Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggKattraser

Sibirisk katt – Nybörjarguide till sibiriska katter 2022

Som namnet antyder är sibiriska katter inhemska i Sibirien som är känd för långa och stränga vintrar. Sibiriska katters långa, treskiktiga kappor skyddar dem i det kalla vädret och bidrar till deras imponerande kroppsbyggnad, vilket representerar deras tuffa ursprung. 

Sibiriska katter har mentalitet som påminner om kattungar, trots deras konservativa attityd och robusta kroppsbyggnad. Denna kattras har en snäll personlighet och älskar att hållas nära sina kära. Sibiriska katter är kända för sin orubbliga lojalitet mot både människor och djur. Dessa katter är utmärkta familjedjur eftersom de är vänliga, lojala och kommer bra överens med både barn och andra djur.

Fakta om katter

Sibiriska katter är unika och priset för en sibirisk kattunge kan variera beroende på faktorer som dess ålder och härkomst. Den höga efterfrågan på dessa katter, tillsammans med det relativt lilla antalet renrasiga tillgängliga sibiriska katter, bidrar till deras höga kostnad. I denna artikel får du veta allt om sibiriska katter,  som exempelvis historik, fördelar och nackdelar om sibiriska katter, uppfostran och mycket annat för dig som är nybörjare och vill veta mer om sibiriska katter. 

Fakta om sibiriska katter

 • Ursprung: Ryssland.
 • Storlek: Höjden är 23-28 cm medan kroppslängden är 40-46 cm.
 • Vikt: 7-9,2 kg för hanar och 5-7 kg för honor.
 • Livslängd: 12-15 år.
 • Barnvänlig: Ja.
 • Fäller: Fäller mycket (två gånger om året).
 • Färger: Finns i flera färger, inklusive brunt, brunt, blått, silver, rött, vitt, krämigt, svart eller någon kombination av dessa färger.
 • Mönster: Solid, tovig, tickad, fläckig, makrill eller slät.
 • Päls: Lång trippelpäls.
 • Hypoallergen: Nej (lindrig till svår allergisk).

Vad är en en sibirisk katt?

Sibiriska katter är vackra katter. De iskalla nordliga regionerna i Ryssland är den naturliga livsmiljön för sibiriska katter. De har vattenavvisande skyddshår, tälthår och dunigt hår som kombineras för att bilda en trelagers, halvlång päls på kroppen. Hanar kan väga upp till 9,2 kg och blir nästan 30 cm höga, vilket gör dem till en av de största varianterna av huskatter. De är också en av de högsta kattraserna.

Den genomsnittliga livslängden för en sibirisk katt är 15 år och de når mognad runt fem års ålder. De finns i ett brett utbud av nyanser och mönster.

Personligheten hos sibiriska katter kan beskrivas som både kärleksfull och ganska lekfull. Dessa katter mognar ganska långsamt när det gäller deras fysiska och mentala utveckling. Eftersom det tar så länge som fem år för sibiriska katter att mogna, innebär detta att de spenderar en betydande del av sitt liv på att bete sig som små kattungar.

Sibirisk katt historia

Den sibiriska kattens långa, tjocka och skyddande päls är ett direkt resultat av den subarktiska temperaturen som råder i dess hemland Ryssland. För minst tusen år sedan uppskattade människor i Sibirien sibiriska katter för deras förmåga att hålla möss och andra djur borta från matkällor. På grund av denna begåvning hade folk sibiriska katter som husdjur. De började inte skeppas ut från Sibirien förrän efter det kalla krigets slut och USA fick inte sin första leverans förrän på 1990-talet.

Dessa vilda katter med lång päls blev tämjda under loppet av flera århundraden, när de sökte skydd från Sibiriens hårda vintrar i människors hus. Människor var överlyckliga över att lägga händerna på dessa tillgivna katter på grund av deras starka luktsinne och trevliga uppträdande.

Även om uppgifter om kattrasen inte bevarades förrän på 1980-talet, har referenser till den sibiriska katten hittats så långt tillbaka som 1000 e.Kr. Det är möjligt att andra långhåriga katter, inklusive NWF eller norsk skogkatt och Maine Coon kan spåra sin härstamning tillbaka till sibiriska katter.

De kallas också för Moscow Longhairs och Sibirian Forest Cats.

Sibirisk katt för- och nackdelar

Här hittar du fördelar och nackdelar med sibiriska katter.

Fördelar med sibiriska katter

Vattenälskare

De flesta katter föraktar vatten, medan sibiriska katter inte har sådan motvilja. Eftersom deras päls avvisar vatten och kyla, kommer de inte att tänka två gånger på att hoppa i en pöl, hoppa i handfatet eller, mer troligt, försöka följa med dig i duschen när du gör dig redo för jobbet.

Glad/lekfull

Personligheten hos sibiriska katter kan beskrivas som både mycket kärleksfull och ganska lekfull. Både vad gäller deras fysiska utveckling och deras mentala mognad.

Energisk

Dessa katter har haft en oändlig tillgång på energi ända sedan de först uppstod i den sibiriska djungeln för runt tusen år sedan. Deras bakben är proportionellt längre än frambenen, vilket gör att de kan hoppa högre. Som ett resultat av detta kan du förvänta dig att se dem hoppa upp på dina möbler och hoppa runt upprymda i hemmet. De kommer att hålla alla i huset sysselsatta i timmar när de springer runt i huset utan förvarning och jagar leksaker och bara är otroligt aktiva.

Intelligent

Människor från hela världen delar berättelser om hur intelligenta deras sibiriska katter är och deras problemlösningsförmåga, inklusive hur lätt deras sibiriska katt luskar ut hur man öppnar dörrar, hittar gömgda godsaker och hur snabbt de lär sig att använda sin kattlåda och  skrapstolpe. Sibiriska katter är kända för att vara bland de smartaste kattraserna. Detta indikerar att de med tillräckligt med tid och ansträngning, också kan lära sig knep som ”sitta” och ”stanna”, som sibiriska katter kan uppvisa för att imponera på gäster.

Tilligivna

Sibiriska katter är vackra familjedjur på grund av deras mycket kärleksfulla temperament, vilket innebär att det är helt acceptabelt för dem att vara nära barn och andra husdjur utan att orsaka några problem. Den vanliga uppfattningen om katter är att de är kalla och ovänliga, ändå kommer sibiriska katter att vara de första att välkomna dig hem och följa med dig vart du än går i hemmet.

Sibiriska katter nackdelar

Eventuella åkommor

Hypertrofisk kardiomyopati, ofta känd som HCM, är den vanligaste typen av hjärtsjukdom som finns hos katter. Sibiriska katter är lika mottagliga för HCM som andra katter. Eftersom HCM är ett genetiskt tillstånd som kan manifestera sig i alla åldrar och skapar problem med hjärtat, är det av yttersta vikt att din sibiriska katt blir testad för det av din veterinär i fall de behöver läkemedel för att lindra trycket på deras hjärt.

Hög kostnad

När det gäller att köpa en ny fyrbent vän är kostnaden för en sibirisk katt ofta ganska hög. Dock kan priserna variera beroende på var i världen du bor. Flera olika saker påverkar prislappen. Eftersom sibiriska katter främst föds upp i Ryssland, kan det vara utmanande att hitta den någon annanstans i världen. Detta driver i sin tur upp både efterfrågan och priset på sibiriska katter.

Hypoallergen myt

Minskade mängder av det irriterande Fel D1-proteinet i saliv och hud hos sibiriska katter resulterar i mindre allvarliga allergireaktioner än de som orsakas hos andra typer av katter. Men även små mängder av det kan göra dina ögon blöta, främst när det blandas med mjäll som finns på pälsen. Därför är sibiriska katter inte allergivänliga.

Grooming

Även om du ger den en kort dusch då och då, kommer siberiska kattens fluffiga hår att kräva skötsel för att förhindra att mattor bildas. Vissa katter är nöjda med att sköta sig själva, men sibiriska kattens päls är mycket tät. Även om det inte är en särskilt tidskrävande uppgift. Du behöver cirka 10 till 15 minuter i veckan för att slutföra det. Ju mer konsekvent du kan hålla koll på pälsen, desto bättre.

Frekvent jamande

Siberiska katter är inte kända för att vara högljudda katter, även om de spinner ofta och gillar att kommunicera med sina ägare med förtjusande jamar och andra härliga kattljud. Men om du varit borta hela dagen kan din sibiriska katt förmodligen ha mycket att säga till dig när du äntligen kommer hem.

Sibirisk katt temperament

Trots sitt barnsliga uppförande är sibiriska katter vanligtvis relativt lugna och tysta. När de producerar ett ljud kommer det troligen att vara ett mjukt spinnande eller läte för att visa sin favoritperson tillgivenhet. Sibiriska katten har en varm och vänskaplig känsla för nästan alla.

Du kan lita på att denna familjekatt kommer bra överens med både unga i hushållet och andra husdjur. Sibiriska katter är bra katter i allmänhet och det är svårt att generalisera om dem. Det faktum att de är svåra att generalisera motsäger det faktum att de härstammar från en sällsynt kattras. Du kan förvänta dig att sibiriska katter är lugna, något aktiva katter med personlighet som inte liknar någon annan huskatt.

Dessa kattdjur är alltid redo för nya spännande utmaningar. De är också skickliga musjägare och springer gärna runt i huset på jakt efter motbjudande gnagare. Dessa bedårande knäkatter gillar inget annat än att mysa och spendera tid med sina ägare.

Sibiriska katter är glada om de får tillräckligt med motion och tycker om att leka, som exempelvis apport, samt att lära sig knep som håller deras sinnen skarpa. De kan ta sig upp till de mest otroliga höjder på grund av sin sin extraordinära smidighet och sitta där och bevaka hushållet.

Sibirisk katt personlighet

Även om Sibirien är ett kyligt land, är den sibiriska kattens själ lika varm som solen. Eftersom den gillar människor och vara nära människor, kan du förvänta dig att den här vänliga katten kommer att följa dig i hushållet, även in i badrummet, och den kommer att vara med dig när du tittar på tv, arbetar vid datorn eller lagar mat. En sibirisk katt kan mycket väl vara nöjd att bara lata sig i ditt knä när du borstar ut dess päls.

Sibiriska katter är husdjur som förutom att vara tillgivna och uppmärksama, också är livliga och äventyrliga. Den kommer att börja apportera genom att ge dig en av sina favoritleksaker för att kasta runt i rummet. Denna intelligenta katt kan göra nästan vad som helst till en leksak, så se till att alla smycken eller andra värdesaker som kan intressera den hålls utom synfältet. Att lära den nya färdigheter är ett underhållande och okomplicerat sätt att stimulera dess kvicktänkta sinne.

Sibirisk katt egenskaper

Temperamentet hos en sibirisk katt är varm och tillgiven och den har en väl avrundad personlighet. De är ganska bra med barn, accepterar snabbt alla andra husdjur i hemmet och kommer överens med resten av familjen. Det ger dem kapacitet att smälta in och anpassa sig till praktiskt taget alla typer av familjemiljöer. Lojaliteten hos sibiriska katter och natur påminner om hundar. Folk refererar ibland till sibiriska katter som ”kissen för hundmänniskor.”

Sibiriska katter njuter av att umgås med sina mänskliga vänner. De är inte den typen av katter som är kalla eller distanserade med sin familj eftersom det inte ligger i deras karaktär. De reagerar på sitt namn när man ropar efter de, följer folk i hemmet och till och med välkomnar besökare i hemmet. Eftersom sibiriska katter är sällskapskatter kan de uppleva känslor av isolering om de lämnas ensamma under längre perioder. Om du har ytterligare ett husdjur som en katt eller en vänlig hund, kan det hjälpa till att lindra deras känslor av ensamhet och minska sannolikheten att din sibiriska katt faller i desktruktiva beteenden. 

Fakta om katter

Sibirisk katt färger

Den sibiriska katten är en naturlig kattras som finns i olika färger och mönster, inklusive med blå ögon. Spektrum av färger inkluderar brunt, mjölkaktigt, brunt, rött, blått, silver, svart och andra kombinationer av dessa färger; men sibiriska katter är inte begränsade till bara dessa färger. De finns i olika mönster, inklusive solid, prickad, tickande, makrill och basic. Sidorna på en sibirisk katt med makrillmönster kommer att ha linjer som går upp och ner, medan en katt med grundläggande design har cirklar på sina sidor. Det bruna makrilltabbymönstret, med eller utan krämig färg, är den överlägset vanligaste färgen hos sibiriska katter.

Orange sibirisk katt

Orange sibirisk katt är en fantastisk och unik huskatt. Nyansen på den orange färgen i deras päls beror på den individuella katten och varierar från ljus till mörkorange. Även om vissa sibiriska katter är blekare än andra har alla sibiriska katter en organge färg som är lätt att känna igen. Texturen på pälsen är lång och silkeslen, vilket ger den ett tjockt och plyschigt utseende som är ganska behaglig att ta på.

Grå sibirisk katt

En av de mest välkända färgnyanserna på sibiriska katter är den gråa färgen, officiellt erkänd av organisationer över hela världen. Färgen är produkten av två gener som samverkar med varandra och förs vidare i generationer.

Pälsen börjar som en ljusbrun eller brun färg, men när katten mognar blir håret gradvis mörkare tills det når en nyans som är antingen mycket mörkgrå eller helt svart.

Blå sibirisk katt

Den blå sibiriska katten är en underbar varelse som har ett ganska distinkt färgmönster. Denna speciella kattkompis har en päls som är blå till färgen men som också har en mycket mjuk nyans. Det är möjligt att vissa tycker att den blå pälsen nästan har en vit underton. Håret på kattens bröst har ofta en nyans eller två mörkare nyanser än resten av kattens päls, men den ljusblå nyansen består alltid. Det finns en utbredd missuppfattning att denna färg på katten är erkänd av officiella föreningar, även om detta påstående inte har verifierats.

Silvrig Sibirisk katt

Silvriga Sibiriska katter har en igenkännbar silverfärg, som orsakas av en genetisk avvikelse som kallas silvergenen, som gett upphov till deras namn. På grund av denna mutation minskar syntesen av ett pigment som kallas eumelanin, vilket resulterar i en mer vit päls än silver. När man granskar de närmare uppenbarar sig deras päls som silver, även om den kan verka vit.

Brun sibirisk katt

Bruna sibiriska katter har ett fantastiskt, unikt pälsmönster som sällan ses. En genmutation är ansvarig för denna färgning, som visar sig som brun päls. Denna mutation är erkänd av officiella organisationer för sibiriska katter och den anses vara en erkänd färg för rasen.

Röd sibirisk katt

Den röda sibiriska katten är en sällsynt och fantastisk ras av domesticerade kattdjur. Den har fått sitt namn från sin rödbruna pälsfärg. Denna pälsnyans är konsekvensen av en genmutation som kallas melanism, som skapar ett överflöd av det mörka pigmentet melanin. Melanin är det som ger päls, ögonbryn och ögon deras respektive färg. Melanism är ett genetiskt tillstånd som gör att katter har betydligt mer melanin än vad som är typiskt, vilket ger dem en betydligt mörkare päls än andra katter.

Svart sibirisk katt

Den svarta sibiriska katten är ett unikt och fantastiskt vackert djur. Kattens päls är helt kolsvart, vilket sticker ut ganska dramatiskt mot kattens mjölkvita hud. Håret är tätt och sammetslent som ger katten ett elgeant rörelsemönster.

Eftersom mutationen som orsakar denna färg är recessiv, kan den bara överföras från kattföräldrar som har genen. Som ett resultat kan inte många svarta sibiriska katter upptäckas i naturen. De som upptäcks är vanligtvis mycket uppskattade av människor som har dem som husdjur.

Sibirisk katt storlek

När de mäts från toppen av sin nos till slutet av svansen, varierar de i längd från ungefär 45 till 63 cm.

Sibirisk katt livslängd

Sibiriska katter blir inte vuxna förrän vid fem års ålder och deras genomsnittliga livslängd är mellan 12 och 14 år. Tillståndet för deras genetiska hälsa, dieten de upprätthåller och mängden fysisk träning när de blir äldre spelar en betydande roll för livslängden. De har en fantastisk kappa med underbara färger och mönster. Deras ögon, som kan vara antingen gröna eller blå, utstrålar bus och munterhet.

Mängden fysisk aktivitet en sibirisk katt får dagligen kan också påverka hur länge den lever. Om du väljer att välkomna en av dessa fluffiga bollar i ditt hus, kommer det att vara ditt ansvar att se till att den förblir i toppform under så länge den lever . Daglig motion är viktigt, och du bör antingen få din katt att jaga en laserpekare eller delta i apportlekar. Sannolikheten för fetma och andra tillstånd som kan förkorta livslängden för en sibirisk katt, såsom diabetes, minskar i direkt proportion till nivån av fysisk aktivitet.

Sibirisk katt vikt

Det vanliga viktintervallet för en sibirisk katt är mellan 6-8 kg. Hanar väger oftast en bråkdel av ett kilo mer e än honor. De har glansiga pälsar, stora, nyfikna ögon och är modiga, vaksamma och fulla av äventyr.

Fakta om katter

Sibirisk katt pälsvård

Det är förvånansvärt enkelt att ta hand om den täta, tjocka pälsen som den sibiriska katten har. I de flesta fall behöver du bara borsta pälsen en gång i veckan för att behålla dess hälsa och hålla den fri från att mattas. Det enda undantaget från denna regel är under vår- och höstsäsongen då det rekommenderas att du borstar din sibiriska katt varje dag. Dessutom är det absolut nödvändigt att du borstar den täta underullen.

Kamma eller borsta den tjocka, tredubbla pälsen minst ett par gånger varje vecka för att undvika att tovor och mattor bildas i pälsen. Det är vanligt att pälsen fäller två gånger om året, på våren och hösten, då kan du behöva putsa den oftare.

Sibirisk katt sjukdomar

Sibiriska katter är katter som på grund av sina genetiska anlag, är mer benägna att drabbas av vissa typer av sjukdomar, vilket kan resultera i kortare livslängd. Hypertrofisk kardiomyopati är det vanligaste tillståndet som kan drabba sibiriska katter, även om sibiriska katter ofta är mycket friska, robusta och tåliga. Hypertrofisk kardiomyopati innebär att hjärtats celler sväller, vilket i sin tur saktar ner blodcirkulationen. Andra tillstånd som påverkar sibiriska katter inkluderar följande:

 • Parodontit sjukdom.
 • Urinvägsproblem.
 • Genetisk cancer.
 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM).
 • Polycystisk njursjukdom (PKD).

Sibirisk katt mat

En diet som innehåller vått och torrt foder och mat anses näringsmässigt bra för sibiriska katter. Det bästa alternativet är spannmålsfritt foder. Det idealiska torrfodret för dessa kattdjur är spannmålsfri foder som har hög kötthalt och är laddad med vitaminer, enzymer och antioxidanter. Dessa näringsämnen kan hjälpa till att undvika hälsoproblem som diabetes och blåsobstruktion. Sibiriska katter kräver en diet som ger dem kompletta och balanserade näringsämnen lämpliga för deras ålder och som anpassas efter mängden aktivitet de ägnar sig åt dagligen.

Sibirisk katt innekatt & Sibirisk katt utekatt

Sibiriska katter kan prestera mycket bättre ute än de flesta andra katter, men det är fortfarande bäst att hålla dem inomhus om du har möjlighet, eftersom många faror väntar varje katt när de ger sig ut i naturen. Om du ska hålla en sibirisk katt inomhus måste du se till att den får tillräckligt med stimulerande sysselsättning och massor av lekmöjligheter. Du bör se till att köpa många leksaker, speciellt leksaker som kräver dem att lösa pussel samt ge dem säkra områden att klättra på eller hoppa upp till.

Den tjocka, isolerande pälsen hos sibiriska katter var troligen designad för att hjälpa dem att anpassa sig till det torra klimat de lever i. Dessutom är pälsen vattentät, vilket gör den till en effektiv barriär mot den bittra kylan. Sibiriska katters päls varierar från medium till lång, beroende på årstid. Sibiriska katter har mycket energi och är väldigt lekfulla. Ändå kan de vara helt nöjda med att bo inomhus så länge de kan underhålla sig och få tillräckligt med stimulans. Samt att de kan släppas utomhus för mental stimulans. Några vackra catios kan hålla dem säkra samtidigt som de ger en smak av utomhusutrymmena, vilket är avgörande för den mentala hälsan hos sibiriska katter.

Neva masquerade vs. Sibirisk katt

Neva Masquerade-katten är en underart av den sibiriska katten. Färgen är den enda egenskap som skiljer denna så kallade ras från en typisk sibirisk katt. Bortsett från det är denna ras identisk med den sibiriska katten på alla andra sätt.

Vissa organisationer erkänner Neva Masquerade-katten som egen ras, medan andra klassificerar dem som raser med en unik färg. Det finns tillfällen då de inte ens erkänns på något sätt.

Även om Neva Masquerade är ganska populär, finns det folk som tror att färgen utgör en fara för den sibiriska kattrasen. Trots allt är spetsiga sibiriska katter en relativt ny evolutionär utveckling.

Beteendet hos en Neva Masquerade-katt är för det mesta identiskt med det hos en sibirisk katt. Neva Masquerade-kattens krav och allmänna beteenden påverkas inte på något sätt av deras färg.

Sibirisk katt vs norsk skogkatt

Dessa är två distinkta raser av huskatten: Sibirisk katt och Norsk Skogkatt. Båda dessa sorter anses vara jättekatter, där den norska är något större än den andra. En av de många egenskaper de har gemensamt är deras långa pälsrockar, som är en anpassning som gör att de kan överleva i kallare miljöer. Ändå finns det några betydande skillnader mellan dessa två raser.

Man tror att den sibiriska katten, som härstammar från Ryssland, är en av de tidigaste tama kattraserna som finns. De är erkända för att vara trevliga och tålmodiga med små barn. De kan också anpassa sig till ett brett spektrum av klimatförhållanden, vilket är anledningen till att de är så vanliga i områden med kallare temperaturer.

Å andra sidan är den norska skogskatten en huskatt utvecklad i Norge. De har ett rykte om sig att vara utomordentligt självförsörjande och ibland avlägsna. De är också skickliga hoppare och har ett tjockt lager av päls, som hjälper dem att hålla sig varma på kalla platser.

Ragdoll kontra sibirisk katt

Många som brinner för katter tror att sibiriska katter är förfäder till alla tama katter med lång päls. De tros ha härstammat från vilda katter som strövade omkring i Sibiriens skogar för minst tusen år sedan. På grund av sin exceptionella jaktförmåga tämjdes sibiriska katter efter att ha tagit sin tillflykt till jordbruksbyggnader och kloster under istiden.

Däremot är Ragdolls en ras som anses vara relativt ung. De uppmärksammades från början till allmänheten i mitten av 1960-talet.

Både Ragdoll-katter och sibiriska katter är kända för sin utåtriktade och vänliga personlighet, vilket gör dem till idealiska husdjur för hushåll med eller utan barn. Dock varierar deras behov för social kontakt. Sibiriska katter trivs mer ensamma än Ragdoll-katter, som antingen klamrar sig fast vid dig och följer dig omkring eller nöjt slöar i ditt knä. Ingen av arterna är dock lämpade att lämnas ensamma under längre perioder.

Dessutom skiljer sig deras energinivåer. Ragdoll-katter sover mer än sibiriska katter, som är mer territoriella och kommer att hitta lösningar på alla problem, inklusive att hitta sätt att öppna matskåp.

Sibirisk katt vs Maine coon

Huvudet på Maine Coon är fyrkantigt i form, och dess kindben är höga och framträdande. Nospartiet är rektangulärt till formen. Dessutom är ögonen på Maine Coon enorma och något ovala, men när de öppnas verkar de runda.

Å andra sidan är huvudet på sibiriska katter något mjukt rundat. Nosen är konisk till formen och relativt kort. Ögonen på en sibirisk katt är ganska stora och verkar vara praktiskt taget sfäriska. De är åtskilda av ett stort avstånd.

Vanliga frågor om Sibiriska katter

Kan man bada en sibirisk katt?

Ja, du kan bada en sibirisk katt. Men bada dem bara när det verkligen är nödvändigt.

Är sibirisk katt hypoallergen?

Nej. De är inte helt hypoallergena men anses vara något mer allergivänliga än andra kattarter.

Fäller en sibirisk katt mycket hår?

Ja. De fäller mycket (främst två gånger om året).

Hur gammal blir en sibirisk katt?

De kan leva upp till 14 till 15 år.

Hur stor blir en sibirisk katt?

De kan nå en höjd på upp till 30 cm i vuxen ålder.

Hur mycket ska en sibirisk katt väga?

De kan väga runt 6,5 till 9,5 kg, hanar väger mer än honor.

Kan man ha en sibirisk katt som innekatt?

Ja, du kan träna din sibiriska katt att bli en innekatt.

Hur är det att ha en sibirisk katt?

Sibiriska katter är mycket sällskapliga varelser som är hängivna sina mänskliga följeslagare och tycker inte om att lämnas ensamma under längre perioder.

Kan man ha en sibirisk katt om man är allergisk?

Nej, du kan inte ha en sibirisk katt om du är allergisk.

Vad är speciellt med sibiriska katter?

De är stora, starka och vackra. Alla dessa karaktärer gör dem unika.

Är en sibirisk katt ett bra husdjur?

Ja. Sibirisk katt är ett bra husdjur.

Tycker sibiriska katter om att gosa?

Ja. Sibirier är söta och älskar att gosa.

Fäster sibiriska katter till en person?

Ja. De är mer knutna till en person i familjen men älskar alla medlemmar.

Kräver sibiriska katter mycket underhåll?

Ja. De är kattraser som kräver mycket underhåll.

Repar sibiriska katter möbler?

Vanligtvis repar de inte möbler. Men de kan ägna sig åt detta beteende när de är uttråkade och ignorerade.

Ska sibiriska katter hållas inomhus?

Det spelar roll. Om din katt älskar att vara ute, håll den inte inomhus; annars är det bästa och säkraste alternativet att hålla dem inomhus.

Vilka hälsoproblem har sibiriska katter?

De lider vanligtvis av följande problem:

 • Parodontit sjukdom
 • Urinvägsproblem
 • Genetisk cancer
 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)
 • Polycystisk njursjukdom (PKD)

Behöver man bada sibiriska katter?

Ja. Det hjälper om du badar dem några gånger om året; dessutom njuter sibiriska katter av vattnet, så detta borde inte vara ett problem.

Vad behöver jag veta innan jag köper en sibirisk katt?

Du behöver all grundläggande information om att ha sibirisk katt som husdjur innan du köper en.

Är sibiriska katter knäkatter?

Ja. De anses vara idealiska knäkatter.

Är sibiriska katter lugna?

Ja, de lugnar ner sig om de ges ordentlig omsorg och kärlek.

Varför kissar min sibiriska katt i sängen?

Sibirier brukar kissa i sängar när de lider av urinvägsinfektioner/besvär.

Hur vet man om en katt är sibirisk?

Känn på kattens päls och undersök om den har trippelpäls för att avgöra om det är en sibirisk katt. Sibiriska kattens yttre päls kommer att vara lång, mellanpälsen kommer att vara tjock och den inre pälsen kommer att vara silkeslen och smidig.

Hur vanligt är livmoderinflammation hos sibiriska katter?

Det handlar om 5-10 procent.

Hur ser man skillnaden mellan en sibirisk katt och en Neva?

Det enda som skiljer Neva från en typisk sibirisk katt är dess färg.

Hur många kattungar får en sibirisk katt?

Sibiriska katter kan ha 5-6 kattungar i en kull.

Hur mycket ska en sibirisk katt äta?

Du bör ge 250 g till 300 g om dagen till alla vuxna sibiriska katter.

Hur mycket ska en sibirisk katt väga efter ålder?

Friska sibiriska katter bör väga runt 6-9 kg när de är fem år gamla.

Hur länge växer en sibirisk katt?

De kan växa upp till 5 år tills de når 17 till 25 cm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *