Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Hur visar katter tillgivenhet och kärlek?

Det är en klassisk myt att katter inte är tillgivna eftersom katter uttrycker sina känslor på mycket vagare sätt än vad hundar gör. Även om man tror att katter är mer omtänksamma än hundar, är det inte alltid sant. Hundar uppvisar i själva verket mer uppenbar tillgivenhet.

Hundar kan verka benägna att älska sina ägare mer än sina kattkamrater. Katter är naturligtvis mer subtila än hundar, men det betyder inte att kärleken mellan katter är mindre kraftfull.

Istället uttrycker katter sin tillbedjan på mer subtila sätt. Som att ge dig presenter (som leksaker eller byten), gnugga sig mot dig, spinna, slicka, sitta i ditt knä, följa efter dig och till och med bara vara nära dig. Katter har också ett unikt sätt att visa kärlek genom långsamma blinkningar som ofta ses som ett tecken på tillit och belåtenhet.

När du är hemma kan du märka att din katt rör på sig; de kan vila på olika områden i hemmet eller promenera från rum till rum. Vissa djurägare ser detta som ett tecken på lättja och antar att deras katt inte bryr sig om de är tillsammans med katten i huset eller lämnas ensamma.

När katter är lugna och avslappnade runt människor är de mer benägna att vandra och få kontakt med sin omgivning. Om din katt ständigt rör sig när du är med den, tolka det som en försiktigt tillgiven kattgest! Innebörden är att de känner sig mer avslappnade med ditt sällskap.

Att ha en tillgiven katt kan vara fördelaktigt. Naturligtvis gillar vissa människor inte katter för att de tror att de är elaka. Även om det är vettigt du som kattallergiker håller dig borta från katter kan du ändra din åsikt om katter efter att du lärt sig hur kärleksfulla katter kan vara. Förutom att krypa upp i ditt knä och spinna när du klappar dem, har katter andra sätt att uttrycka sin kärlek till dig.

I den här artiklen får du veta allt om hur katter visar tillgivenhet och kärlek till dig. 

Hur vet du om din katt älskar dig?

 • Blinkar sakta mot dig
 • Stannar alltid nära dig
 • Visar magen
 • Kissar på saker 
 • Ger dig sitt byte
 • Smeker dig med sina tassar
 • Slickar dig
 • Spinner
 • Mjauar
 • Huvudstötningar
 • Knådar dig
 • Nafsar på dig
 • Slår svansen runt dig
 • Ringlar sin svans när du är nära
 • Sover med dig
 • Visar ryggen till dig
 • Räcker ut tungan
 • Gnuggar dina kinder
 • Rullar
 • Leker
 1. Blinkar sakta mot dig

Om din katt tittar intensivt på dig, var inte rädd. Även om det kan verka som ett hot uttrycker den bara sin kärlek till dig. Katter har en extraordinär förmåga att stirra under långa perioder utan att blinka. Eftersom du aldrig kan ana vad din katt tänker när den stirrar på dig, kan deras uppmärksamhet vara smickrande och obekväm. Kattälskare håller med om att en stirrande katts långsamma blinkningar är deras metod att säga ”jag älskar dig.”

2. Vistas alltid nära dig

Katter föredrar sitt eget utrymme. Men om de får en chans att mysa bredvid dig, särskilt om de förstår att du mår dåligt, kommer de aldrig att vägra det. De kan känna av när du inte mår som bäst eller har haft en dålig dag, och de kommer att sitta i ditt knä och spinna ett tag. Det visar ett starkt band med dig. Katter är också territoriella djur, så de kan se dig som en del av deras territorium. De kan söka uppmärksamhet och tillgivenhet från dig eller njuta av ditt sällskap. I vissa fall kan katter också söka tröst och trygghet hos dig, särskilt om de har haft en traumatisk eller stressig upplevelse.

3. Visar magen

Hundar älskar att få sina magar gnidade eller kliade av sina ägare eller familjen. Men katter blir arga när någon kliar de på magen. Speciellt en okänd person.

Om din katt blottar sin mage och låter dig gnugga dem, litar de mest på dig. Katter är rovdjur med attityd. Men du måste vara försiktig när du gnuggar kattens mage. En felaktig beröring på magen kan leda katten till attackläge.

4. Kissar på saker 

Detta är ett tecken på att din katt betraktar dig som sin familjemedlem. Katter markerar gränser genom att kissa på saker. För katter är lukten av deras urin en känsla av hem. När du märker att en katt kissar i ditt hem eller när du lämnar dem ifred, måste du förstå att din katt har välkomnat dig till sin familj.

5. Ger dig sitt byte

Katter kan ge dig sitt byte för att visa sin tillgivenhet. Det kan innebära resterna av en dödad fågel eller en råtta som de har jagat. Denna vana är också ett sätt att betala tillbaka sina ägare. Katter är verkligen stolta över sina jaktkunskaper. Det är därför de erbjuder dig något de fångade med hjälp av denna värdefulla talang.

6.Smeker dig med sina tassar

Katter älskar att lämna sin doft. I sina tassar har katter doftkörtlar. När din katt smeker dig med sina tassar betyder det att din katt vill att du ska få dess doft. Detta är ett tecken på att katten söker din uppmärksamhet. Katter är självständiga. Men de älskar att få uppmärksamheten från personen de älskar.

7. Slickar dig

Katter har kraftfulla tungor. En kattslick kan betyda många olika saker. Det finns speciella krokliknande strukturer i deras tunga. När katten slickar dig kan det betyda att den vill ha din uppmärksamhet eller bara vill leka med dig.    

8. Spinnande

Kattens spinnande betyder olika saker, inklusive glädje och oro. Kattens spinnande kan vara allt från tyst till högljutt som ett tåg. Om din katt spinner runt dig eller i din närvaro, uttrycker den kärlek och tacksamhet för dig.

9. Mjauar

En katt jamar bland annat för att välkomna någon. Ofta är detta ett litet mjau som hälsning. Genom att jama låter din katt dig veta att den är upphetsad eller intresserad av att du kommer hem. Beroende på katten kan mjauen uttrycka glädje eller entusiasm.

10. Huvudstötar

Katter kommer att stöta sig för att bygga kontakt. Doftkörtlar som ligger precis bakom örat på kattens huvuden aktiveras när de stöter sig med huvudet. Katten kommer att gnugga sig mot dig och överföra sin doft till dig, vilket gör att du luktar som en av dem och får deras acceptans. Detta är jämförbart med vad katter gör i kolonier när de knäpper varandra för att säkerställa att alla har samma doft. En huvudstöt förmedlar acceptans och kärlek. Din katt får dig att känna dig som hemma i dess värld och får dig till och med att lukta som den. Detta är ett sätt att markera dig som deras människa.

11. Knådar dig

Detta är också känt som att göra kex. Det är en bedårande gest. Katter ägnar sig ofta åt knådning som innebär att de knådar dig som deg. Katter tycker om att göra detta samtidigt som de ligger på mjuka ytor som mysiga filtar, sköna kuddar eller i ditt knä.

12. Nafsar på dig

Detta kallas också kärleksbett. Du kanske tror att din katt hatar dig när den biter dig. Men ofta betyder det motsatsen. Katter är mycket kärleksfulla varelser. De älskar att spendera tid nära människor. Vanligtvis gör katter detta milda och lilla bett på din hand medan du klappar dem. Det betyder att katten inte vill att du ska ta bort din hand. Om din katt känner sig ignorerad, kan detta napp förvandlas till ett bett. Då måste du bygga förtroende för din katt och ge den mer uppmärksamhet. Vänligen ge den några av dess favoritgodis, låt den ligga i ditt knä och nafsa dig sedan. Katter tycker om att vara i centrum för uppmärksamhete, så att göra detta kommer att få dem att känna sig mer tillfreds med dig.

13. Slår svansen runt dig

Om den virar svansen runt dig kan din katt vara orolig, ivrig att lämna eller vilja vara nära dig. Din katts svans som krullar sig runt din kropp är en symbol för tröst för er båda, oavsett om den är orolig eller bara försöker undvika kontakt. Din katt försöker berätta att den gillar dig och vill vara nära dig i den här situationen. Det betyder att det är bekvämt för dig.

14. Ringlar svansen när du är i närheten

Din katt kan uttrycka belåtenhet, förtroende för sitt territorium eller ett lekfullt humör om svansen är krökt över ryggen. Du kan avgöra din katts humör genom att titta på svansen. En katt med svansen krökt över ryggen är vanligtvis nöjd och öppen för vänliga tillvägagångssätt. Detta förmedlar några budskap till dig

 • Den är redo att leka
 • Den är förberedd för parning
 • Den är upprörd
 • Den är trygg

Att kröka svansen när du är i närheten är en metod för katten att visa glädje i din närvaro.

15. Sover med dig

Katter är väldigt noga med vem de sover med. De gillar bara att vara nära de människor de har byggt ett band med. Om din katt rullar över i ditt knä och sover där betyder det att katten litar på dig och älskar att vara med dig. Din katt kan sitta i ditt knä innan en katttupplur eftersom den behöver din uppmärksamhet. Katter söker mer uppmärksamhet från sina favoritmänniskor.

16. Visar ryggen till dig

Du kanske inte är så tacksam över att se din katts rygg, men det här är ytterligare ett tillfälle för katten att uttrycka sin kärlek till dig. Om din katt ofta avslöjar sin rygg för dig, försöker den att låta dig veta att den har det bra nära dig och att du är dess favoritmänniska.

17. Räcker ut tungan

Katter sticker ut tungan av olika anledningar. En av dem är när katten är avslappnad. När katten är avslappnad kan precis tillräckligt med utrymme skapas i deras underkäke för att deras tunga ska sticka ut. Om din katt visar detta tecken med dig eller när den sover i ditt knä betyder det att du är i kattens komfortzon.

18. Gnuggar

Lukt är ett av katternas primära sinnen. De använder dessa dofter för att identifiera allt i sin omgivning. Medan en katt gnuggar dig försöker den överföra sin doft till dig. Det är samma sak som att smeka med tassar. Denna gnuggning kan skilja sig från hur katter gnuggar och var de gnuggar. Ofta gnuggar katter benen. Det är deras sätt att välkomna dig och vara vänlig mot dig. Med den här tekniken markerar de dig som deras.

19. Rullande

En katt som rullar är ofta en symbol för njutning och lycka. De kan rulla över för att visa dig sin mage när du går in i rummet. Detta är din katts sätt att uttrycka tillfredsställelse med vad som än händer och spänning av att se dig. Din katt kan rulla på dig om du ligger nära den och den spinner. De trivs med ditt sällskap och känner sig bekväma.

20. Leker

Kattungar leker för skojs skull, och deras favoritlekkamrat är ofta en pålitlig vän. 

Fakta om katter

Hur visar hankatter kärlek?

 • Spinnande
 • Gnuggar sig mot dig
 • Hälsar på dig när du kommer hem
 • Mjauar
 • Huvudstötar
 • Slickar
 • Följer dig runt
 • Sitter i ditt knä
 • Knådning

    

 1. Spinnande

Katters låga, konstanta ljud när de är bekväma och nöjda är ett tecken på deras tillgivenhet. När katter är nöjda och tillfreds – vanligtvis när de är med sina ägare – upptäcks detta beteende ofta. Katter överför sina känslor av säkerhet och kärlek genom att spinna. Det är också ett tecken på deras lycka och belåtenhet.

2. Gnuggar sig mot dig

Katter kommer ofta att gnugga sig mot dig som ett tecken på kärlek. Katter gör denna tillgivna gest för att göra anspråk på sitt territorium och för att låta dig veta att de trivs och är nöjda i sitt sällskap. De gör detta för att uttrycka sin uppskattning och erkännande av dig.

3. Hälsar på dig när du kommer hem

När man kommer hem möter katten dig vid dörren som ett tecken på tillgivenhet. Vanligtvis inkluderar detta att gnugga mot dina ben, välkomstmjau och spinna. Din katt välkomnar om den närmar sig dörren så fort du kommer hem och jamar. Om katten inte har något emot att träffa dig, kan katten vara lika avslappnad på samma plats som den var innan du kom.

3. Mjauar

Katter spinnar och jamar mjukt för att uttrycka sin hängivenhet. Detta är ett sätt att kommunicera för katter. Din katt kommer att ”prata” med dig när de vill ha ditt sällskap för skojs skull, när du ska ge dem mat eller när du kommer hem från jobbet. Detta visar att de litar på dig, vilket indikerar att du är en medlem av deras familj.

4. Huvudstötningar

Katter stöter dig ofta som ett tecken på tillgivenhet. Katten kommer att gnugga huvudet mot dig, vanligtvis mot benen eller ansiktet. Kattens ansiktskörtlar avger feromoner under denna gnuggvana, vilket stärker fästet mellan katten och dig. En katt kan markera dig som sin egen genom att stöta dig med huvudet. Många tolkar kattens huvudstötande handling som ett uttryck för kärlek och självförtroende.

5. Slickar

Katter visar kärlek genom att slicka sina mänskliga följeslagare med sina sandpappersliknande tungor. Detta är ett tecken på tillgivenhet, eftersom katter ansar varandra när de är i nära kontakt. Det är också ett sätt för katter att markera dig som en del av sin familj, eftersom katter har doftkörtlar i kinderna som frigör feromoner när de skaver mot något. Att slicka kan också vara ett sätt för katter att trösta dig när du känner dig stressad eller orolig.

6. Följer dig runt

Katter visar kärlek genom att följa dig runt i huset. De kommer ofta att följa dig från rum till rum och söka din uppmärksamhet och sällskap. Detta är ett tecken på att din katt gärna är nära dig och vill spendera tid med dig.

7. Sitter i ditt knä

Hankatter är mer lekfulla än honor. De kommer att sitta i ditt knä för att uttrycka sin kärlek, en gest av vänskap och tillit. När katter är glada och trygga söker de till ditt varma knä. Detta beteende visar att din katt tycker om att vara omkring dig och känner sig trygg. Katter kan spinna eller massera sina tassar medan de är i ditt knä, vilket är ytterligare uttryck för lycka och kärlek, förutom att sitta i ditt knä, vilket är en uppvisning av tillgivenhet.

8. Knådning

När en katt knådar, gör de en rytmisk handling med sina tassar som ofta åtföljs av spinnande. Man tror att knådning är en instinktiv aktivitet som liknar hur en kattunge gnuggar sin mammas mage medan den suger. När katter är bekväma och nöjda, knådar de ofta, och de gör det samtidigt som de blir klappade eller kelade. Knådning kan visa kärlek, tillgivenhet och en persons känsla av trygghet och tillfredsställelse i sin omgivning.

Hur visar honkatter tillgivenhet?

 • Skapar ögonkontakt med dig
 • Ger dig sitt byte
 • Kissar på saker

 

 1. Skapar ögonkontakt med dig

Först när de är genuint engagerad i något får katter ögonkontakt med människor. Katten försöker säga till dig att den älskar dig genom att ge dig en långsamt blinkande blick. En katt blinkar inte när den är orolig eller inte litar på dig.

2. Ger dig sitt byte

Katter visar vanligtvis kärlek till dig genom att ge dig sitt byte. Detta kan vara i form av en död mus, en skadad fågel eller till och med en leksak som kan ha misstats för byte. När katter tar med sig sitt byte till dig försörjer det dig och visar kärlek och uppskattning. Katter kan också ge dig sitt byte för att visa att de litar på dig och ser dig som en del av sin familj.

3. Kissar på saker 

Katter visar kärlek genom att kissa på saker för att markera deras territorium och visa sin tillgivenhet. Det är därför katter ofta kissar på din säng, kläder och möbler. Katten markerar dig som sin egen och gör anspråk på dig som en del av deras territorium.

FAQ

Känner katter kärlek till sina ägare?

Ja. Katter älskar sina ägare.

Vad gör katter när de visar kärlek?

Katter visar kärlek på olika sätt, inklusive spinna, knåda, slicka, slå huvudet, sova med dig, blinka och följa dig runt.

Kan katter känna kärlek från dig?

Ja, katter kan känna kärlek från dig.

Kan en katt bli kär i en människa?

Nej. De kan inte bli kära i en människa utan i andra katter eller unika platser.

Visar katter tillgivenhet genom att bita?

Ja. Katter använder sina kärleksbett för att visa sin kärlek.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *