Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Varför katter är bättre än hundar – 20 anledningar till varför katter är bäst 2022

Argumentet ”katter mot hundar” har funnits länge. Du kommer sällan stöta på någon som tycker lika mycket om båda. Precis som hundägare är entusiastiska över sina valpar, är kattägare lika passionerade över sina kattungar. Men det finns tillfällen då det verkar som att hundälskare dominerar världen och kattmänniskor är en minoritet. Och det är svårt att påstå att hundar fortfarande behöver vinna argumentet katt mot hund. Det finns studier som exempelvis 2017 Society and Animal Journal-studien som visar att mänskliga föräldrar har mer medkänsla för hundar än spädbarn. Men är det så?

Katter är den typen av husdjur som kommer att gosa med dig istället för att dregla och slicka ditt ansikte som ett tecken på kärlek. Katter är beundransvärda på grund av sin intuitiva livsstil och vilja att älska dig . Den mest tilltalande delen av att ha katter som husdjur är hur lätt det är att bygga ett band med dem.

Alla som har en katt kommer att berätta att katter är vänligare än hundar på nästan alla tänkbara sätt. De är klokare, snällare och mer kärleksamma. De är renare och tystare. De är experter på konsten att listigt jaga gnagare. Dessutom är detta inte bara en kattälskares synvinkel; även forskning och bevis stöder det. Även om det är sant att hundar ofta kallas för människans bästa vänner, blir katter mycket bättre följeslagare. I denna artikel ger vi dig 20 anledningar till varför katter är bättre än hundar.

20 anledningar till varför katter är bättre än hundar

Vi är här för att hjälpa dig att begränsa dina alternativ om du är redo att adoptera en katt, men har problem med att välja mellan en hund och en katt. Se upp för spoilers: Katter är överlägsna hundar! Vi rekommenderar alltid att du skaffar dig en katt i ditt hem eftersom vi är stora kattentusiaster. Men tro inte bara på vad vi säger. Dessa 20 anledningar till varför katter är bättre än hundar kommer få dig ännu mer övertygad om varför du ska skaffa en katt. 

Katter är billigare än hundar

Naturligtvis beror detta på hur mycket du vill spendera på din privilegierade katt. Att ha en katt är i genomsnitt billigare än att underhålla en hund. Att ta hand om en katt är också lättare än att ta hand om en hund. Jämfört med de årliga kostnaderna för att äga en hund är de årliga kostnaderna för att underhålla en katt omkring 3000–8000 kronor lägre. I allmänhet äter hundar mer mat än katter. Rutinmässiga veterinärvårdskostnader tenderar att vara högre för hundar än katter. Dessutom är husdjursförnödenheter som lådor, leksaker och koppel dyrare för hundar.

Katter tar mindre plats än hundar

Utrymmet är begränsat oavsett om du bor i en lägenhet eller ett litet hus. Hundar tar mycket plats när de breder ut sig i soffan eller gör hela sängen till sin egen! Har du någonsin tänkt på att dela din säng med en Golden Retriever eller till och med en liten valp? Detta är helt omöjligt. Att äga en katt gör det mycket lättare att dela ditt rum, de är små och behöver bara en kattlåda, en matskål och några leksaker för att vara glad och leka.

Katter föredrar att leva inomhus

Katter föredrar att stanna inomhus, sitta på en soffa och titta på fåglar och insekter från ett fönster hela dagen. De kräver inte långa promenader och lika mycket lektid som hundar. Ge din katt en kattlåda och tillbehör för att den ska vara glad och nöjd inomhus hela dagen. Om du lever ett hektiskt liv och ofta är upptagen, överväg att adoptera en katt istället för en hund. Du kan vara säker på att din innekatt är glad och frisk om den får lämplig berikning för sitt mentala och fysiska välbefinnande.

Fakta om katter

Katter är mycket tystare än hundar

Katter låter mindre än hundar. Även hundälskare kommer att erkänna att hundars skällande irriterar dem ibland. Hundar börjar till och med skälla på förbipasserande, andra djur eller till och med hemma när deras favoritleksak har fastnat under sängen. Katter är mycket mindre benägna att klaga när du lämnar din bostad eller kommer hem från jobbet. De gillar att vara tysta. Trots risken för tristess kan katter i allmänhet roa sig själva. Om katter får sina grundläggande behov uppfyllda ligger katter gärna och sover för det mesta av tiden.

Katter respekterar ditt personliga utrymme

Efter en tröttsam dag på jobbet är du inte på humör för att leka med ditt husdjur. Hundar vill ha ständig uppmärksamhet från sina ägare. Samtidigt behöver katter mindre uppmärksamhet och energi och de förstår begreppet personligt utrymme. Därför är det lättare för dig att hantera en katt om du har en tröttsamma livrutin och du kan koppla av och luta dig tillbaka i soffan med din katt efter en lång arbetsvecka.

Katter håller sig rena och välskötta

Katter är välskötta och rena husdjur. Katter tvättar sig själva och håller sin päls glänsande. Deras lurviga päls kräver ofta borstning för att undvika trassel, men katter kräver mindre omsorg och uppmärksamhet än hundar som alltid rulla sig i lera eller måste tvättas bort. Men om du ser en katt med smutsig päls är det en indikation på ett hälsoproblem eller stress.

Det är lättare att uppfostra en kattunge än en valp

Katter kan lämnas utan uppsikt hemma när de har blivit avvanda från sina mammor och har bemästrat grunderna i att använda kattlådan. Medan valpar kräver konstant träning. På grund av sin mindre storlek kommer kattungar inte att orsaka någon skada eller avsevärt mindre skada om du förvarar dem på en plats där de inte kommer att orsaka några problem.

Katter är experter på att jaga gnagare

Rovinstinkten finns fortfarande kvar även hos de mest civiliserade katterna. En uppenbar fördel med att äga en katt är att den utan tvekan håller farliga insekter borta. Om katten får nys om gnagare kommer den genast att fånga gnagaren och avskräcka andra gnagare att göra oväntade besök i ditt hem.

Katter lever längre än hundar

Behöver du fortfarande övertyga dig om att katter är överlägsna hundar? Katter lever längre än hundar. Det kan vara smärtsamt att säga adjö till ett husdjur, eftersom många av oss älskar dem så mycket. I genomsnitt lever hundar bara cirka 8 till 11 år, men katter lever cirka 11 till 15 år. Följaktligen kan du fortsätta att njuta av att ha en katt som husdjur.

Katter föredrar att sova för det mesta

Djur är utan tvekan sötast när de sover. Och eftersom katter sover mellan 12 och 16 timmar dagligen har du mer än hälften av din vakna tid på dig att ta Instagram-värdiga bilder på din katt. Och vi borde lära oss av denna vana eftersom vi alla kunde sova några timmar extra varje dag som katter gör.

Katter är bra för människors hälsa

Att ha ett husdjur kan minska din stressnivå och kommer sannolikt att förlänga ditt liv. Men återigen, är katten det bästa valet! Om du äger en katt minskar du risken för hjärtinfarkt med 30%. Katter tenderar att läka mänskliga ben och muskler. Vibrationsfrekvensen när katten spinner är till hjälp vid rörelseproblem av leder efter en skada. Katter har högre allergifrekvenser, så kattmänniskor är också säkra från olika typer av allergier eftersom deras immunförsvar stärks genom att att äga en katt.

Katter älskar människor mer än sin mat

Människors uppfattning om katter som arroganta och likgiltiga mot sina ägare är en av de mest förekommande negativa åsikterna. 

Vetenskapen har fastställt att katter bryr sig om oss! En studie publicerad 2017 med titeln ”Social interaktion, mat, doft eller leksaker?” som genomförde en systematisk analys av husdjurs och hemlösa katters vanor, känner katter sig mer bekväma med sina ägare än med mat, kattmynta eller leksaker.

Katter är bättre lämpade för miljön

Har du någonsin tänkt på hur ditt husdjur påverkar miljön? En normalstor hund släpper ut dubbelt så mycket koldioxid årligen eftersom hundar konsumerar mycket kött. Katter är bättre för miljön eftersom de konsumerar mindre mat och lämnar ett lägre koldioxidavtryck. Men denna fördel är endast tillämplig på innekatter. Katter som vandrar fritt jagar många gnagare och fåglar och inte alls lika miljövänligt.

Kattbett är mindre skadliga än hundbett

Under de senaste fyra decennierna har hundbett ökat drastiskt i frekvens och antal. I snitt dör 35 personer per år på grund av hundbett. Ett mindre hundbett kan orsaka allvarlig infektion, smärta och skada. Katter biter sannolikt inte; men det kan vara smittsamt om de gör det.

Katter dreglar mindre än hundar

Har du någonsin sett en hund som dreglar mycket? I det här fallet kommer du att veta att du måste städa upp spår av dregel från dina kläder efteråt. Du behöver inte göra detta med katter eftersom katter dreglar inte såvida katten inte har en sjukdom. Studier har visat att katter inte utsöndrar lika mycket vätskor som hundar eftersom katter hanterar vätskeutsöndringar mer effektivt, så du behöver inte oroa dig för att städa upp salivläckage.

Katter behöver inga dagliga promenader

Vad gör katter överlägsna hundar? Du behöver inte ta dagliga promenader med katter. Det enda som krävs är att sätta upp och underhålla en kattlåda. Resten kommer att hanteras av din intelligenta katt. På grund av hundars höga behov av social interaktion och aktivitet behöver hundar dagliga promenader för att uppfylla sina motionskrav. Att ha en katt gynnar människor som saknar tid att utföra sådana saker. Även om katter också behöver leka och träna, är det OK för dem att tillbringa större delen av sin tid inomhus.

Kattägare är mer intellektuella än hundägare

Kattägare hävdar alltid att de är mer intellektuella än hundmänniskor, vilket är sant eftersom forskare har bevisat detta. Studier från bland annat 2017 visade att  kattägare mer intelligenta, kvicka och oberoende. Kattmänniskor är inte lika självsäkra och extroverta som hundar, men de kan leva med det.

Katter är mindre destruktiva jämfört med hundar

Hundar som hålls inomhus tuggar på skor, möbler och andra föremål. Dessutom rotar hundar bland föremål i garaget och på gården. Medan katter tuggra och biter med sina små munnar medan de strosar runt i hemmet. Men kattrelaterade problem kan lätt lösas. Även om en katt kan repa möbler, kan detta problem åtgärdas genom att rutinmässigt klippa kattens naglar och placera repytor för katter i  ditt hem.

Katter är fantastiska mammor

Förutom att att amma sina ungar, utbildar mammakatter också sina kattungar om andra färdigheter som att vässa klorna och använda kattlådan korrekt. När det gäller hundar måste du träna din valp om allt. Trimnings- och träningsredskap och hjälp av en hundexpert finns inom räckhåll för vissa.

Katter är vanligtvis självständiga varelser

Katten är ett perfekt val om du behöver ett husdjur som kan lämnas ensam i timmar när du är borta från hemmet. Katter är självständiga varelser som älskar att leva och spendera tid ensamma utan din interaktion. De kan även sova ensamma och är alltid glada när du kommer hem.

Varför katter är bättre än hundar vetenskapligt

Vetenskapliga studier har avslöjat mer om katter och fört fram mer kunskap än tidigare. Om du inte gillar katter kommer denna information att ändra ditt perspektiv på dem och om du redan är en kattälskare kommer ditt hjärta att smälta.

Enligt forskning vid University of Lincoln är katter mindre beroende av människor för skydd och säkerhet än hundar. Katters beteende observerades under denna studie genom att placera katter hos sina ägare i okända situationer. Även om katterna älskade sin ägares sällskap var de mindre beroende av ägaren i denna nya och obekanta miljö.

Enligt forskning från University of Minnesota, om du äger en katt, minskar det risken för hjärtinfarkt med 30%. Att ha interaktioner med katter minskar stressnivån i stor utsträckning. Anta att du utsätts för katter i mycket tidig ålder. I så fall stärks ditt immunförsvar eftersom katter har många allergier. Det resulterar i att också minska risken för allergier mot dammkvalster och husdjur.

Bevis på varför katter är bättre än hundar

Både hund- och kattmänniskor är ivriga att dela med sig av hur deras husdjur har förbättrat deras livskvalitet. Hundar är fantastiska djur och kan utan tvekan vara utmärkta husdjur, men de kan inte jämföras med katter. Katter har presterat bättre än hundar i många aspekter, inklusive att de inte luktar, tar mindre plats och kräver väldigt lite underhåll. Bortsett från personlig smak finns det andra vetenskapliga bevis för att katter är bättre än hundar.

Fakta om katter

Har katter högre IQ än hundar?

Vetenskapen kan också styrka det faktum att katter är intelligenta varelser. Jämfört med hundar, utgör katters hjärna en mindre del av deras kropp, men den är fylld med intelligens. En hunds hjärna har bara 160 miljoner neuroner, jämfört med en katts 300 miljoner neuroner. Hundar reagerar på olika mänskliga order, vilket leder till att vissa tror att de är intelligentare än människor.

Katter kan också reagera på mänskliga kommandon som att peka och träna gåtor för att hitta mat. Till skillnad från hundar som ger upp snabbt och bildligt ber om hjälp från människor, är katter dock mycket mer ihärdiga. När det gäller att lyda människor finns det ett vanligt missförstånd att hundar har ett bättre intellekt än katter eftersom de tämdes långt tidigare än katter.

Vem har bäst luktsinne, en hund eller en katt?

Både katter och hundar har olika luktsinne och var och en uppfyller sin funktion. Hundar är mer effektiva när det gäller att lokalisera och spåra, medan katter har en överlägsen förmåga att känna lukter när de jagar bytesdjur.

Hundar använder i första hand sitt luktsinne för att följa sitt byte. Samtidigt använder katter sin förståelse för att ta reda på om det är värt besväret att jaga målet. Denna skillnad beror främst på näsornas olika struktur. Hundar har fler luktreceptorer och den del av hjärnan som används för att bearbeta olika lukter är 40 gånger större än hos en katt, så hundar är bättre på att lokalisera lukter.

Det är en diskussionsfråga vilket djur som har bäst luktsinne eftersom både katter och hundar har utmärkt luktsinne, men de används på olika sätt. Hunden är det bästa valet om du vill ha ett djur som känner igen lätta lukter. Om du måste lista ut en mängd olika lukter är katten ett bra alternativ.

Slutsats

Det finns flera anledningar till varför katter är mer populära än hundar. Katter är mycket enklare att underhålla och ta hand om än hundar. Katter behöver inte kontinuerlig övervakning, äter mindre, är nöjda inomhus och orsakar inte mycket röra eller buller.

På grund av sin självständiga natur kräver katter mindre utrymme och träning och tar inte mycket av din tid och ansträngning. Katter kan verka mindre kärleksfulla, men att vinna din katts fullständiga förtroende kommer att vara det ultimata beviset på hur kärleksfulla katter är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *