Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

Fakta om katter

Fakta om katter – 31 otroliga fakta om katter 2023

Bandet mellan människor och katter har existerat sedan urminnes tider. Bland alla däggdjur är katter bland de mest kärleksfulla husdjuren. Katter kan vara din lojala partner dygnet runt. Den här artikeln kommer att ge dig 31 otroliga och spännande fakta om katter. Vissa fakta om katter kommer du att skratta åt. Du får även fakta om kattskötsel och även fakta om hur katter kommunicerar med dig. 

31 otroliga fakta om katter

 1. Katter har 96% av samma genetik som tigrar.
 2. Katter kan hoppa högt och kan hoppa upp till sex gånger sin längd.
 3. Små kattungar har fler ben än människor. Katter har 230 ben, medan människor har 206 ben.
 4. Katter har ett extra organ för att känna av lukter och katter kan känna hur du mår och kan även känna lukten av rädsla. 
 5. Små kattungar har mer än 18 tår.
 6. Katter går på samma sätt som kameler och sätter fram sina högre tassar först när de går. 
 7. Han- och honkatter har olika gångmönster. Hankatter börjar gå med sin vänstra tass, medan honkatter börjar gå med sin högra tass.
 8. När katter klättrar eller springer längs hustak använder katter sina långa svansar för att hålla balansen. 
 9. Katter kan röra båda sina öron individuellt. 
 10. Katter spenderar 60% av sin tid med att sova. Katter sover vanligtvis 13 till 17 timmar per dag.
 11. Katter är crepuskulära, vilket betyder att katter är mest energiska vid soluppgång och solnedgång.
 12. Katter lever längre och är friskare när de hålls inomhus. 
 13. När katter saknar sin ägare föredrar de att sova på föremål som luktar som deras ägare som exempelvis kuddar.
 14. Katter är smarta och kan lära sig saker som att gå på toaletten.
 15. Honkatter kan bli dräktiga när de bara är fyra månader gamla.
 16. Katters spinnande är ett självavslappnande och lugnande beteende. Katter spinner när de är sjuka , stressade eller glada. 
 17. Kattungar så unga som åtta veckor gamla kan kastreras. Det rekommenderas vanligtvis att kastrera katten inom de första fem månaderna av kattens liv. Att sterilisera och kastrera en katt kan hjälpa den att leva längre.
 18. Kattungar sticker sin rumpa i ditt ansikte för att visa att den gillar dig. 
 19. När katter är uttråkade attackerar de ofta dina anklar. De försöker bara engagera dig.
 20. Katter kan höra din röst tydligt och kan låtsas att inte lyssna på dig för att ignorera dig.
 21. Om din katt går mot dig med en rak eller med en svängande svans betyder det att katten är överlycklig att se dig. 
 22. Var medveten om din katt viftar på svansen. När din katt viftar med svansen är det ett varningstecken på att du irriterar den.
 23. En rak svans kan indikera aggression och irriterande beteende.
 24. Om katten gnuggar sitt ansikte mot ditt ben visar den att den känner sig bekväm med dig och litar på dig. 
 25. Katter kan ha ovanliga matval, såsom oliver och potatischips.
 26. Citrusdofter irriterar katter och katter gillar inte citrusfrukter som apelsiner.
 27. Vissa katter tycker om lukten av klor. 
 28. Katter kan inte känna smaken av sötma. Forskare tror att det härrör från en genetisk mutation som påverkar viktiga smakreceptorer. Det betyder att din favoritgodsak inte är din katts favoritgodsak. Var försiktig med att mata katten med söta godbitar eftersom det kan ha allvarliga konsekvenser.
 29. Flera kattraser är välkända för att inte ha någon päls alls. Sphynxen var den första kattrasen som utvecklades specifikt för att vara hårlös. 
 30. Kött är katternas favoritmat. De är köttätare och deras tänder är designade för att hugga och riva kött. En liten kattunge har 26 tänder. Med åldern ökar antalet tänder; vid vuxen tid har den 30 permanenta tänder.
 31. Det sägs att katters sjukdomar inte fördes över till människor, men det är inte helt sant. Katter känner sig obekväma och stressade med exempelvis en svampinfektion i huden. Att upprätthålla god hygien är viktigt om din katt har svampinfektion.

Fakta om katter

5 fakta om katter utseende

 1. En katts päls består av mer än ett lager vilket gör huden mjukare. De flesta katter har en underull, även känd som dunhår, som är mycket kortare och fluffigare och hjälper till att hålla katten varm under vintern.
 2. Katter spenderar mellan 15% och 50% av sin tid på att grooma sig själva. De vill se lika vackra ut som sina föräldrar. Förvånande nog kan pälsen motsvara upp till 24 % av en långhårig katts totala kroppsvikt. Den är inte alltid överviktig; den är bara fluffig!
 3. De flesta katter har rak päls, men några kattraser är kända för att ha lockigt eller vågigt hår. Två populära kattraser med vågigt hår är Devon Rex och Cornish Rex.
 4. Människoögon har tre färgreceptorer som kallas koner, vilket gör att vi kan se en regnbåge med sju färger. Katter har bara receptorer för två typer. Receptorer för ljusröda och gröna färger saknas för katter. Färgerna rött och grönt framstår för katter som nyanser av grått. Katter ser blå och gula nyanser ljusare och mer uppenbara än andra färger.
 5. Huskatter väger cirka 4 – 5 kg. Rekordet för den tyngsta huskatten är 22 kilo.

5 fakta om katter föda

 1. Mjölk är svårsmält för katter: Ge inte mjölk till ditt kattdjur. Katter är laktosintoleranta. Katter blir sjuka och kan få tarmsjukdomar av mjölk eftersom deras matsmältningssystem saknar det enzym som behövs för att smälta mjölk. Men mat gjord med sur mjölk kan vara ganska fördelaktigt för katter. Det är bäst att ge det till kattungar upp till 3 månader gamla. Mjölk upptas inte hos vuxna katter eftersom mjölk har laktos, som katters kroppar inte kan hantera.
 2. Tänk noga på hur du lagrar kattmat: Din katt är kräsen med sin mat. Matvaror bör förvaras korrekt för att behålla sin fräscha smak. Mat i butik ska förvaras på en kall, torr plats med lock på behållare eller påsar. Köp tättpackade behållare för mat för kattungar..
 3. Överskott av fiskfoder är ohälsosamt: Det finns fler brister än fördelar med fisk för kattungar. För mycket fisk i måltiden kommer att göra din fluffiga vän sjuk. Fiskfoder har brist på specifika näringsämnen. För en hälsosam uppfostran av din underbara kattunge, mata endast din katt med fisk en gång i veckan.
 4. Hemlagad mat är inte en riktig måltid: Oftast äter kattungar samma mat som sin ägare. Många kattägare delar sin måltid med katter. Katters matsmältningssystem fungerar på ett annat sätt än hos människor. Katter kan bara smälta 30-40% av din måltid. För en hälsosam och balanserad kost, mata den med spannmål, torrfoder och husdjursfoder.
 5. Katter ska inte fasta: Katter är vana att äta i korta episoder. Katter kan inte överleva länge utan att äta. Katters kropp är inte gjort för att fasta.

6 fakta om katter klassifikation

 1. Katter klassificeras som däggdjur eftersom de har hår och bröstkörtlar som producerar mjölk till sina ungar.
 2. Katter tillhör familjen Felidae. Familjen Felidae inkluderar både tamkatter och vilda katter. Tamkatter klassificeras i släktet Felis.
 3. Katter finns överallt på jorden förutom på kontinenten Antarktis. Intressant nog har katter även upptäckts på öar. Var de än bor lär de sig att överleva.
 4. Många kattarter är utrotningshotade. Det finns en lång lista av utrotningshotade kattraser som vår nästa generation tyvärr inte kommer att se. Fiskekatter, iberiskt lodjur, platthuvade katter, Borneo Bay Cat, Andinska bergskatt, molnig leopard, afrikansk lejon, marmorerad katt, svartfotad katt och geparder riskerar att utrotas.
 5. Vildkatter härstammar främst från Eurasien. Dessa katter (Felis silvestris) tillhör underfamiljen Felinae. De katter som aldrig har tränats eller tämjts är vildkatter. Oavsett hur länge dessa vildkatter bodde med människor kan de aldrig bli vänliga. Vildkatter har stora ögon med gulaktiga och grönaktiga iris. Vildkatter föder vanligtvis från april till augusti. Kattungar föds vanligtvis blinda med blå ögon och ögonfärgen förändras med åldern. Den genomsnittliga livslängden för europeiska vildkatter är upp till femton år. De flesta av dem dör under sitt första år på grund av jakt och rovdjursattacker.
 6. Tamkatter tros härstamma från afrikanska vildkatter som heter Felis silvestris lybica och finns nästan överallt där människor bor. Det finns mer än 30 olika raser av huskatter. De började leva med människor för cirka 4000 år sedan i antika Egypten. Katter upp till sex månader är redo att bli gravida. Tamkatter kan häcka upp till tre gånger per år. Frekvent avel beror på en kvalitetsdiet och gynnsamma klimatförhållanden. Dräktighetsperioden för huskatter är mellan 64-66 dagar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *