Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Söta katter – 20 söta kattraser 2022

Vi har alltid velat ha en förbindelse med djur vilket är anledningen till att vi ofta är kända som ”sociala djur”.Det är ett naturligt behov hos de flesta att äga ett katt hemma att prata med, leka med eller ta ut på en promenad. Katter har alltid varit bland de bästa följeslagarna för människor.

Om du är intresserad av att skaffa ett husdjur kan en söt katt vara ditt perfekta val. Den här artikeln innehåller fakta och information om 20 söta katter. Precis som varje människa har varje kattras unik personlighet och temperament. Du kan njuta av fördelarna med att äga en sött katt om du skaffar en söt katt som passar för din energi, personlighet och temperament.

Om du vill skaffa en söt katt som husdjur och du vill veta vilken söt katt som skulle passa dig är den här artikeln för dig! 

Vad är söta katter?

Olika människor har olika definitioner av söthet när det gäller katter. Om du frågar en kattägare kan hen definiera sötheten hos en katt som stora runda ögon eller ett visst beteende. Medan andra tycker att söta katter är katter med mjuk fluffig päls och söta jamande röster. Du har säkert stött på väldigt många katter som är söta och klappat och matat söta katter. Sanningen är att oavsett utseende, är varje katt söt och förtjänar all kärlek och tillgivenhet.

Vad finns det för söta katter?

Som redan nämnts är alla katter söta på ett eller annat sätt. Varje person definerar sötheten hos en katt på sitt sätt och därför kommer flera olika kattraser att platsa i kategorin söta katter. 

Bland annat Ragdoll, Munchkin, skotska, ryska, persiska och brittiska katter anses av många tillhöra bland de sötaste katterna. Varje kattras har unika egenskaper som gör den söt. 

Vilka färger kan söta katter ha?

Söta katter finns i olika färger och varje unik färg bidrar till kattens söthet. En svart katt har sin egen charm och det har även en vit katt. Även den gula tigerrandiga katten, känd som Bengal-katten är söt i sin unika bemärkelse. Därför finns katter i många olika färger som bidrar till deras söthet. 

Varför är katter så söta?

Det råder ingen tvekan om att katter är söta och nästan alla människor blir trollbundna av deras söthet. Men vad gör katter så söta? Svaret ligger i deras fluffiga päls, stora runda ögon, söta jamande ljud, gulliga rörelser, kvicka hopp och lekfullhet.

Varför är katter söta enligt vetenskap?

Inom vetenskap baseras söthet på relationen och den känslomässiga anknytning mellan katt och människa.  

Känslan av söthet framkallar beteenden och egenskaper som leder till känslomässig anknytning. Hjärnans centrala nervsystem skickar signaler till en annan del av hjärnan och framkallar kärleksfulla och omvårdande beteenden. Vetenskapliga studier har visat att den känslomässiga anknytningen mellan en ägare och katt är en drivkraft som framkallar känslan av söthet hos en katt. 

Maine Coon – söt katt känd för sin storlek

Maine Coon är en långhårig kattras. Denna söta katt är känd för sin storlek och kan bli upp till 48 – 100 cm i längd. Dessutom är katten känd för sin lekfullhet. Dessa söta katter väger cirka 6-8 kg och växer till en höjd av 20-40 cm. Maine Coon katter har relativt hög intelligens.

Fakta om katter

 • Maine coon finns i en mängd olika färger som exempelvis svart och vitt med olika färgnyanser.
 • Dessa söta katter är ganska lekfulla och lätta att leka med. De underhåller dig i timmar.
 • Maine coon är så söta att deras mjauande ljud kommer att få dig att glömma all din stress och tvinga dig att gosa med dessa små pälsbollar i många timmar.
 • De umgås bra med barn och äldre och är en perfekt familjekattras.
 • Deras fällning är mestadels säsongsbetonad men de kräver regelbunden grooming för optimal hälsa.

Munchkin katter – söta energiska katter

Om du älskar att leka med små pälsbollar och ha en energisk söt katt i ditt hus är dessa söta katter det perfekta valet för dig. Dessa söta små pälsbollar finns främst i orangefärg (andra färgvariationer finns också). De är ganska korta i längd men rätt energiska och tillgivna till sin natur.

Fakta om katter

De växer till en höjd av 106 cm och väger cirka 2-4 kg och har en livslängd på 12-15 år. Dessa söta katter är lätta att träna och kan snabbt komma överens med barn och andra husdjur. Munchkin katter är nyfikna och älskar att utforska världen och är kända för att ha en rolig personlighet.

 • Munchkin katter är söta katter med rolig personlighet.
 • De kommer bra överens med barn och andra husdjur.
 • När de inte leker med andra katter älskar de att gosa och mysa med sin ägare.
 • Munchkin är en socialt aktiv och intelligent kattras som älskar att umgås med människor.
 • De älskar att hoppa runt och gömma sina favoritsaker att leka med.

 

Sibiriska katter – söta katter som älskar att gosa

Dessa tjockt belagda söta små pälsbollar anses vara perfekta husdjurspartners på grund av deras lekfulla energi. De är kärleksfulla katter som älskar att kela så fort du sätter dig ner. Dessa söta små pälsbollar väger cirka 5,4 kg och når en höjd av 25-30 cm.

Fakta om katter

Livslängden för siberiska katter är 8-10 år. Dessa söta katter har ett vänligt temperament. De är avslappnade och är bra med barn, seniorer och andra husdjur. Sibiriska katter finns i en mängd olika färger. Du hittar siberiska katter i tjockt belagda pälsar i svart, vit, orange, choklad och andra färger.

 • Dessa hypoallergena söta katter vill att du ska leka med dem hela dagen.
 • Du kan träna dem lätt och ha kul med dem under deras träning.
 • De är bra knäkatter och du kan klappa dem medan du tittar på dina favoritprogram eller filmer.
 • Sibiriska katter har tjockt belagt hår med muskulösa kroppar.
 • De har hög aktivitetsnivå men är röstmässigt ganska olik andra huskatter.

Ryska blå katter – allergivänliga söta katter

Dessa smaragdgrönögda söta katter med lyxiga silverfärgade pälsar är en av de sötaste katterna du kan äga. Ryska blå katter är söta och har långa ben som gör att de kan springa i hög hastighet.

Fakta om katter

Dessa små pälsbollar väger cirka 3 -5 kg och växer till 22-27 cm. Ryska blå katter är tillgivna, blyga, lugna själar och lever 15-20 år. Dessa söta katter är bra med barn och seniorer och har en positiv inställning till andra husdjur. Ryska blå katter finns i blå och grå färger med kort pälsläng. De är söta och lojala katter som älskar att ha sin rutin och är hängivna dig när du är hemma.

 • Ryska blå katter är allergivänliga och du kan träna och sköta dem ganska enkelt.
 • De har en vänlig attityd mot barn, seniorer och andra husdjur.
 • De tål att vara ensamma och har stor potential att gå upp i vikt.
 • Om du är en förstagångshusdjursägare, då är denna kattras bra för dig.
 • Du kan lyfta upp dem och klappa dem medan de är i ditt knä.

Ragdoll katter – söta katter som lever länge

Dessa lekfulla söta katter med fantastiska ögon och fantastisk skönhet är lojala och hälsar ofta sina ägare vid hemdörren. De väger 4-5 kg och växer 22-28 cm i höjd. De har en genomsnittlig livslängd på 13-18 år. Dessa katter är lätta att träna och har älskvärda personligheter. De är mestadels lugna och förvånansvärt tysta för att vara så lekfulla katter.

Fakta om katter

 • Du kan grooma och träna Ragdolls lätt.
 • Du kommer att finna deras vänliga beteende ganska tillfredsställande mot barn, äldre och andra husdjur.
 • Med låg bytesdrift är Ragdoll katter bra för första förstagångshusdjursägare.
 • De uppvisar solida och lojala tendenser.
 • Du kan hitta Ragdoll-katter i färgerna svart, kräm, vit, beige och lavendel.

Egyptisk Mau katt – historisk söt kattras

Egyptisk Mau är en sällsynt kattras med vacker fläckig päls. Den anses vara en historisk kattras med en medelstor muskulös byggnad och längre bakben. Dessa söta katter väger 3-5 kg och är cirka 18 -28 cm långa. De lever i 9-13 år och är väldigt vänliga och fogliga.

Fakta om katter

Egyptiska Mau-katter har hög aktivitetsnivå och är vokala. Du kan leka med dem hela dagen och ändå kommer de inte tröttna på det. Dessa katter finns i olika färger, inklusive svart, blått, grått, lavendel, silver, brunt och sobel.

 • Egyptiska Mau katter är lätta att sköta tack vare deras korta päls med normal håravfall.
 • De är bra med seniorer, barn och främlingar.
 • De har prickig kropp som gör deras utseende mer tilltalande för kattälskare.
 • Det är en historisk kattras med atletisk kropp.
 • Egyptiska Mau är en lysande söt katt som bildar lojala band med sina nära och kära.

Perser katter – elegant söt kattras

Bland listan över söta katter är Perser katter helt enkelt bland de sötaste kattraserna. Elegansen och tillgivenheten som dessa katter har för sina nära och kära är oöverträffad. Perser katter är kända för sitt långa, flödande hår och runda, penséliknande ansikten.

Fakta om katter

Dessa söta katter växer till 25 -38 cm och väger cirka 3-6 kg. Deras livslängd är 10-15 år och de är bra med seniorer, barn och andra husdjur. Perserkatter är mycket sociala och tillgivna och måttligt lekfulla och lugna.

 • Perserkatter är relativt tysta jämfört med andra katter.
 • De har långt och friskt hår som kräver regelbunden skötsel
 • Perserkatter har otaliga nyanser från svart till vitt, lavendel, silverbrun, etc.
 • Dessa söta katter är bland de stiligaste katterna.
 • De är lugna i sitt temperament och välter inte omkull vattenkoppar eller springer runt i hemmet och gör dig galen.

Brittiskt korthårig – lugn och självständig söt katt

Brittisk korthårig är en medelstor till stor katt som kräver daglig skötsel, vilket ger dig en bra ursäkt för att spendera tid med din katt. De leker gärna med sina leksaker och gillar att vistas inomhus. Dessa söta katter har en vikt på 3-8 kilo och en höjd på 30-35 cm och blir cirka 15-20 år gamala. Brittiska korthåriga katter är perfekta följeslagare att ha i ditt liv.  

Fakta om katter

 • Brittiska korthåriga katter är ganska sällskapliga men också väldigt självständiga.
 • De är måttligg lekfulla med ett lugnt temprament. 
 • De har kort hårlängd som kräver säsongsbetonad hårklippning men de behöver daglig skötsel.
 • Du kommer att inse att de är lätta att träna och ganska vänliga att leka med.
 • Du kan lämna dem ensamma hemma och låta dem leka med sina leksaker hela dagen.

Himalaya katter – vänliga söta katter med lyxig päls

Dessa vänliga och söta katter skryter med ljuvlighet, djupblå ögon och lång och tät päls. Dessa Himalaya katter har lyxiga pälsar och siamesiska färgnyanser och växer till 30 cm i höjd och väger cirka 3-5 kg. De har en genomsnittlig livslängd på 9-15 år.

Fakta om katter

Himalayakatter har ett vänligt temperament och trivs bra i sällskap med seniorer, barn och andra husdjur. De är väldigt tillgivna med sina ägare och älskar att mysa med dem.

 • Himalayakatter finns i färgerna kräm/beige/brun.
 • De har långa och lyxiga hårrockar.
 • Deras aktivitetsnivå är relativt låg och de vokalerar sällan.
 • Kroppen verkar större än vad den faktiskt är på grund av dess tjocka päls.
 • De är fantastiska familjedjur, anpassar sig väl till alla livsstilar och gillar att sitta i ditt knä.

Turkisk Angora – söta katter med silkeslen päls

Turkiska Angora-katter har en bedårande kombination av framträdande, mandelformade öron och små till medelstora huvuden. Dessa söta katter är kända för sina långa silkeslena pälsar. Denna kombination tillsammans med deras silkeslena hårrockar gör den turkiska angoran till en av de sötaste små pälsbollarna du kan äga. 

Fakta om katter

De har en höjd av 22 cm – 35 cm och väger cirka 3-7 kilo. Turkiska angora-katter har en livslängd på 9-14 år och trivs mycket bra med seniorer och andra husdjur. Även om du leker med de hela dagen så vill de fortfarande leka mer med dig. Dessa söta katter är aktiva och har sällskapligt temperament och hög intelligens.

 • Turkiska angora-katter är lätta att träna och leka med.
 • Dessa söta katter är perfekta för förstagångskattägare och är vänliga mot främlingar.
 • Deras lyxiga hårrockar kräver regelbunden skötsel.
 • De är mycket vänskapliga mot barn och hundar när de introduceras på rätt sätt.
 • De behöver leksaker för att hålla dem glada och sysselsatta; annars måste du rädda dina soffor från skrapmärken.

Ragamuffin katter – söta och tysta katter

Ragamuffin-katter är stora söta katter med silkeslen päls. Denna katt gillar att hållas som en bebis och är mycket populär för sin fogliga natur. Dessa söta snälla jättar kan bli 25-38 cm höga och väger cirka 4-9 kilo. De kan leva upp till 12-16 år.

Fakta om katter

Ragamuffin katter är mycket tillgivna och vänskapliga katter och anses vara familjekatter.

 • Ragamuffin-katter finns i flera färger: svart, vit, blå, grå och lavendel.
 • De kräver regelbunden skötsel av sin hårpäls.
 • De är vanligtvis tysta men låter när det är nödvändigt.
 • De är väldigt vänliga mot människor och älskar att mysa och kramas.
 • De är måttligt aktiva och älskar att ha sin rutin.

Amerikansk Bobtail – aktiva söta katter

Dessa söta katter har korta svansar, tofsade öron och tår och något kort hals. Deras utseende skriker ”krama mig.” Det är ett faktum att du inte kan kontrollera dig själv efter att ha sett dessa söta små pälsbollar. Dessa söta små varelser lever upp till 13-15 år och väger cirka 3-7 kilo. Dessa vilda katter är bra med både seniorer och barn och har mycket vänligt temperament och hög aktivitetsnivå.

 • Du kan hitta amerikanska bobcats i olika färger.
 • Du kan gosa dem och leka med dem och de kommer att älska att leka med dig hela dagen lång.
 • De kan ha långa eller korta hårrockar.
 • Du bör tillbringa regelbunden lektid med din Amerikansk Bobtail-katt annars kan den drabbas av separationsångest om den lämnas ensam under längre perioder.

Bengal katter – intelligent och aktiv söt kattras

Bengalkatten är en intelligent och aktiv kattras. De härstammar från huskatter och vilda asiatiska katter. Bengalkatter är vanligtvis snälla och är 20-25 cm långa och väger 3-7 kilo. De har en livslängd på 9-15 år.

Fakta om katter

 • Bengalkatter är bra med barn, seniorer och familjer.
 • Intelligensen hos bengalkatter är hög och deras temperament är vänligt och tillgiven.
 • Bengalkatter finns i färger som silver, choklad/brun.
 • Bengalkatter är lätta att träna och sköta.

Birma katter – uråldrig och söt kattras

Birmakatter är också kända som ”Burmas heliga katter.” Birmakatten är en uråldrig kattras som användt som gåva i generationer på grund av sin skönhet. De har en längd på 38 cm till 45 cm och väger runt 4-5 kg. Vanliga pälsfärger hos Birmankatter inkluderar rött, choklad, blått, grädde och grå.

Fakta om katter

 • Birmakatter är älskvärda och medelstora söta katter.
 • De är underbara husdjur att äga.
 • Birmakatter är ganska eftertraktade och folk älskar att äga dem.
 • Birmakatter har ett snällt temperament.

American Curl – söta katter som är kända för sina öron

American curl är mest känd för sina öron och bedårande unika egenskaper. Amerikanska curl-katter är älskvärda och unika katter. Höjden på dessa söta är cirka 22-30 cm och de väger 2-4 kilo. De har en livslängd på 12-16 år.

Fakta om katter

 • Amerikanska curlkatter är bra med barn, seniorer och familjer.
 • Dessa katter har medellängd och gillar att vara aktiva i naturen.
 • De är lätta att sköta och vänliga mot människor.

Abessinier katter – intelligenta och söta katter

Abessinier katter har atletisk utseende och tickad päls. De är sällskapliga söta katter med hög intelligens. Höjden på Abessinier katter är vanligtvis 20-25 cm och de väger 3-5 kg och har en livslängd på 9-13 år.

Fakta om katter

 • Abessinier-katter trivs bra med familjer och andra husdjur.
 • Färgerna består av choklad/brun och röd/orange.
 • För närvarande är abessiniska katter en av de mest populära och äldsta kattraserna i världen.
 • Abessinier är intelligenta och nyfikna.
 • De är väldigt atletiska och älskar att klättra, springa och utforska.

Chartreux – tyst och lugn söt kattras

Chartreux är en mycket tyst och lugn fransk kattras. De växer till 22-28 cm, väger 2-5 kilo och har en livslängd på 12-15 år. Dessa söta katter är kända för sina korta blågrå pälsar.

Fakta om katter

 • Chartreux-katter är älskvärda med hög intelligens
 • De är blå och grå till färgen och är lätta att träna och sköta.
 • Chartreux-katter trivs bra med barn, seniorer och familjer.
 • Den här kattrasen är självständig och ibland dum.

Scottish Fold – söta och intelligenta katter

Scottish Fold, även känd som highland fold är tillgivna husdjur. Deras efterfrågan är mycket hög på grund av deras charmigt unika utseende med söta öron, huvud och ögon. Höjden på Scotish Fold är 20-25 cm och vikten är 2-4 kilo för hanar och 4-6 kilo hos honor. De har en livslängd på 11 till 14 år.

Fakta om katter

 • Deras intelligens är anmärkningsvärt hög och aktivitetsnivån är lugn.
 • Scottish Fold katter kan finnas i brun, silver, blå/grå, svarta och krämiga färger.
 • De har hög potential för viktökning.
 • De tål att vara ensamma.

10 söta kattnamn

Nedan hittar du några av de sötaste namnen för honkatter.

 • Maisy
 • Ellie 
 • Gigi
 • Roxie
 • Sally

Om du har en hankatt kan du använda ett av följande söta kattnamn.

 • Charlie
 • Andy
 • Tubby
 • Bobby
 • Ricky

Frågor och svar om söta katter

Varför tycker vi att katter är söta?

Forskare har teoretiserat att vi tycker att katter är söta på grund av deras ansiktsutseende och underliggande struktur. De tror att människor är evolutionärt kopplade till att tycka att ansikten med stora ögon och stora huvuden är oemotståndligt söta.

Vad gör katter söta?

Katter är mjuka och runda och deras tjocka och fluffiga päls gör dem så söta. Deras höga mjauande och spinnande är attraktivt för människor. Alla dessa karaktärer gör katterna sötare.

Varför är katter söta när de sover?

Sovande katter verkar sötare på grund av din förkärlek för dem. Dessutom gör deras sårbarhet och sötheten i päls och kropp att du tycker att sovande katter är söta. 

Vilken är världens sötaste katt?

Bengalkatter anses vara den sötaste av alla katter. På andra plats kommer dvärgmunchkin.

Vet katter att de är söta?

Om söthet är en del av deras lek, så skulle det vara en logisk slutsats att de gör något för att få din uppmärksamhet. För en kattunge är vår uppmärksamhet en belöning och man skulle kunna säga attkatter vet att de är söta.

Vilken är den sötaste katten att köpa?

Enligt en undersökning är den sötaste katten att köpa Munchkin-katten.

Vilken är den sötaste kattungen?

Bengalkattungar är den sötaste babykatten efter munchink katten. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *