Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggKattraser

Ragdoll katt nybörjarguide – Hur är det att ha en Ragdoll?

Ragdolls är en charmig kattras med mycket att erbjuda människor som letar efter en kärleksfull katt. Ändå har de vissa speciella behov och kräver unik vård som potentiella ägare bör överväga innan de förbinder sig till en ragdoll katt. I denna artikel får du veta allt om ragdoll-katter och hur det är att ha en ragdoll. Du får bland annat lära dig om personlighet, sjukdomar, mat och mycket annat i vår nybörjarguide till Ragdoll-katter.

Ragdoll fakta

Var tror du Ragdoll fick sitt namn? Ragdoll-katter har fått sitt namn för att de faller slappa när de plockas upp, precis som en ragdoll. De är också, utan tvekan, en av de mest underbara kattraserna som finns, därav namnet.

Vill du ha en katt som kan bli gammal med dig? Ragdolls mognar långsamt, vilket innebär att de når full mognad vid fyra års ålder och vissa kan mogna ännu senare.

 • Ursprung: Ann Baker från Riverside, Kalifornien, födde upp Ragdoll-katter i början av 1960-talet när hon parade en långhårig vit katt som liknade en angora med katter hon upptäckte eller ägde.
 • Vikt: Ragdoll Fanciers Club International rapporterar att en vuxen Ragdoll-hankatt vanligtvis väger mellan 6,8 och 9 kg och Ragdollhonor väger ofta mellan 3,6 och 5,4 kg.
 • Livslängd: Ragdolls kan leva i nästan 20 år, men de är mer benägna att överleva mellan 9 och 15 år.
 • Storlek: En Ragdoll-hankatts genomsnittliga höjd varierar från 40 cm till 66 cm, och Ragdoll-honor varierar ofta i höjd från 38 cm till 58 cm.
 • Barnvänlig: Ragdolls är utmärkta tillägg till familjer som husdjur och är bra med små barn. Om du kan ge denna fluffiga katt den tid och omsorg hon förtjänar, kommer hon att överösa dig med oändlig kärlek och lojalitet.
 • Hypoallergen: Tyvärr är svaret nej. Även om alla katter har potential att utlösa allergiska reaktioner, marknadsför vissa uppfödare av Ragdoll-katter sina husdjur som hypoallergena. Även om Ragdoll-katter fäller mindre än andra raser, genererar de Fel d 1-proteinet, som är det allergen som utlöser allergiska reaktioner hos människor.
 • Intelligenta: Ragdoll-katter är inte bara väldigt lugna och gosiga, utan de har också en hög nivå av intelligens. Det är möjligt att lära dem grundläggande knep som ”hämta” och ”rulla över” med lite tålamod.
 • Fällning: Ragdolls är kända för sin minimala fällning på grund av att de saknar underull. Du kan dock uppleva ökad fällning på grund av säsongsmässiga förändringar under våren.
 • Hundvänlig: De flesta Ragdoll-katter är vänliga mot andra djur, även hundar. De är kända för att ha en natur som är känd för att vara foglig och avslappnad, vilket gör dem till den perfekta följeslagaren för en familj som redan har en hund i hushållet.
 • Innekatt: Ragdolls lämpar sig bäst för inomhusmiljö. Du måste tillhandahålla din perfekta ragdoll-miljö inomhus för att spela. Att utföra en aktivitet är nödvändigt för att undvika hälsokomplikationer.
 • Utekatt: Ragdoll kommer att dra nytta av en skyddad utomhusklättrings- och lekplats för katter. Ragdoll är benägen att bli stulen om den lämnas ensam. Ingen kan undkomma hennes skönhet.
 • Päls: Det är vanligt att människor jämför strukturen hos en Ragdoll-katts silkeslena och plyschiga päls med den hos en kanin. De verkar vara mycket fluffiga på grund av frånvaron av en underull på deras kroppar.
 • Energinivå: Ragdolls energi- eller aktivitetsnivå är lugn. De förblir överraskande lugna i situationer med kamp eller flykt.
 • Vokalisering: Om du vill ha en katt som inte är så högljudd är Ragdoll ditt bästa val. De är bland de tystaste katterna men också kärleksfulla och tillgivna.
 • Underhåll: Ragdolls kräver mycket underhåll. Man behöver borsta håret dagligen för att undvika mattor.
 • Lekfullhet: Dessa katter mognar ganska långsamt men är fulla av liv. De är aktiva och mycket lekfulla. 
 • Färger: Vit, svart, ebenholts, röd, orange, blå, grå, lavendel, silver, grädde, beige, brun, choklad, brun och lila, är några exempel på färger.

Fakta om katter

Ragdoll för- och nackdelar

Fördelar:

 • Ragdolls lojala personlighet gör den till en kunglig kandidat för ditt hem. De är väldigt lugna och tysta.
 • Ragdolls har ett temperament av guld. Dessa kattdjur kommer att ha en fantastisk tid att slappa, sitta i ditt knä eller sova när du slumrar.
 • Ragdolls är skönhet med hjärnor. Ragdoll-katters intelligens är välkänd. När allt kommer omkring är katter naturligt intelligenta varelser. Ändå kan ragdolls verkligen förvirra dig när det gäller storleken och komplexiteten på deras hjärnor.
 • Ragdolls är måttliga fällare. Den fällning som ragdoll-katten gör är inte alls lika mycket som hos andra kattraser.
 • Ragdolls är väldigt lekfulla katter och bra kandidater om man har barn.

Nackdelar:

 • Släpp aldrig ut dem ensamma. Dessa katter har inga territoriella tendenser. De riskerar att drabbas av en sjukdom eller till och med en parasit från andra katter om de slåss med de.
 • Dessa kattdjur har verkligen en hög prislapp på sig. När det gäller en ragdoll-kattunge bör du budgetera allt från 8000 – 20 000 kr för att täcka kostnaderna.
 • Ragdolls kan orsaka en allergisk reaktion eftersom de har ett speciellt protein som produceras som orsakar allergi.

Ragdoll personlighet

På grund av deras bedårande uppträdande och fantastiska utseende har Ragdoll-katter snabbt blivit en av de mest populära kattraserna i världen. Ragdoll-katten är ”förvånansvärt lugn” och är en mycket älskvärd, avslappnad och kärleksfull katt att leva med. Ägare behåller dock sällan bara en Ragdoll på grund av deras lockande utseende och avslappnade personlighet.

Ragdolls är intresserade och villiga att hjälpa dig med dagliga uppgifter. Men de föredrar att koppla eller så ser de dig arbeta i trädgården från ett soligt läge. 

De har snabbt klättrat i graderna för att bli en av de mest åtråvärda katterna. När du först lär känna en ragdoll är det nästan svårt att inte bli kär i dem och önskar att du hade en egen.

Ragdoll temperament

Ragdoll-katters benägenhet att bli irriterade när de plockas upp är den egenskap som mest skiljer dem från andra typer av katter. Uppenbarligen är detta inte något som händer varje gång. De kommer att bete sig precis som alla andra katter om de är oroliga eller upprörda. Men i de flesta fall har de inget emot att bli berörde av sin ägare och kommer att slappna av när de hålls i någon annans armar. 

Rasen anses vara mild och snäll, vilket går hand i hand med dess ragdoll-utseende. Återigen, Ragdolls kan fortfarande ha dagar då de är på fruktansvärda humör, men de är alltid glada över att vara nära människor och på grund av detta liknas de ofta vid hundar. Detta beror på hur glada de är över att vara runt människor. Efter en hård dag är det inte ovanligt att ragdoll-katter är de första medlemmarna i familjen som hälsar på besökare vid dörren. Om du funderar på att skaffa en ragdoll-katt bör du se till att du är redo att ha din egen personliga skugga. Tro det eller ej, vissa individer hävdar verkligen att deras ragdoll-katter är för klängiga.

Fakta om katter

Ragdoll sjukdomar

Mun- och tandköttssjukdomar

Liksom de flesta andra kattraser är Ragdolls mottagliga för att utveckla tandkötts- och tandproblem under hela livet. Detta börjar när matpartiklar, bakterier och mineraler samlas längs tandköttet och bildar en brun skala som kallas tandsten. Gingivit är en sjukdom som leder till försvagat tandkött. Parodontit beror på att bakterier växer i fickor som har utvecklats mellan tandköttet och tänderna över tiden. Detta kan resultera i att det bildas små springor mellan tandköttet och tänderna. Infekterade tandkött kan överföra bakterier i hela kroppen och skada organ som lever och njurar. Att ge din katt torrfoder och borsta tänderna regelbundet kan förhindra att den utvecklar denna sjukdom.

Hjärtproblem

Det finns två typer av hjärtsjukdom: medfödd, vilket betyder att katten föds med den och förvärvad, vilket innebär att katten får det senare i livet. Brister i hjärtats väggar, avvikande klaffar och onormala blodartärer är alla medfödda hjärtsjukdomar. Ragdolls har en högre risk att utveckla hypertrofisk kardiomyopati. Det kan så småningom resultera i hjärtsvikt. Även om denna åkomma inte kan botas, kan den hanteras genom att använda medicinen resten av en katts liv.

Gastrointestinala störningar

Som med alla andra kattraser är Ragdoll mottaglig för tillstånd som påverkar det gastrointestinala (GI) systemet. Kräkningar och diarré orsakas av gastroenterit. Det kan orsakas av infektioner (som kattens enterit), förgiftning eller en blockering inuti tjocktarmen. Behandlingen kommer att bero på den specifika orsaken, men om den upptäcks tillräckligt tidigt finns det goda chanser att återhämta sig helt.

Andningsstörning

Liksom andra typer av katter är Ragdolls mottagliga för kattinfluensa. Denna virusinfektion påverkar de övre luftvägarna och resulterar i symtom som nysningar och flytningar från näsan. Det är en virussjukdom och det är enkelt att undvika att få det genom att vaccinera sig och symtomen kan kontrolleras. Ragdolls är också mottagliga för ett tillstånd som kallas kattastma, vilket påverkar de nedre luftvägarna (bronker) och lungorna och orsakar inflammation och känslighet. Detta tillstånd uppstår när allergener och irriterande ämnen gör att de nedre luftvägarna (bronkierna) och lungorna blir inflammerade och känsliga. Hosta och väsande andning är bara två av symptomen. Flera tillstånd påverkar andningsorganen som inte kan botas men kan kontrolleras med olika långtidsläkemedel.

Njursjukdom

Ragdolls kan utveckla en njursjukdom på grund av infektioner, hinder, tumörer eller toxiner (särskilt från att slicka frostskyddsmedel), utöver de förändringar som kommer med stigande ålder. Den progressiva och stadiga nedgången i njurfunktionen under en längre period är karakteristisk för kronisk njursjukdom. Behandlingen av njursjukdom börjar ofta med en spolning av njurarna med intravenösa vätskor, följt av särskilda dieter och mediciner.

Ragdoll färger

 • Bicolor Ragdoll: Öron och svans är punktfärgade. Det vita kommer att stanna på deras ben, tassar, bröst och mage.
 • Blå mitted ragdoll: Ragdollen har vita framfötter. En blå mitted Ragdolls färg är en vacker skiffergrå/taupegrå.
 • Ragdoll tabby: aka Lynx. Lynx Ragdolls finns i alla färger. Ansiktet på Lynx Ragdoll har tydliga ’M’-formade pennlinjer och ögonen är markerade med vita linjer.
 • Blå bicolor Ragdoll: Huvudet, öronen, bålen och svansen på en blå bicolor Ragdoll kommer att vara blå. De kommer att ha ett vitt ansikte med en inverterad V-form och vitt på hakan, bröstet, magen, ruffen, fötterna och benen.
 • Vit Ragdoll: En vit Ragdoll har ingen markering på någon kroppsdel. Den är helt vit.
 • Svart Ragdoll: En svart Ragdoll saknar de sanna pekarna för en Ragdoll (öron, ögon, mask, ben och svans).
 • Brun mitted Ragdoll: Varm krämig färg till ljust kroppshår som ljusnar över bröstet och magen utgör deras päls. Lädret på deras näsor och tassdynor har samma nyans som deras spetsar, en mörk, rik chokladbrunt.
 • Grå Ragdoll: Lila-spetsade Ragdolls har en vit kropp med rosa-tonade varmtonade grå spetsar. Deras näsor och kuddar är lila till rosa till färgen.
 • Röd Ragdoll: De är ibland kända som ”flame point”. Deras kroppar är bländande vita med mjuka skuggningar i samma ton som deras spetsar, som kan variera från en djup och fyllig röd till en ljusare aprikoston, med djupare färger som gynnas. Beroende på färgen på deras spetsar kommer pälsen på näsan och tassarna att variera från köttrosa till rött.
 • Ragdoll crème: Gräddspetsade Ragdolls har bländande vitt kroppshår och känsliga krämspetsar med rosa eller gulfärgade övertoner. Beroende på styrkan på deras krämpunkter kan deras kuddar och nosläder ses i olika rosa toner.
 • Ragdoll-choklad: Choklad-ragdolls har en delikat vit päls som bleknar mot bröstet och magen genom de flesta av deras kroppar. Deras tips är varm mjölkchoklad, medan näsan och kuddarna är kanelrosa med bruna undertoner.
 • Blå tabby Ragdoll: Blue Lynx Points kropp är blåvit till platinagrå i ton, med ljusare färg på magen och bröstet. Kroppsskuggning kan se ut som spökränder eller tickande. Punkterna är distinkta djupt blågrå staplar åtskilda av en ljusare bakgrundsnyans. Den har mörkblågrå öron med en ljusare i mitten. Näslädret och tassdynorna är antingen skifferfärgade eller rosa med skifferkanter.

Ragdoll mat

Det är utmanande för de flesta Ragdoll-ägare är att tillhandahålla adekvat näring till sin Ragoll. Anta att du matar din Ragdoll-katt med en felaktig dieten. I så fall kan det leda till matsmältningsproblem, tandbesvär och andra hälsoproblem. Det är inget du önskar, eftersom du är den stolta ägaren till en Ragdoll-katt. Låt oss hjälpa dig med det!

Ett varierat foder rikt på proteiner och vitaminer är viktigt för Ragdoll-katter. De kräver också kött, inte vilken typ av kött som helst; komponenterna ska identifiera vilket djur köttet kommer ifrån och vilket organ det kommer ifrån. Du borde söka mat med ett spannmålsinnehåll som är så nära noll som det är mänskligt möjligt. Det finns många alternativ för att förse din Ragdoll katt med råa, färska, hemlagade måltider och godsaker.

Ragdoll pälsvård

På grund av sin långa, täta päls måste Ragdolls få sina päls borstade regelbundet; Därför är det viktigt att använda en borste dagligen för Ragdoll-katter med långt hår.

En Ragdoll-katts skötselbehov bör inte ignoreras. Det är möjligt att detta kommer att resultera i såväl hygieniska problem som hälsoproblem. Vår guide om att sköta Ragdoll-katter kommer att leda dig genom de nödvändiga stegen för att underhålla din Ragdoll regelbundet.

Att regelbundet borsta din katt kan bidra till att minska risken för hårbollar och även förhindra att pälsen trasslar in sig. Få alltid ett försprång i ung ålder. Din tidiga träning av Ragdoll-katten kommer att hjälpa den att vänja sig vid skötselmetoderna, så att de inte kommer att göra väsen av sig eller få raserianfall senare. Yngre kattungar kommer lätt att anpassa sig till rutinborstning på grund av hur lätt det är för dem att vänja sig vid det.

Ragdoll typer

 • Persisk Ragdoll

En perser och en Ragdoll-katt korsas för att skapa en persisk Ragdoll-hybrid. Vanligtvis är de uppfödda för sin personlighet och skönhet. Persiska Ragdoll-hybrider kan ha många färger och mönster, men de ärver alla sina föräldrars varma personligheter.

 • Helig burmesisk Ragdoll

De har en kort dubbel päls som kan beskrivas som en silkeslen känsla. Detta är den idealiska blandningen av två populära raser av innekatter kända för sin vänliga natur. Eftersom dessa två raser korsas kan avkomman ha ett brett utbud av pälslängder, färger och ansiktsegenskaper.

 • Maine Coon Ragdoll

Maine Coon Ragdoll är en hybridras skapad genom att korsa Maine Coon med Ragdoll. Denna kombination resulterar i en stor, muskulös katt med sammetslen päls. På grund av sin utåtriktade och kärleksfulla natur är Maine Coon Ragdoll ett utmärkt komplement till hem med barn eller andra djur som husdjur. De är också kända för sina höga nivåer av intelligens och hur lätt de kan tränas.

Ragdoll norsk skogkattblandning

Ragdoll Norwegian Forest Cat Mix är en fantastisk och unik katt som skapas när raserna Ragdoll och norsk skogskatt kombineras. Denna kattras kan variera i storlek från medium till stor och har päls som är lång och tjock och kan ha vilken färg eller mönster som helst. De har ett rykte om sig att vara livliga och älska lekar att hämta eller springa efter en leksaksmus.

Bengal ragdoll

En Ragdoll Bengal-blandning är resultatet av att föda upp en Ragdoll med en Bengal. Ragdoll Bengal Mix kombinerar Ragdolls fridfulla temperament och Bengalens härliga markeringar och släta hår. De är idealiska husdjur för aktiva människor som vill ha en kattkamrat som kan hänga med dem och kräver måttlig aktivitet för att behålla sin hälsa.

Fakta om katter

Ragdoll historia

 • Uppstod 1960 i Kalifornien, USA.
 • Den internationella Ragdoll Cat Association grundades av Ann Baker 1971.
 • För att få bred acceptans för Ragdoll, splittrades en grupp ledd av paret Denny och Laura Dayton från IRCA 1975.
 • Under början av 1980-talet, när Ragdoll-rasen blev populär i Amerika, skickades ett avelspar av Ragdolls till Storbritannien. Efter detta par hjälpte åtta andra katter rasen att bli helt etablerad i Storbritannien, där den nu är godkänd av Governing Council of Cat Fancy.
 • 1991 blev rasen officiellt erkänd av både GCCF och Fifé.

Birman jämfört med Ragdoll

Ragdolls och Birmaner har långt hår, medelstora öron med rundade spetsar, ansiktsformen av en sfärisk triangel och en medellång näsa. Båda raserna har långa, välmusklade kroppar med starka benstrukturer. Ragdolls och Birmaner är ganska lika till utseendet.

Å andra sidan kan ett fåtal yttre egenskaper användas för att skilja en ras från en annan.

 • Ögon: Ragdolls har enorma, mandelformade ögon, medan Birmaner har rundare ögon i ungefär samma storlek.
 • Päls: Birman har en päls som nästan helt saknar underull och silkeslen textur, men Ragdoll har plysch och sammetslen päls.
 • Svans: Svansen på en Birma är medellängd. Dock är svansen på en Ragdoll ganska lång.

Maine coon jämfört med ragdoll

Maine Coon och Ragdoll är enorma katter med trevliga personligheter som kommer bra överens med barn och andra husdjur. Ragdoll-katten är ofta kortare och mindre än Maine Coons. Båda typerna av katter har höga nivåer av intelligens förutom lugna och undergivna uppträdanden. De flesta Ragdoll-katter är knäkatter, även om bara några Maine Coons passar in i denna kategori. Till skillnad från Ragdolls är Maine Coons utmärkta jägare.

Sammanfattning – varför skaffa en ragdoll?

Som alla andra raser kommer ägandet av en ragdoll med fler fördelar än nackdelar. Efter att ha läst den här artikeln bör du ha bra koll på ragdoll-katter. 

De är väl lämpade för hushåll men behöver din uppmärksamhet och omsorg. De är mycket lojala och kommer att försöka söka uppmärksamhet när det är möjligt. 

Frågor och svar om ragdoll

Kan du lämna en ragdoll ensam?

Ingen katt ska någonsin lämnas ensam under en sammanhängande period. På grund av sin omtänksamma natur, kommer Ragdolls sannolikt att ha lägre tolerans för att vara ensam.

Hur mycket kostar det att köpa en ragdoll?

En Ragdoll-katt kan variera allt från 8000 kronor för en inhemsk Ragdoll till 20 000 kronor för en Ragdoll av utställningsraskvalitet.

Hur beter sig en ragdoll?

Det är allmänt känt att Ragdoll-katter är vänliga, avslappnade och lugna. Ragdolls är hängivna sina ägare på ett sätt som är jämförbart med det hos en hund, även om de är mer tillgivna än krävande. Människor tror också att de är känsliga för sina ägares känslomässiga krav, vilket är en egenskap som gör dem till ett utmärkt val som sällskapsdjur.

Vad är speciellt med ragdolls?

Temperamentet hos en ragdoll är kräsna, snälla och intensivt kärleksfulla. Snälla kattungar som dessa gillar och behöver människors uppmärksamhet, men de beter sig sällan krävande.

Hur länge växer en ragdoll?

Ragdolls fortsätter att ha perioder av snabb tillväxt tills de är runt fyra år gamla, även om de flesta katter når sin fulla vuxenstorlek vid ett års ålder.

Hur mycket ska en ragdoll äta?

En halv eller tre fjärdedelar av en burk våtfoder bör ges till en Ragdoll-katt dagligen. En Ragdoll-hona behöver bara cirka 250 kalorier per dag för att upprätthålla utmärkt hälsa. En hane kräver cirka 350 kalorier per dag.

Hur mycket sover en ragdoll?

Ragdoll-kattungar är ganska aktiva, men när de åldras tenderar de att sova en betydande mängd varje dag – ibland så länge som 20 timmar.

Hur många kattungar får en ragdoll?

Det är vanligt att de får sex till åtta eller till och med fler kattungar i en enda kull.

Hur mycket fäller Ragdoll?

Eftersom Ragdolls har långt hår, är det rimligt att förutse att dessa katter kommer att fälla en del. Men trots sina tjocka päls fäller de inte så mycket som du kan förvänta dig.

Hur mycket hår rakas av när man kastrerar en ragdollhona?

En liten fläck av honkatters päls rakas; dock kommer denna päls att växa ut igen inom några veckor.

Hur mycket kostar pälsvård för en ragdoll?

Pälsen på en Ragdoll-katt bör borstas minst två gånger i veckan för att förhindra trassel, mattor och överdriven utsöndring som en del av dess rutinmässiga underhåll och skötsel.

Hur ofta ska man bada en ragdoll?

Du bör överväga att tvätta din ragdoll-katt en gång var fjärde till sjätte vecka eftersom detta är det rekommenderade intervallet. Detta hjälper till att bibehålla en ren päls som är fri från överflödiga oljor och mjäll på kroppen.

Hur snabbt växer pälsen ut efter kastrering av en ragdoll?

Det bör ta två till tre månader för pälsen att växa tillbaka.

Hur trimmar man en tovig ragdoll?

Mattor kan tas bort riskfritt på ett av två sätt: noggrant kamma ur dem eller raka av dem med en klippmaskin. Din groomer kommer att överväga följande aspekter för att bedöma vilken metod som är säkrast och orsakar din katt mindre oro.

Hur vet du att Ragdoll katten är dräktig?

Fastställandet av om Ragdoll är dräktig eller inte utgår vanligtvis från flera indikationer. Som att märka en tydligt ökning av vikt. Eller bröstvårtor som är svullna och rosa till färgen (kallas ”pinking up”, detta inträffar runt vecka tre av graviditeten). Samt utspänd buk (märks runt vecka fem).

När får Ragdoll sina blå ögon?

Ögonfärgen på en Ragdoll-kattunge utvecklas vanligtvis helt när den är tre månader gammal.

När blir Ragdoll-katter könsmogna?

Första gången en honkatt blir brunstig (även känd som hennes brunstcykel) är vanligtvis mellan 6 och 9 månader. Men värmecyklar kan börja så tidigt som vid 4 månaders ålder och så sent som 12 månader, särskilt hos katter.

Vilka raser kommer ragdolls överens med?

Flera typer av katter är välkända för att vara utmärkta följeslagare för ragdolls, till exempel:

När det kommer till Ragdolls är en annan Ragdoll aldrig ett fel val.

 • Maine Coon och dess kusin, tvättbjörnen, är ungefär lika stora och har ett avslappnat beteende.
 • Burmeser är utmärkta följeslagare för Ragdolls på grund av deras hundliknande vänlighet.
 • Birmanerna vill ha sällskap lika mycket som din Ragdoll, även om de inte kräver mycket uppmärksamhet.
 • Exotiska korthåriga katter är kända för sitt avslappnade uppträdande. Det kan dock ta lite tid för dem att bli bekväma med din Ragdoll-katt.

Ragdoll hona eller hane?

Även om Ragdoll-hankatter tenderar att vara mer avslappnade, bör denna egenskap inte förväxlas med likgiltighet. De är lika kärleksfulla som honor men kräver inte lika mycket uppmärksamhet och är inte lika behövande. Ragdoll-honkatter, i motsats till sina otroligt energiska hanmotsvarigheter, tenderar att vara mindre aktiva överlag och mer flexibla än hanar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *