Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggKattraser

Maine Coons katt Nybörjarguide – Hur är det att ha en Maine Coons?

Maine Coons är den mest gigantiska kattrasen bland alla katter. De är kända för sin massiva storlek, upp till 102 cm långa. Av naturen är de muskulösa, fluffiga, godmodiga och underbara katter. På grund av deras fantastiska utseende och starka personlighet anses de vara ett av de bästa och mest populära kattraserna. Miljontals människor älskar Maine Coons på grund av deras lekfulla natur, milda läggning och fantastiska utseende. Enligt Cats Fanciers Association 2019 är Maine Coons den 15:e mest populära kattrasen.

På grund av deras storlek kan det vara förvirrande för nybörjare om man ska skaffa Maine Coons eller inte. För nybörjare är det nödvändigt att veta allt om livsstilen för Maine Coons, vad de äter, sovtider, sjukdomar och andra relaterade frågor. I den här artikeln får du veta allt om Maine Coons och hur det är att ha en Maine Coons. 

Maine Coons fakta

Maine Coons är domesticerade katter eftersom de är lätta att träna och vänliga mot familj och andra husdjur. Det finns olika myter om ursprunget till Maine Coons. Här är några fakta som hjälper dig att veta mer om Maine Coons. 

 • Ursprung: Maine Coons är en gigantisk huskatt. Det är en av Nordamerikas äldsta naturliga kattraser. Rasen har sitt ursprung i den amerikanska delstaten Maine, där den är erkänd som den officiella statliga katten och uppkallades efter statens huvudstad.
 • Vikt: Maine Coons vikt varierar främst beroende på ålder och kön. Till exempel, vikten på honan varierar mellan 3,8 kg och 6,2 kg. Medan hanar väger mellan 5,8 kg och 8,1 kg.
 • Livslängd: Livslängden för Maine Coons är vanligtvis 13 till 14 år. Hälsoproblem som fetma och höftledsdysplasi hos Maine Coons kan minska deras livslängd. Men det kan förebyggas av ägarens speciella omsorg.
 • Storlek: Storleken på en vuxen Maine Coon varierar mellan hanar och honor. Hos honor är storleken 20,32 cm till 35,56 cm. Hanar är mellan 25,56 cm och 40,64 cm.
 • Barnvänlig: Maine Coons är älskvärda och utmärkta katter för barn på grund av sin snälla och lekfulla natur. Maine Coons har en mild personlighet och är inte rädd för barn och husdjur.
 • Hypoallergen: Vanligtvis är Maine Coons inte allergivänliga. Katter som producerar proteinet Fel d 1 är inte allergiska. Medan katter som producerar lägre nivå av Fel d 1 är hypoallergena, som Sphynx.
 • Intelligens: Maine Coon-katter betraktas som intelligenta katter men det varierar beroende på katt. Maine Coons är ofta mer intelligenta än huskatter.
 • Hundvänlig: Denna kattras är känd för sin hundvänliga personlighet. Maine Coons är tolerant och lär sig nya saker snabbt så länge de motiveras på rätt sätt. 
 • Innekatt: Inomhusmiljön är fördelaktig för Maine Coons i vissa situationer medan inte i andra. Till exempel kan de vara säkra men benägna av tristess. Innekatter har en lat och begränsad livsstil. Det bästa är att umgås mycket med de.
 • Utekatt: Maine Coon-katter gillar utomhusmiljöer på grund av deras sociala natur. Utekatter är mer fysiskt aktiva än innekatter. De gillar att leka på gräs och sola sig. Maine Coons utomhusaktiviteter håller dem friska.
 • Päls: Maine Coons långa päls gör att de ser mer massiva ut än andra hushållskatter. Pälsen är silkeslen och kortare nära axeln. Den ser också lejonlik ut runt bröstet och halsen.
 • Energinivå: Energinivån är måttlig hos Maine Coons. Vanligtvis är de inte energislösare. De tillbringar större delen av dagen lugnt och sömnigt men lekfullt på kvällen och morgonen. Även om äldre Maine Coons-katter har hälsoproblem som ledsjukdomar, anses fortfarande vuxna Maine Cooner vara lika energiska som hushållskatter.
 • Vokalisering: Maine Coons är pratglada. De gör väsen och spinnar för att uttrycka sina känslor och begär. De gör olika ljud beroende på deras behov. Att kvittra med fågelliknande ljud är tecken på lycka. Maine Coons jamar när de känner smärta, hunger eller ensamhet. De kvittrar också för att få ägarens uppmärksamhet.
 • Underhåll: Maine Coons kräver inte mycket underhåll. Jämfört med andra tama katter kräver de mer skötsel, utrymme och motion på grund av sin stora storlek. Maine Coons behöver mer skötsel än korthåriga katter. Från början var de kända för sin jaktförmåga och nuförtiden är de kända för sin personlighet.
 • Lekfullhet: Maine Coon-rasen är älskvärd, tillgiven, lekfull och intelligent. På grund av sin fridfulla natur slåss de inte med sällskapskatter och -hundar. Deras höga energinivå håller dem livliga. Maine Coons är som mest aktiva på kvällar och tidig morgon.
 • Färger: Maine Coons har olika färger och mönster. De vanligaste färgerna är röda, blå, krämfärgade, solida vita, svarta, tvåfärgade och skuggade. De mest sällsynta färgerna är silver och guld.

Fakta om katter

Main Coons för- och nackdelar

Fördelar

 • Maine Coon fäller inte ofta: Den vanliga uppfattningen är att Maine Coons fäller mycket på grund av deras långa hår. Till exempel behöver en katt trimning varje dag men Maine coons behöver bara trimmas under specifika årstider eftersom de fäller under vår och höst.
 • Vänlig mot husdjur: Generellt sett förändras beteendet hos katter när man har andra husdjur i hemmet. Men det intressanta med Maine Coons är att de har ett kärleksfullt beteende mot nya husdjur, oavsett om det är katter eller hundar.
 • Intelligens: Maine Coons är mer intelligent än andra familjekatter. De kan förstå sin ägares humör och kan lätt tränas.
 • Sällskaplig natur: Dessa katter är trevliga och vänliga mot familjen. Vissa av dem anses vara blyga, men vanligtvis välkomnar de främlingar till familjen. De är tålmodiga och toleranta mot barn.
 • Hälsa: Maine Coon-katter utvecklas naturligt. Persiska katter är utsatta för många hälsoproblem, medan Maine Coon har bättre hälsa. De behöver mer vård från sin ägare.

Nackdelar med Maine Coon

 • Dyra: Maine Coons kostar mellan 5000 till 25 000 kr. Detta pris varierar beroende på ålder. Samt att vaccination kostar dig mer.
 • Uppmärksamhetssökande: De är uppmärksamhetssökande och klängiga. Vissa människor kanske inte beundrar denna egenskap.
 • Kräver träning: De är energiska och aktiva och kräver därför mycket aktiviteter. Upptagna människor kanske inte vill umgås med dem, vilket kan leda till stress och fetma hos Maine Coons.

Maine Coons personlighet

Maine Coons är medelstora till stora och hanarna är vanligtvis större än honorna. Deras söta, ömma och vänliga beteende utgör deras milda personlighet. De skadar inte barn och andra husdjur. Maine Coons är intelligenta och kan förstå sin ägares humör. De gillar att vara lekfulla hela dagen, precis som kattungar.

Precis som hundar är de mer lydiga mot sina föräldrar. De anpassar sig lätt till nya miljöer. På grund av sin höga energinivå förblir de mer aktiva och gillar att leka och jaga.

Maine Coons temperament

Maine Coons-katter är intelligent och roliga katter som förblir lekfullai högre ålder.

Av naturen är de inte aggressiv. De är djurvänliga och tålmodiga med barn. Maine Coons kräver tillräcklig träning för att förbli frisk under lång tid. Maine Coons kallas milda varelser på grund av deras söta och snälla natur. De gillar att leva självständigt och leka med vatten och mat. Dessa katter har balanserat temperament.

Maine Coons gillar att leka med leksaker, barn och andra husdjur. Vanligtvis är de tålmodiga, men om något stör dem reagerar direkt. Deras genetik spelar en viktig roll för temperamentet.

Maine Coon sjukdomar

De vanligaste sjukdomarna bland Maine Coons är följane:

Spinal muskelatrofi (SMA)

SMA är en genetisk sjukdom som förkortar Maine Coons livslängd. Detta är inte smärtsamt, men det försvagar skelettmuskeln. Symptomen inkluderar onormal hållning, muskelinstabilitet och muskelskakningar.

Höftdysplasi

Det orsakar artrit och leder till förlamning. Det uppstår när kattens höftled inte utvecklas. Denna sjukdom kännetecknas av förlust av ledfunktion. Det drabbar fler honor än hanar. Cirka 18% av Maine Coon-katterna möter detta problem.

Polycystisk njursjukdom (PKD)

PKD är en ärftlig sjukdom hos Maine Coons som föds med många cystor i njuren. Cyststorleken ökar med åldern. När de blir mer framträdande kan det påverka njurfunktionen. Det orsakas av den dominerande genmutationen. Symtomen är aptitlöshet, mer eller mindre urinering, ökad törst och viktminskning.

Katthypertrofisk kardiomyopati (HCM)

HCM är en sjukdom som uppstår genom att hjärtmuskelns väggar förtjockas. Dess symptom är snabba hjärtslag, långsam puls, blodproppar i hjärtat och andning med öppen mun.

Maine Coons färger

Maine coons har olika färger och här förklarar vi de vanligaste färgerna.

 • Svart: Den svarta färgen hos dessa katter orsakas av den passiva versionen av eumelanin. Denna färg är resultatet av deras förälders eumelaningen.
 • Silver: Silverfärgen består antingen av nyanserna skal, rök eller skuggad. Skalet är ljust i färgen, medan den är rökig i mörk färg.
 • Vit: Bristen på pigmentering orsakar den vita färgen hos katter. De vita katterna har minst en vit förälder.
 • Blå: Blå färg är versionen av svart i utspädd form.
 • Rött: Maine Coonens röda färg beror på pigmentet pheomelanin, som innehåller könsbundna X-kromosomer.

Maine Coons allergier

Maine coons kan vara ett allergen mot damm, vetegluten eller husrengöringsprodukter. Den kan också vara allergen mot parfymer, röken från cigaretter och eteriska oljor. 

Fakta om katter

Maine Coon livslängd

Den genomsnittliga livslängden för Maine coons är 12 till 15 år. Många forskare har bekräftat att Maine Coons genomsnittliga livslängd är 15 år. Ett svenskt husdjursförsäkringsbolag beräknade att kattens medellivslängd är 12,5 år. Annan forskning visar att 74% av katten lever 10 år eller mer, medan 54% av Maine Coons livslängd är 15,5 år. Det bästa man kan göra för att öka deras livslängd är:

 • Grooming
 • Bra Diet
 • Träning
 • Hälsokontroller

Maine Coons mat

Många matvaror på marknaden täcker Maine coons näringsbehov. Specialdesignade dietprodukter inkluderar:

Royal Canin adult 31

Den ger en fullt balanserad näring och tillgodoser Maine coons behov av vitaminer och mineraler.

Lambs for vitality

Den innehåller 100% animaliskt protein och mineraler. Det är också fördelaktigt för katter.

Purina one cat food

Torrt näringsrikt foder för katter innehåller en bättre mängd omega-6-fettsyror och zink.

Meow heals

Meow läker 39 % råprotein och innehåller 100 % naturliga element.

Maine coons jämfört med norsk skogkatt

Maine coons och norsk skogkatter är olika beroende på fysiskt utseende och ursprung.

 • Ursprung: Norska skogskattters ursprung är Skandinavien. Deras förfäder var från Mellanöstern och hade långt hår. Medan den primära Maine coons rasen härstammar från delstaten Maine, USA.
 • Fysiskt utseende: Båda dessa katter är fysiskt olika. Huvudformen på norsk skogkatter är triangulär och ögonformen är mandelliknande. Medan Maine coons har en fyrkantig form brett huvud. Deras ögonform är oval och har en bred bröstkorg och medelstora leder.
 • Päls: Maine coons päls är silkeslen och glänsande. Medan norska skogkatter har tjocka och vattentäta rockar.
 • Vikt: Maine coons hanar väger 7-12 kg och honor 5-8 kg. Å andra sidan väger norska skogskatter 6-9kg för hanar och 4-6 för honor.

Maine coons jämfört med huskatter

Maine Coons har mer unika personligheter och egenskaper än vanliga huskatter. Den märkbara skillnaden är att Maine Coons är större i storlek och form än huskatter. De kan särskiljas enligt dessa egenskaper.

 • Storlek: Maine Coons är mycket större. Deras längd och storlek är än genomsnittliga katter.
 • Päls: Maine Coons har längre och tjockare päls som är slät och glänsande. Huskattens päls är vanligtvis korthårig. De har sällan långt hår.
 • Livslängd: Maine Coons livslängd är kortare än huskatter. Generellt har huskatter en livstid från 12 till 18 år. Medan livslängden för Maine Coons är 9 till 13 år.
 • Kroppsform: Katter har vanligtvis olika kroppsformer beroende på ras. Maine Coons är rektangulära, jättestora och muskulösa katter.

Maine coons historia

Maine Coons härstammar från nordöstra USA. Det finns olika myter om deras ursprung.

Det är också känt att turkiska angorakatter är förfader till Maine Coons. Eftersom angorakatterna nådde Maine utomlands med Marie Antoinettes skepp, som försökte fly under den franska revolutionen. Den andra teorin är att engelska sjöfararkatter med långt hår mixades med den lokala katten vilket resulterade i Maine Coons. 

År 1895 listade Cat Fanciers Association Maine Coon som en grundras och utnämnde den till statens katt i maine. 

Maine Coons riskerade att dö ut under 1900-talet. Men de gjorde comeback och är nu den tredje mest populära kattstammen i världen.

Fakta om katter

Varför skaffa en Maine Coon?

Om du vill adoptera en katt är Maine Coons det bästa alternativet för dig. De är två gånger större än andra hushållskatter. Maine Coons har fantastisk personlighet och är intelligenta och vänliga katter. Maine Coons är uppmärksamhetssökande katter. 

De flesta katter beter sig aggressivt i olämpliga miljöer, vilket är ovanligt hos Maine Coons. De har en snäll tempererad natur och älskar sin familj och andra djur. Maine coons är vanligtvis nyfiken på sin omgivning. Dessutom är de väldigt intelligenta.

Frågor och svar om Maine Coons

 1. Är Maine Coons knäkatter?

En stor majoritet av Main Coons är mycket nära sina ägare. De är vänliga med andra husdjur också. Även om de anses vara en av de mest sociala katterna i världen, anses de flesta Main Coon inte vara knäkatter.

 1. Kommer Maine Coons överens med andra katter?

Som vi nämnt är Maine Coons den mest sociala kattrasen i världen.  De älskar att leva ihop med andra. De älskar att skapa relationer med människor, särskilt med deras ägare och andra husdjur som katter, hundar, etc.

 1. Kan Maine Coons simma?

Oftast kan man se Maine Coons leka med vatten, men kan de simma i vatten? Svaret är ja. Maine Coons kan simma. Deras halvvattenavvisande päls hjälper dem att simma i vattnet. En annan viktig funktion hos deras semi-vattenavvisande päls är att den hålls varm under vintern.

 1. Kan Maine Coons lämnas ifred?

Maine coons kan lämnas ifred under en kortare tid. Som vi vet är de sociala och ensamhet kan orsaka oro. De är gladare och mer aktiva med någons sällskap. Därför är långvarig ensamhet inte lämplig för dem.

 1. Är Maine Coons högljudda?

Maine coons har ingen irriterande röst. De brukar kvittra för att kommunicera och skapar olika ljud för olika förhållanden. Deras röst kan vara högre eller lägre beroende på deras hälsa. Eftersom hälsoproblem förändrar deras känslomässiga beteende.

 1. Är Maine Coons vänliga med andra katter?

Absolut ja, Maine coons har ett vänligt beteende inte bara med andra katter utan även med människor. De kan snabbt bygga relationer med andra katter. Dessa katter anses vara en av de vänligaste kattraserna i världen.

 1. Är Maine Coon-katter innekatter?

Maine Coons är både inomhus- och utomhuskatter. Vissa ägare av Maine Coons tillåter sina katter att gå ut för en bättre livskvalitet. Maine Coons-katter kan också förbättra sina jaktfärdigheter när de bor utomhus.

 1. Hur smarta är Maine Coons?

Maine coons-katter är smarta, men vi kan inte säga att dessa katter är den mest intelligenta kattrasen i världen. De kan lära sig väldigt snabbt. Du kan effektivt träna dessa stora kattungar på ditt eget sätt. De kan enkelt bedöma dina aktiviteter och försöka kopiera dessa aktiviteter i din frånvaro. Maine coons-katter kan till exempel enkelt öppna kylskåpsdörren med sin smarthet.

 1. Växer Maine Coons långsamt?

Svaret är ja. Maine Coons växer väldigt långsamt jämfört med andra katter. En vanlig huskatt kan nå sin fulla storlek efter ett år. Däremot kan det ta 3 till 4 år för main coons bli fullvuxen. En ettårig main coons är en relativt liten katt.

 1. Är alla Maine Coons stora?

Maine coons anses vara världens mest gigantiska tama husdjur. Den mestadels rena rasen är massiv, vilket gör att de skiljer sig från vanliga katter. Men det finns även mindre Maine Coons.

 1. Hur kan Maine Coons vara så stora?

Maine Coons är så stora eftersom dessa katter växer upp mycket långsamt, vilket hjälper deras muskler att bli mer solida och omfattande. Även om denna forskning bara är delvis autentisk. Forskare har ännu inte bevisat detta.

 1. Hur länge växer Maine Coons?

Maine Coons växer längre och snabbare än andra kattraser. Från 4 till 5 år är de fullt mogna och får rätt storlek. Till exempel, med stigande ålder, ökar också deras vikt. En nyfödd Maine Coons väger 90 till 170 g, medan 4 till 6-åringen väger 6,8 till 11,3 kg.

 1. Kan Maine Coons vara små?

Generellt sett är Maine Coons stora i storlek. Deras vikt sträcker sig från 3  till 11 kilo. Maine coons som är mindre än 3 kilo anses vara små.  Antalet sådana små Main Coons är minimalt.

 1. Kräks Maine Coons mycket?

Om maine coons kräks tyder det på magrelaterade problem. Som beror på hårbollar, att äta snabbt och allergier. Det kan även bero på intag av gifter. Biprodukterna av mat av låg kvalitet är också utmanande att smälta.

 1. Varför är Maine Coons så dyra?

Maine coons är dyra eftersom de är försedda med en lyxig livsstil. Deras uppfödare har en enorm skyldighet att erbjuda dem en lyxig livsstil. Denna lyxiga livsstil inkluderar förstklassig kattmat, ett välmöblerat vardagsrum, en lekplats, etc. Dessa Maine Coons är också korrekt vaccinerade och dessa vacciner är också dyra.

 1. Har Maine Coons långa svansar?

Svaret är ja, Maine Coons har mycket långa svansar precis som deras kropp. De är också erkända som den kattras med längst svans i världen. En typisk katt har i genomsnitt 25 cm lång svans, medan Maine Coons har en svans på 30 till 45 cm långa.

 1. Tycker Maine Coons om att gosa?

Maine Coons gillar verkligen att gosa. Detta anses vara en av deras framträdande egenskaper. Maine coons är kärleksfull och tillgiven och kelighet ingår också i deras kärleksfulla beteende. De behöver värme från sin förälder eller ägare för att bli keliga.

 1. Är vita Maine Coons sällsynta?

1,5 % av Maine Coons är vita. De är vackra och sällsynta i färgen.

 1. Tycker Maine coons om att bli uppplockade?

Maine coons älskar att bli upplockade och börjar gosa när du gör det. De älskar att gosa med sin ägare eftersom de är mer bekväma med dem. När du plockar upp dem måste du vara försiktig. Håll katten nära bröstet och uppmärksamma dess kroppsspråk.

 1. Fäller Maine Coons mycket?

Jämfört med andra tama katter, fäller inte Maine coons överdrivet mycket. Två till tre dagars borstning kan hjälpa till att bromsa håravfall eller håravfall.

 1. Är Maine Coons tillgivna?

Maine Coons är mycket tillgivna, vänliga och lekfulla med barn och andra husdjur. Stereotypen är att Maine Coon hatar hundar, men det är felaktigt. De kommer bättre överens med hundar än andra katter. De älskar att umgås med sin ägare.

 1. Är Maine Coons större än norska skogkatter?

Ja, Maine Coons är betydligt större än norska skogkatter. Du kan observera skillnaden på deras vikt. Vikten på en Maine Coons hane är 7 till 12 kg och honorna varierar från 5 till 8 kg. Norska skogskatter väger från 6 till 9 kg, och honor väger 4 till 6 kg.

 1. Är Maine Coons farliga?

Maine Coons är inte erkänd som en farlig kattras. De är mycket vänliga i naturen. De kan vara aggresiva omnågon attackerar dem.

 1. Har Maine Coons ett band med en specifik person?

Maine Coons är vanligtvis vänliga till sin natur; de har en välkomnande natur mot främlingar. Men de gillar att vara knuten till sin ägare och älskar att leka med dem.

 1. Äter Maine Coons mycket?

Maine Coons äter mer än genomsnittliga katter. De växer snabbare; efter 4 till 5 år är main coons fullvuxna. Så de behöver mer energi. Deras mage är större eftersom de äter mycket.

 1. Varför ser Maine Coons arga ut?

Otillfredsställande situationer får Maine Coons att bli arg. Till exempel kattstrider, överstimulering och mindre socialisering. Deras kroppsspråk förändras också i ilska, men generell aggression är inte en egenskap hos Maine Coons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *