur och deras hjärnor och kroppar arbetar aktivt för att jaga på natten. Katten slumrar med ett öppet öga och kan omedvetet höra ovanliga ljud. Därför har katter ingen fast läggtid; de kan ta en tupplur när som helst på dygnet.

Miljön är också en faktor som påverkar tupplursfrekvensen för katter. En plötslig förändring i miljön kan förändra kattens sömnvanor. Exempelvis om din familj får en ny familjemedlem i ditt hem vilket kan påverka kattens sömn. 

Fakta om katter

Hur mycket sover en katt i sitt liv?

En vuxen katt sover sexton timmar om dagen medan en äldre katt sover tjugo timmar om dygnet. Detta sömnmönster innebär att två tredjedelar av kattens livstid ägnas åt att snooza. Katter följer för det mesta två sovstadier:

 • Non-Rapid Eye Movement (NREM) är stadiet där katten sover medvetet och vaknar vid märkbara rörelser. NREM-stadiet håller katten pigg under sovtiden.
 • Rapid Eye Movement (REM) denna sömncykel övergår från NREM till REM-sömn. Under REM-stadiet sluts kattens ögon men ögonen rör sig bakom de stängda ögonlocken. Katter kan röra ögonen horisontellt och vertikalt och kan drömma under REM-stadiet.

Det finns några viktiga skäl till varför katter sover mer under sin livstid:

 • Den viktiga orsaken är kattens crepuskulära natur. Katter är aktiva vid tidpunkten för soluppgång och solnedgång. De flesta katter anpassar sitt sovmönster efter jaktordningen. De är mest aktiva när bytet mest sannolikt kan hittas. Vissa katter skapar dock en sömnvana kring matschemat.
 • Katter sover djupt och tillbringar tre fjärdedelar av sina dagar med att tupplura; tupplursfaserna varar mellan femton till trettio minuter. Medan de sover är de tillräckligt alerta för att vakna vid oroliga situationer.
 • Under den återstående fjärdedelen befinner sig katter i djup sömn. Djup sömn är den kortare sömncykeln med cirka tio till femton minuters intervallet. Gamla katter spenderar dock& 30 till 40% av sin sömncykel i djup sömn.
 • Katter är rovdjur; de jagar vid en viss tid på dygnet. Vilda katter är mycket skickliga på att springa, jaga och döda byte och detta förbrukar mycket energi. Tamkatter har också samma egenskaper. Jakt bränner mycket energi; därför är lång, avkopplande sömn avgörande för att spara energi.

Hur mycket sover en vuxen katt?

I allmänhet är en vuxen katts sovtid mellan 12 och 18 timmar per dag. Det är kort tid för katten att sova och de kan sova mer än så. Vuxna katter sover mer eftersom de behöver samla energi för att uträtta aktiviteter. Huvudaktiviteten är att jaga och vuxna katter kräver mer energi för att springa fort och ha ett öga på bytet.

Vuxna katter följer det polyfasiska schemat, vilket innebär att de sover flera gånger om dagen. Forskningen om kattsömn fann att katter har sömncykler och katters sömn varierar från 50 till 113 minuter.

Vuxna friska katter följer det sömnmönster som kallas dygnsrytm. Denna rytm är i huvudsak en 24-timmars sömncykel.

Den föredragna och lämpliga tiden för katter är tidig morgon och före solnedgång. Katters rovdjursnatur skapar deras sömncykel. Till exempel är katter rastlösa under gryningen för att jaga fåglar och på natten för att jaga nattaktiva gnagare. Huruvida katter är domesticerade påverkar också deras sömncykel. Tamkatter sover mer än hemlösa katter som oroar sig för mat.

Du kan också ändra sovtiden för din katt genom att träna din katt. Du kan ställa in kattens sovtid efter din egna sovtid. Du bör leka med din katt innan läggdags, ge en god måltid till katten efter lek och sedan gå och lägga dig. Det hjälper till att upprätthålla din katts fysiska och mentala hälsa.

Hur mycket sover en äldre katt?

En äldre katts sovschema är mellan 16 och 20 timmar. Här spelar åldringsfasen en stor roll – den äldre katten åldras mellan 12 och 14 år och superseniorkatten från 15 år och framåt. Som vi kan se sover äldre katter mer, men varför sover de mer än yngre katter? Äldre katter har mindre energi, lägre aktivitet och rörlighet och därför sover de mer. De har inte tillräckligt med kraft för jaktaktiviteter som att förfölja, jaga och springa.

Richard Goldstein, expert på smådjursmedicin och biträdande professor vid Cornell University and College of veterinary medicine, sa: ”Att bli äldre är ingen sjukdom. Äldre katter kan sannolikt anta olika tillstånd.” Åldersfaktorn påverkar inte alla katter, men vissa kan ändra sina sömnvanor. Äldre katter är mer inaktiva och mindre lekfulla och behöver mer sömn. 

Äldre katter sover faktiskt mer än 20 timmar om dagen. Men om du märker förändringar i kattens sömn kan det bero på hälsoproblem. Ovanligt sömnschema och mer vakenhet indikerar ett underliggande hälsotillstånd hos din katt. Du kan observera beteendeförändringen hos din katt under sjukdomsperioden, såsom ändrade sömnvanor, viktminskning eller viktökning samt låg energi. De mer sömniga katterna kan lida av dessa problem:

 • Hörselproblem: katter sover mer eftersom de inte störs av ljud.
 • Njursjukdom: kan också förändra sömnmönstret hos katter.
 • Hypotyreos: bristen på detta sköldkörtelhormon kan förekomma hos vuxna katter. Symptomen är störd sömn, håravfall och slöhet.

Hur mycket sover en katt på vintern?

Precis som åldern påverkar vädret kattens sömnvanor, särskilt under vintern. I genomsnitt sover katter från 12 till 20 timmar om dagen på vintern. Forskning gjord av ASPCA fann att katter sannolikt sover mellan 12 till 20 timmar om dagen under vintern. Men under vintermånaderna kan de sova längre i dagsljus. Katter blir latare på vintern och vill sova på varma ställen i hemmet för att behålla kroppsvärmen. En anledning kan vara att din katt sover mer på vintern eftersom vintern har kortare dagar. Katter ändrar sin sovrutin efter miljö. 

Enligt veterinären Dr. Justin Shmalbery påverkar många faktorer kattens sömnvanor under vintern. Han sa att två system påverkar katter sömn. Dessa är:

 • Endokrina systemet
 • Nervsystem

Det endokrina och nervsystemet är kopplat till cirkans och dygnsrytmer.

Dygnsrytm inkluderar kattens fysiska och mentala förändringar under en 24-timmars sömncykel. Den påverkas av ljus och mörker. De minskade dagsljustimmarna påverkar kattens sömn.

Cirkansrytm involverar biologiska och fysiska förändringar som sker vid en viss tidpunkt per år. Det förändrar kattens sömnschema och beroende på årstid formar de sina sömnvanor. Det begränsar kattens sovtid. Utekatter ändrar sitt sömnschema mer under vintersäsongen än innekatter.

Hur mycket sover en kattunge?

En kattunge kan sova nästan hela dagen. Ja, det är sant att kattungen sover mycket. Liksom mänskliga bebisar är kattungar ökända för att sova mycket. En nyfödd kattunge kan sova hela dagen. 

Vanligtvis tillbringar kattungar större delen av dagen med att sova, uppskattningsvis 90% av dygnet. Denna sovrutin kan förvirra dig. Oroa dig inte; din kattunge mår bra. Kattungar älskar mycket sömn och deras sovtid minskar beroende på ålder. Till exempel kommer en nyfödd kattunge att sova mer än en 3 månader gammal kattunge. Kattungens långa sovperiod är lämplig för deras hälsa. Det hjälper den att utvecklas normalt och snabbt både mentalt och fysiskt. Det ger dem energi att leka.

Vanligtvis sover kattungar på dagarna och är vakna på natten på grund av kattens crepuskulära natur. Det är inte ett konstigt beteende hos din kattunge eftersom den lätt kan se i mörkret. Men om du vill ändra sängrutinen för din kattunge enligt din sovtid, träna den genom att följa stegen nedan:

 • Ge din kattunge en dagaktivitet; till exempel, lek med din kattunge eller ge den en rolig leksak. Det kommer att förbättra kattens fysiska och psykiska utveckling.
 • Schemalägg kattungens leksession eller träning för ett klockslag där din kattunge kan spendera mycket energi innan läggdags.
 • Efter att ha ätit somnar katter ofta. För att hålla din kattunge aktiv medan du arbetar. Justera matningstiden och matmängden för kattungen.
 • Om dagtidschemat inte fungerar bör du hålla kattsängen borta från ditt rum; det kan fungera.

Hur mycket sover en kattunge per dag?

En nyfödd kattunge sover nästan 22 timmar per dag fram till sex månaders ålder; kattungar sover cirka 16 till 20 timmar. Det innebär att kattungar sover ungefär 90% av sin dag. Kattungar sover från 16 till 22 timmar per dygn beroende på deras ålder. Om du har en nyfödd kisse i ditt hem märker du att din kisse fördubblas i storlek efter en vecka. Den höga tillväxthastigheten leder till att den nyfödda kattungen sover hela dagen.

Kattungar sover mer än vuxna katter för att konservera energi. Denna energi används för tillväxten av hjärnan och nervsystemet hos kattungen. Kattungar växer som mest från 4 till 6 månader och då sover de som mest. Att sova ger kattungen energi att stärka muskler och ben samt för att bibehålla ett fungerande immunförsvar.

Liksom vuxna katter är kattungar vanligtvis aktiva i skymningen och tidigt på morgonen; du kan leka med din katt under denna tid.

Vissa faktorer påverkar det dagliga sömnbehovet för kattungar

 • Ålder är den främsta faktorn som påverkar kattungens sömnmönster; med stigande ålder förändras kattens sömncykel. Nyfödda kattungar och seniorkatter sover mer än vuxna katter.
 • Väder: Kattungar sover mer om dagen i kallt och regnigt väder för att hålla sig varma.
 • Aktivitetsnivå: Aktivitetsnivån hos kattungen påverkar också deras sömn. Ju mer aktiv kattungen är desto längre sover den för att ladda upp sin energi.
 • Hälsa: katter som lider av hälsoproblem, såsom smärta eller sjukdom, kommer att sova mer än vanligt.

Fakta om katter

Hur mycket sover en 12 veckor gammal kattunge?

Kattungar genomgår olika utvecklingsfaser mellan en veckas ålder till 12 veckors ålder. En kattunge på 12 veckor brukar sova 20 timmar om dagen. Marilyn Krieger, certifierad kattbeteendekonsult, sa att 8 till 12 veckor gamla kattungar sover cirka 20 timmar om dagen. Sömnbehovet beror också på kattungens dagliga aktiviteter – en mycket energisk kattunge sover mer om den leker mycket. Därför behöver kattungar mycket sömn och gott om mat för att fylla på sitt energilager. Det är fördelaktigt för kattungens utveckling.

Om du märker att din kattunge ofta vaknar på natten och sover på dagen är det inget att oroa sig för. Detta är bara kattungens naturliga psykologi. Nyfödda kattungar och äldre katter följer samma sovmönster. Tolv veckor är uppväxtperioden för kattungar då det är nödvändigt att utveckla deras sociala färdigheter.

Om kattungen inte lär sig disciplin av sin mamma vid denna ålder, kommer det att orsaka svårigheter i vuxen ålder. Om kattungen får mindre socialisering påverkar det kattungens sociala färdigheter vilket kan skapa problem. På samma sätt kan du optimera kattungens sömnrutin med vägledning och hjälp. När kattungar är 12 veckor gamla lär sig kattungar saker snabbt på grund av sin mentala tillväxt.

När katten åldras påverkas sömnmönstret, men det betyder inte att kattungen plötsligt ändrar sitt sömnsätt. De sover mer än en halv dag med lite förändring. Liksom sömncykeln sker beteendemässiga och fysiska förändringar.

 • Kattungens mjölktänder bryter ut och vid 12:e veckan faller mjölktänderna ut.
 • Hörsel- och synutveckling.
 • Kattungen blir mer aktiv.
 • Ändringar i ögonfärg till en permanent ögonfärg.

Hur mycket sover en 13 veckor gammal kattunge?

När en kattunge är under fyra månader gammal sover den 18 timmar dagligen, vilket är den vuxna kattens sovtid. När kattungen når 3 månaders ålder eller äldre utvecklar den sina sinnen mer och blir mer aktiva. För att kattungen ska få rätt sömnbehov efter sin ålder bör du låta din kattunge sova utan avbrott eller oro. Eftersom det är bra att kattungen sover mer för att den ska vara mer aktiv.

En 13 månader gammal kattunge sover 18 timmar per dag och dess sömncykel har olika faser. Fasen för god sömn är cirka 20 till 25 minuter och den andra fasen är REM Paradoxical Dreaming, som är cirka 5 minuter.

Matningstiden och rutinen för en 13 veckor gammal kattunge bestämmer dess sovtid. Det är bäst att göra ett diagram över kattungens matningstider jämfört med kattungens växande ålder. Eftersom katter sover mer efter maten, sover förmodligen en övermatad kattunge ännu mer. Sätt upp ett matningsmönster för din kattunge; annars kommer det att öka deras sovtid. Kattungen kan behöva mer mat men ge den alltid tillräckligt med mat för att fylla kattungens energibehov.

Kattungar har ett oregelbundet sömnmönster kopplat till ålder, aktivitetsmängd och matningsschema. Däremot har vuxna katter ett regelbundet sömnschema på cirka 12 till 20 timmar dagligen. Huruvida en 13 veckor gammal kattunge sover på natten eller inte är fortfarande under forskning. Vanligtvis vaknar kattungen under natten, men de älskar tupplurar.

Här är tips för att hjälpa kattungen att optimera sin dagliga rutin.

 • Du bör spendera tid med din katt och anpassa dess sovtid och plats. Välj en bekväm säng för kattungen och glöm inte att lägga till en fluffig filt för god nattsömn.
 • För att ge kattungen en bättre daglig rutin, mata din katt vid samma tidpunkt varje dag, schemalägg kattungens lektid och gå till sängs vid en specifik tidpunkt.

Hur mycket sover en 16 veckor gammal katt?

En 16 veckors gammal katt sover mellan 16 och 20 timmar om dagen. Var därför inte orolig om din katt sover mer. Många beteendemässiga och psykiska förändringar inträffar hos kattungen under denna ålder. Sovschemat påverkas mer märkbart genom beteendeförändringar, vilket påverkar kattens sömnmönster.

Det stora sömnbehovet hos katter har evolutionära rötter. Det vanliga talesättet om katter är att dess förfäder var rovdjur från den afrikanska slätten. De sov mer under dagtid för att konservera energi och vara effektivera under jakt. Kattungen följer samma sovmönster som sina förfäder. Ju mer kattungen sover desto mer aktivt kommer den att leka, jaga och delta i andra aktiviteter. En 1 vecka gammal kattunge sover mer än en 16 veckor gammal katt, medan en 16 veckor gammal katt sover mindre än en äldre katt, beroende på rasens karaktär.

Katter blir mer energiska än någonsin när de är 16 veckor gamla. De äter, leker och sover mer. Se till att du har ordnat en lämplig sovplats i hemmet för din katt så att den bekvämt kan ta tupplurar. Kom ihåg att även placera kattungens mat och vattenskål på ett lämpligt ställe i hemmet. 

FAQ – frågor och svar om katters sömn

Varför sover min katt på mig?

Ibland sover katter på sin ägares kropp. Det kan finnas olika möjligheter för detta. 

 • Katten gillar värme: Katter gillar varma förhållanden. De föredrar vänliga platser när de sover. Ibland är den mänskliga kroppstemperaturen varmare än rumstemperaturen och katter älskar att sova på sin ägares kropp mer än på någon annan plats i hemmet. 
 • Katten vill ha kontakt med dig: Katter är underbara och vänliga varelser och vill skapa en relation med dig. Katter bygger dessa relationer på sitt sätt. Ett av dessa sätt är att de sover med dig.
 • För att söka skydd: Innan du går och lägger dig är säkerhet det primära bekymret för varje varelse. På samma sätt ser katter också till att platsen där de går och sover är tillräckligt säker. Ibland känner de sig säkrare när de sover på sin ägares kropp.

Varför sover äldre katter så mycket?

Katter har en mycket aktiv och tröttsam livsstil, som att springa, hoppa, leka och jaga byte. Så de behöver vila ordentligt för att återhämta sina kroppsmuskler. Även yngre katter tar regelbundna tupplurar under dagen. På samma sätt spenderar äldre katter mer energi än yngre katter, så de föredrar att sova en stor del av dagen. Om din äldre katt sover i 20 timmar av dagens 24 timmar bör du inte oroa dig för detta.

Varför sover min katt så mycket på vintern?

Vädret spelar en viktig roll för våra sömnvanor. Till exempel är vår sovrutin annorlunda på vintern än på sommaren. Precis samma sak händer i en katts liv. På vintern påverkar många miljöfaktorer din katts sovrutin, som kallt väder, molnigt väder, dimma, etc.

Om din katt sover för mycket på vintern kan det bero på följande faktorer:

 • Kortare dagtider på vintrarna: Som vi alla vet har vintern kortare dagar och vissa katter kan somna när natten börjar. Detta beteende gäller inte innekatter. Det gäller endast utekatter.
 • Tristess: På vintern blir katter ibland lata eftersom de begränsar sig till varma platser. Så i den här tråkiga situationen har de inget att göra. Det är därför de helst sover länge.

Varför rycker katter i sömnen?

Vanligtvis sover en frisk katt 15 timmar om dagen och ibland kan de ha ryckningar under sömnen. Här är några möjliga orsaker till att katter rycker i sömnen. 

Katter har olika sömnstadier; av alla sömnstadier är två de viktigaste Rapid Eye Movement (REM) och Non-Rapid Eye Movement (NREM). Under REM-sömnstadier befinner sig kattens kropp i vila och dess nervsystem är fullt aktivt. Det är då  din katt kan rycka.

Varför sover min katt för mycket?

Olika miljöfaktorer, såsom temperatur och väder påverkar sömnbehovet för din katt. Katter älskar att sova större delen av dagen. Det finns ingen anledning att oroa sig för detta. Katter har en aktiv livsstil och deras kroppsmuskler kräver mycket energi för att springa och hoppa mer. Katten återfår denna energi när den sover mycket. 

Varför sover min katt vid mitt huvud?

En människas huvud är den varmast delen av kroppen eftersom vår kropp frigör det mesta av energin genom huvudet. Som vi vet gillar katter att sova på varma ställen. Det är därför de föredrar att sova vid huvudet på sin ägare.

Hur länge sover en katt efter kastrering?

Under återhämtningsfasen sover katten mer, från 12 till 24 timmar om dygnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *