Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Varför katter kräks – Vad betyder det när en katt spyr?

Ingenting kan vara mer utmanande för en kattförälder än en katt som kräks. Det är svårt att avgöra skillnaden mellan hosta, kräkningar och uppstötningar hos katter. Dessa uppstår alla med olika orsaker och det är viktigt att skilja mellan dem. Kräkningar är utstötningar av maginnehåll. Kattkräkningar kan uppstå på grund av olika orsaker, såsom systemisk sjukdom, matallergier och parasiter. Det är viktigt att konsultera din veterinär när din katt kräks flera gånger med ökad frekvens på en dag.

Om du har en katt som kräks måste du läsa den här artikeln. Det finns tydliga missuppfattningar om katt-kräksjuka, eftersom alla typer av kräkningar inte är dödliga. En ordentlig diagnos är nödvändig innan du skyndar dig med katten till en klinisk behandling. Den här artikeln hjälper dig att ta itu med kräkningsproblem hos din söta lilla tassvän. Du får lära dig allt om varför katter kräks och vad man ska göra när katten kräks.

Varför kräks katter?

Det första tecknet på sjukdom hos katter är vanligtvis kräkningar, så det är viktigt att vara ödmjuk och fastställa den främsta orsaken till kräkningar. Det gäckande ljudet som katten gör är något som ingen ansvarig djurägare vill höra eftersom det tyder på att det kommer att bli en röra att städa upp. När din katt börjar kräka är din första tanke förmodligen något i stil med ”Åh nej”, vad har den svalt nu?” Många olika saker kan få din katt att kräka, varav vissa är allvarligare än andra. Som ny kattägare  måste du måste känna till orsakerna varför din katt kräks.

Att förstå varför din katt kräks är viktigare än att behandla problemet. De vanligaste orsakerna kan identifieras genom att observera din katts dagliga aktivitet. Några vanliga orsaker till varför katter kräks listas nedan:

 • Katten har ätit skadliga material som kan hittas i hemmet, såsom rengöringsmedel, cologne eller läkemedel.
 • Det är möjligt att din katt har en hårboll.
 • Det kan vara ett tecken på en underliggande orsak eller sjukdom.

Vad betyder det när en katt kräks?

En katt kräks när den äter för mycket. Den kan kräka även när den inte är sjuk. Om en katt kräks direkt efter att ha ätit kan den ha ätit för snabbt. Det kan hända när det sker en förändring i kosten eller om den kan ha ätit ett gummiband eller en bit snöre. Kattkräkningar indikerar att något i kosten är fel och en medicinsk kontroll eller diagnos behövs.

Fakta om katter

Typer av katt-kräksjuka och vad de betyder

 • Gula spyor: Det kan också tyda på att katten fått i sig något gult. En hungrig kattunge kan kräka gult. Galla kan vara ett symptom på leversjukdom.
 • Genomskinliga uppkastningar: En tom mage och matstrupen kan vara källan till denna uppstötning.
 • Vita, skummande kräkningar: Katters klarvita kräkningar är inte alarmerande. Katten kanske dricker mycket vatten avsiktligt eller på grund av metabola störningar som diabetes mellitus eller problem med njurfunktion.
 • Blod i spyorna: Enbart kräkningar är inte ett stort problem, men blod i katters spyor kan vara alarmerande. Om katten spyr ut lite blod en eller två gånger är normalt, men om katten spyr mycket blod kräver den uppmärksamhet. Katten kan ha svalt något vasst som ett ben eller en hakmask som kan ha orsakat blodkräkningar. Det kan också finnas en skada inuti magen på katten.
 • Kaffemalt utseende på kräken: Granulat eller mjuka koagel som kastas upp kan tyda på inre blödningar. Blod kan sitta fast i mag-tarmkanalen som vid utdrivning verkar kaffe-färgad. Din söta kattunge kan lida av allvarlig sjukdom, så skyndade genast till veterinären.
 • Bruna, illaluktande spyor: Bruna illaluktande spyor från din katt är inget att oroa sig för, ta först ett långt andetag och slappna av. Bruna uppkastningar är vanligt efter utfodring. Väldigt vanligt. Lukten i bruna spyor är vanligtvis en matlukt som kan vara obehaglig på grund av sura ämnen i matsmältningssystemet.

Osmält mat i spyorna tyder på att måltiden aldrig tömdes ur magen. Det kan uppstå på grund av blockeringar, kostallergier eller intoleranser, inflammation i övre mag-tarmkanalen eller något annat. Ta reda på när katten åt sist för att få mer viktig information. Ett hinder eller ett rörlighetsproblem kan vara orsaken. Till exempel om katten inte har ätit på en dag och kräks osmält mat. Den får inte lämnas utan uppsikt.

Vad ska du göra om din katt kräks?

Ibland kräks katter utan anledning, så det är viktigt att hålla utkik efter symptom på att om det kan vara ett tecken på något allvarligare. Kontrollera vad som finns i kattens spyor och se efter andra tecken eller förändringar i hur de agerar.

Orsaker till varför katter kräks

De flesta veterinärer börjar oftast med att identifiera om hårbollar är orsaken till kräkningar. Generellt sett orsakas kräkningar av toxiner, mediciner, mat (inklusive att äta fel saker), mag- (mage), tarm-, organdysfunktion, en endokrin störning, neurologisk störning (vanligtvis hjärnrelaterad), infektionssjukdom eller cancer.

Blockader

En blockering kan uppstå var som helst i matsmältningskanalen. Din katts mage kommer att vara öm och kan verka svag och slö. Blockeringar kan orsakas av hårbollar och intag av främmande föremål som snöre. Tarmobstruktion är en medicinsk nödsituation; du måste få din kattbehandling omedelbart.

Parasiter

Mer troligt om du har en kattunge eller en inne-/utekatt. En katt med parasiter kan också ha diarré, och ibland kan du se tecken på parasiten i din katts mage.

Systemiska sjukdomar

Kräkningar är ett symptom på flera sjukdomar som är vanliga hos katter.

 • Diabetes
 • Hypotyreos
 • Njursjukdom
 • Cancer

Är det normalt att katter kräks?

Det är vanligt att katter kräks, men det är inte behagligt för katter att spy ofta. Föreställ dig att du spyr en gång om dagen. Hemsk upplevelse! Det kräver dock inte alltid behandling, inte heller ska katten skyndas till veterinären varje gång hon kräks. När din katt kräks ofta måste den besöka veterinären.

Varför spyr katten upp torrfoder?

Jämfört med våtfoder är fukthalten i torkad mat betydligt lägre. Detta gör det svårare för äldre katter, särskilt de med gastrointestinala (GI) motilitetsproblem, att äta torrfoder och svälja den. Grönsaker och andra livsmedel som tar lång tid att bryta ner i mage och tarmar kan orsaka illamående och kräkningar.

Varför kräks katter efter att ha ätit?

En katt kräks efter att ha ätit mat om det finns ett allergen i maten eller om maten är gammal. Det kan störa magen. Din katt kommer också att kräka efter att ha ätit om den är känslig för mat. Katten kan också ha ätit stora bitar mat och fått i sig mycket luft i magen.

Varför kräks katter gul vätska?

Det är mycket möjligt att din katt ätit något gult och inte kan smälta det ordentligt. Många sjukdomar får katter att kräka, så avfärda inte din katts gula kräkningar. Den gula vätskan är inte bara magsyra och galla. När katter kräks gul vätska beror det ofta på en tom mage. Eftersom syrorna irriterar magslemhinnan och katten kräks.

Varför kräks katter vitt skum?

Det är relativt vanligt att katter spyr vitt skum. Vanligtvis betyder det att katten inte har något i magen. Om katten har gastrit kan den också kasta upp vitt skum. Om en katt inte matas i tid kan juice och syra byggas upp i magen och få din katt att kräka vitt skum. Det kan tyda på en födoämnesallergi eller en blockering om katten inte äter men verkar kräka vitt skum.

Varför kräks katter klar vätska?

Att spy ut klar vit vätska kan vara magvätskan, eller så har din katt druckit för mycket vatten. När din katt kräks klar vätska kan den ha ont i magen. Det är normalt att en katt ibland kastar upp klar vätska tillsammans med en hårboll. Förstoppning kan vara en orsak till tydliga kräkningar. Din katt kan kasta upp vit vätska om den har diabetes eller njursjukdom.

Om din katt missar en måltid på grund av kattens humörsvängningar eller om den är upptagen med att leka, äter en bitter växt eller inte äter i tid kan det orsaka att katten kräks klar vätska.

Varför kräks katter så mycket?

Frekventa kräkningar hos din katt kan orsakas av allvarliga komplikationer, inklusive felaktig kost eller matstrupsstörningar. Vissa katter har födoämnesallergier som nötkött, fisk eller kycklingallergi som kan orsaka frekventa kräkningar.

När ska jag oroa mig för att min katt kräks?

Du bör omedelbart ringa din veterinär om din katt spyr ofta. Exempelvis om din katt upprepade gånger kräks i stora mängder eller kastar upp osmälta matpartiklar. Du ska inte ignorera om du ser blod i din pälsbebiss spyor. I så fall kan den vara allvarligt sjuk och omedelbart behöva läkarvård.

Varför kräks katter sin mat?

Om du matar din katt snabbt eller om din katt äter för fort, kan detta orsaka kräkningar av maten. Att äta upp mer än tillräckligt med mat i en enda episod kan orsaka kräkningar från smält och osmält mat. Om du matar din katt för mycket mat på en gång kan din katt kasta upp mat.

Varför kräks katter blod?

Några av de vanligaste orsakerna till blodiga kräkningar hos katter är:

 • Intensiva kräkningar kan orsaka irritation i matsmältningskanalen, vilket kan orsaka inre blödningar från magen, övre tarmarna och matstrupen.
 • Oavsiktligt intag av ett vasst föremål (som ett ben eller en fiskkrok) eller ett föremål som kan orsaka en blockering i matsmältningskanalen (till exempel små flaskkorkar).
 • Problem med matsmältningssystemet inkluderar magsår eller inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).
 • Inflammation i tandköttet kan orsaka blodiga kräkningar.

Varför kräks katter galla?

Om en katt kastar upp något gult eller ljusgrönt; kan det vara galla, ett tecken på sjukdom i lever eller gallblåsa. Dessutom, när katter är hungriga, kommer de att kasta upp galla. Att mata din katt bara på morgonen och inte i intervaller på 24 timmar, kan orsaka kräkningar och bitterhet.

Varför kräks katter hårbollar?

Att spy ut hårbollar är normalt hos katter, så du bör inte oroa dig. Din underbara katt kommer att spendera mycket tid på att groomas, avlägsna och svälja löst hår eftersom den vill vara söt. Detta beror på att deras tungor är täckta med hundratals små bakåtvända hullingar som tar tag i håret och leder det in i matsmältningssystemet.

Å andra sidan samlar vissa katter så mycket hår i matsmältningsorganen att det orsakar ett hinder som kan drivas ut som en hårboll. Det kan orsaka ett allvarligt hinder som kräver kirurgiska ingrepp för att lösa det.

Varför kräks katten på mattan?

Eftersom det är obehagligt att vara sjuk letar katten efter en privat plats att göra det på. Den fysiska ansträngningen att kräka kräver en stadig yta som katten kan plantera sina klor på för att kräka och dra nytta av den. Tyvärr är det inget man får med ett bart golv, hur lätt det än är att rengöra.

Katter brukade kräka på mattor på grund av deras instinktiva beteende. De tenderar naturligtvis att omedelbart täcka sina avfallsprodukter med smuts för att hålla dem rena och göra sig av med allt som kan signalera deras närvaro till potentiella rovdjur. Den mjuka, porösa ytan på en matta ger en taktil känsla som mer liknar smuts. Det uppmuntrar därför katten att kräka på mattan.

Katt kräks slem

Katter kastar upp slem när deras magar är upprörda eller tarmarna är inflammerade. Men ibland är det uppstötningar, så se till att studera kattens beteende eftersom katter kan låtsas att de söker din uppmärksamhet.

Katt kräks på natten

Katter kräks på natten på grund av sura uppstötningar och vissa ingredienser i kvällsfodret som de är allergiska mot.

Katt kräks blötfoder

Blötfoder är mer välsmakande än torrt, så katter tenderar att äta det för snabbt och i slutändan kräks osmält mat kort därefter. Om din katt bråttom tar våtfoder. Det kommer att studsa tillbaka den intagna maten snabbt.

Katt kräks och äter inte

Om din katt inte matas korrekt och kräks, kan det finnas matsmältningsproblem eller vissa gastrointestinala problem. Din katt kan lida av aptitförlust. Det skulle vara bäst om du frågade din veterinär för en bättre diagnos.

Katten kräks en gång i veckan

Kräkningar en gång per månad är standard. Om katten kräks mer än en gång i veckan eller uppvisar svaghet, minskad aptit och blod i kräket bör du uppsöka en veterinär. Du bör även uppsöka en veterinär om katten uppvisar tecken som ökad törst, ökad eller minskad urinering eller diarré. Du bör vara orolig för din katt och omedelbart ta katten till en veterinär om katten kräks mer än en gång i veckan.

Katten kräks varje dag

Det är ovanligt att katter kräks dagligen eller flera gånger varje månad. Orsaken till din katts kräkningar kan vara allt så enkelt som hårbollar. Det kan tyda på att din katt har konsumerat en giftig kemikalie eller har en allvarlig sjukdom. Oavsett anledningen du misstänker, kontakta din veterinär omedelbart.

Gammal katt kräks ofta

När en äldre katt kräks kan det bero på flera saker. När en katt åldras förändras dess kropp ofta på många sätt. Att veta varför den kräks är viktigt, även om du har tagit hand om katten. När katter åldras förändras deras kroppar, vilket kan betyda att något är fel om de spyr. Din katt kan ha en parasit, som maskar. Katter äldre än 11 år kan kräka på grund av njursjukdom eller dåligt fungerande tunntarm.

Främmande föremål, parasiter och virus är mindre benägna att få en äldre katt att kräka.

Kan katter kräka av stress?

De flesta av oss känner stress och oro då och då. Det är normalt! Katter kan känna sig stressade, precis som vi kan. Vissa saker som gör katter nervösa är höga ljud, nya människor, förändringar i ägande och att flytta till en ny hemort. Stress kan vara en betydande utlösande faktor i en katts liv och leda till frekventa kräkningar.

Min katt fortsätter att kräka men verkar frisk

Matallergier kan också få din katt att kräka ibland. Om din katt verkar frisk och inte väger men fortfarande kräks utan någon uppenbar orsak, kontakta din veterinär.

Huskurer mot kattkräkningar

 • En liten paus från matintag: Om din katt kräks, ge inte mat till katten under en kort period. Att missa en måltid eller lämna magen tom under en kort period utan mat kan ge den oroliga magen en chans att återhämta sig. Under fastan måste du ge din katt färskvatten för att undvika uttorkning.
 • Avstå från att mata din katt för mycket: Ge inte din katt mat när den kräks.
 • Mata katten med mjuktuggad mat: Vänta i minst tre till fyra timmar efter att din katt har slutat kräka och mata den sedan med mjuk och lätt mat som fibrer av kokt benfri vit kyckling. Om din katt börjar smälta maten, fortsätt att ge det i små portioner efter några timmar. Du kan prova en kokt kycklingblandning med en liten mängd vitt ris om din katt inte är notoriskt kräsen när det gäller matsmak. Intag av foder är lätt för din katt och kommer inte orsaka ytterligare kräkningar.
 • Ingefärste: Skala av ingefäran. Tillsätt ¼ matsked nyhackad ingefära i kokande vatten i 10-15 minuter. Efter tillagning kommer nästan en kopp kunna fyllas. Sila den och låt den svalna. Dela upp koppen te i sex portioner. Mata din katt en dos varannan timme. Ingefärste är ett hälsosamt botemedel utan biverkningar.

Vad ska man ge en katt om den kräks?

Om du antar att en hårboll kan vara orsaken till att katten kräks, ge din katt mineralolja för att hjälpa den att passera in i magsäcken. Du kan också lägga till en sked ren mineralolja till ditt kattfoder.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *