Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

BloggFakta om katter

Hur länge är en katt dräktig? Allt du behöver veta 2022

Du blir säkert förvånad när du upptäcker att din katt är dräktig. Även om du trodde att din katt blivit tjockare på grund av de extra godsakerna du gav din katt. Hoppsan, Spoiler-varning!

Ibland är det utmanande att upptäcka dräktighet hos en katt och att man inte får reda på det förrän man har en kull kattungar. Av dessa skäl kan det ibland vara svårt att ge din katt förlossningsvård under graviditeten. Även om katter ofta är relativt självständiga, finns det fortfarande några avgörande faktorer att ta hänsyn till under din katts graviditet och förlossning.

I denna artikel kommer du lära dig om kattens graviditet och dräktighet, till exempel hur man upptäcker att katten är gravid, hur länge katter är gravida, vad katter ska äta under graviditets-perioden , stadierna av katters dräktighet och mycket annat.

Tecken på att en katt är dräktig

Förutom att gå upp i vikt och sova mer, inkluderar ytterligare tecken på graviditet hos katter ökad aptit, vänligt beteende, bygga bon och svullna bröstvårtor. Låt oss ta en närmare titt på några andra tecken på kattgraviditet.

 • Värmecykler fluktuationer
 • Går upp i vikt
 • Ökad aptit
 • Häckande beteende
 • Förbättrade sömnvanor
 • Svullna och mörka bröstvårtor
 • Svullnad i buken
 • Kräkningar
 • Mer tillgiven
 • Positivt ultraljud

Fakta om katter

Dräktig katt vecka för vecka

 • Vecka 1: Befruktningen äger rum under den första veckan. Befruktningen tar upp till 10 dagar och sedan implanteras detta befruktade ägg i livmodern. Vid denna tidpunkt visar din katt inga tecken på beteendeförändringar.

 

 • Vecka 2: Efter äggets implantation i livmodern börjar moderkakan att bildas och embryots utveckling börjar. Din katts kropp genomgår många hormonella förändringar, men den kommer sannolikt att förbli densamma.

 

 • Vecka 3: Kattungens inre organ utvecklas och växer under denna första utvecklingsvecka. Din katts hormonnivåer kommer att fortsätta att stiga, och den kan börja gå upp i vikt nu. Du kan observera att kattens bröstvårtor blir mörkare och mer framträdande när kattens hormoner ökar. Detta är kattens första observerbara dräktighets-indikator.
 • Vecka 4: Nya symtom har varit rikliga under hela veckan. Din katts hormoner är på rekordnivå, så den kommer sannolikt att visa nya indikatorer på kattgraviditet. Din katt kan ha illamående på morgonen och vara obekväm hela dagen. Du bör också undvika att plocka upp henne i detta skede eftersom det kan skada både henne och barnen.

 

 • Vecka 5: Om du inte redan har gjort det är detta den perfekta veckan för att besöka veterinären med din gravida katt. Din veterinär kommer att berätta för dig antalet kattungar i detta skede av kattdräktighetens tidslinje eftersom kattungarna är tillräckligt stora för att kännas. Men eftersom kattungar kan befinna sig bakom varandra är detta bara korrekt ibland.

 

 • Vecka 6: Din katts hunger kommer sannolikt att vara utom kontroll. Med tanke på att kattungarna börjar bli väldigt stora kommer mamman att förmodligen att äta mer än hon brukade. Kattmamman packar också på sig kilona för att förbereda sig för att mata kattungarna efter födseln. Du måste se till att kattmamman äter tillräckligt för att få den extra näringen. Under denna period är kattungens mat grundläggande. Vi rekommenderar dock att du byter så snart du vet att din katt är dräktig. Kattunge-formler inkluderar din katts extra mat för att hjälpa den att blomstra och föda upp friska kattungar.

 

 • Vecka 7: Din katt kommer att utveckla en dräktig mage vid vecka sju. Det kommer att vara uppenbart att din katt snart kommer att föda eftersom hon är på väg hem. Detta är ett perfekt tillfälle att tillhandahålla en födelseplats även om din katt inte kommer att använda den på några veckor till. På grund av sin mindre mage kan din katt ha minskad aptit och inte äta för mycket. Ge måltider ofta för att kompensera detta.
 • Vecka 8: Du kanske ser kattungarna slingra sig i din katts mage den här veckan. Om hon tillåter dig att närma dig hennes mage, bör du kunna se deras rullningar och sparkar. När din katt förbereder sig för att amma de nyfödda kattungarna kommer dess bröstvårtor att svullna mer och tappa päls. Hon kommer att börja övergrooma sig själv, vilket främst beror på hormonerna. Hon kommer också att börja tappa sin päls på magen. Återigen kommer detta från hormonerna och gör det enklare för kattungarna att mata efter förlossningen. Dessutom kan hon börja producera mjölk den här veckan om hon redan har fött en kull. Om inte, ha tålamod; det kommer att hända nästa vecka.

 

 • Vecka 9: Under den nionde veckan föder vissa katter sina kattungar. Din katt kan uppvisa ett oroligt beteende den här veckan. Om katten inte redan har börjat häcka så gör hon det. Hennes hungernivå är det lägsta någonsin eftersom hennes kattungar kommer att ta upp mindre av hennes magutrymme. Mjauande, flämtande och andra tecken anger ofta början av förlossningen.

 

 • Vecka 10: Vissa katter kommer att fortsätta att föda fram till vecka 10. Andra gör det inte. Storleken på kullen och rasen kan vara relevanta faktorer i detta. Men ibland brukar katter behålla sina kattungar under en längre tid. I slutet av denna vecka borde din katt föda. Det är dags att prata med din veterinär om hon fortfarande behöver det. Detta betyder ofta inte att något är fel. Ett försenat förfallodatum kan resultera i att äggen implanteras senare än vanligt. Det är också möjligt att du har missuppskattat datumen om du inte med säkerhet vet när din katt parade sig.

Gravid katt tecken på förlossning

Här är några tecken på förlossning:

 • Högljudd och irriterad.
 • Håller sig gömd.
 • Överdriven skötsel, främst runt hennes vulva.
 • Flåsande.
 • Konsumerar för lite.
 • Frigör en minimal mängd rödaktig eller brunaktig vätska från hennes vulva.
 • Gnuggar försiktigt och strövar omkring nära hennes kattunge-låda, häckar.

Hur vet man vilken vecka katten är i?

Det finns flera sätt att avgöra hur långt din katt är i graviditeten. Ändå är det enklaste alternativet att få din katt undersökt av en veterinär eftersom en katts buksvullnad kan tyda på en allvarlig sjukdom. Låt oss titta på några andra hemmatekniker som du kan använda när man avgör en katts graviditet:

 • Undersök bröstvårtorna på din katt.
 • Förstorad buk.
 • Värme saknas.

När vet man att det är dags för katten att föda?

Ett sekret från kattens slidöppning uppstår några timmar före förlossningen, så du kanske märker att din katt slickar hennes könsorgan ofta. Kattens vatten kommer också att utsöndras. Det är då din katt börjar skrika eller jama.

Hur vet man hur många kattungar katten kommer att föda?

Att förutsäga antalet kattungar din katt kommer att få den är utmanande. En skicklig veterinär kan visuellt inspektera magen vid ungefär tre veckor och uppskatta antalet närvarande kattungar, men inte med absolut säkerhet.

Hur många månader är en katt dräktig?

Den genomsnittliga längden på en katts dräktighet, eller dräktighets-period, är 63–65 dagar, eller cirka två månader.

Hur många kattungar får en katt första gången?

Katter har vanligtvis kullar på 4–6 kattungar. Men tonåringar, äldre katter och nyfödda har vanligtvis mindre kullar. De flesta förstföderskor har bara två eller tre kattungar.

När kan du känna kattungarna i din katts mage?

De tidigaste kattungarna kan vanligtvis kännas efter sex till sju veckor. Även om en typisk graviditet kan vara i upp till 70 dagar, kan 65 dagar ge dig en allmän uppfattning.

När börjar det visa att katten är dräktig?

Symtom på graviditet hos katter inkluderar viktökning, ökad hunger, en förstorad mage och förändringar i hur bröstvårtan ser ut. En katts svullna, rosa bröstvårtor uppträder vanligtvis runt vecka 3 av graviditeten och en svullen mage vid vecka 5.

När blir en gravid katt fet?

Din katts mage bör börja växa märkbart efter fem veckor in i graviditeten. Fram till det ögonblick hon är redo att föda kommer tillväxten att fortsätta. Den enda delen av en gravid katt som expanderar är magen, medans en fet katt är knubbig.

Vilken tid på dygnet föder katter?

Även om det inte finns någon fast tidpunkt för en katt att föda, ser man ofta att födseln sker sent på eftermiddagen och ibland även på natten. Mörkret är mer tillmötesgående för kattdjur. Detta väcker deras naturliga jaktinstinkter, vilket gör dem redo att möta alla hinder som kan uppstå.

Vad gör man med en död kattunge?

Låt mamman spendera lite tid med sin avlidna kattunge. Rengör noggrant omgivningen och ta kattungen till veterinären för att identifiera dödsorsaken innan du bestämmer vilken typ av begravning du ska göra. I denna situation är kremering den vanligaste typen.

Hur gammal kan en katt vara för att bli gravid?

Vid knappt fyra månader gamla kan katter bli sexuellt mogna och dräktiga. Katter startar sin reproduktion endast vid specifika tider på året eftersom de är säsongsbetonade uppfödare. Den nuvarande rekommendationen är att kastrera din katt vid ungefär 4 månaders ålder för att förhindra oavsiktliga dräktigheter.

Hur beter sig en gravid katt?

En dräktig katt kommer att stanna inomhus och söka sin ägares uppmärksamhet. Dräktiga katter kommer inte att vara lika lekfulla och kanske till och med vill sova mer än vanligt. Din katt kan bli mer dämpad i humöret, men du kan ständigt hantera de udda humörsvängningarna.

Hur länge är en bondkatt dräktig?

En bondkatt är dräktig vanligtvis i 63 till 67 dagar. Ändå betraktas 61 till 72 dagar som vanligt. Det är avgörande att få din katt kastrerad så snart den blir sexuell mognad eftersom katter är effektiva med att producera kattungar.

Hur många spenar har en katt?

För det mesta har honkatter, även kallade Queens eller Mollys, åtta bröstvårtor. De kan dock ha sex eller så många som tio. Detta antal bröstvårtor är lämpligt med tanke på att katter kan föda var som helst mellan 1 och 10 barn i en kull; men genomsnittet är närmare 5.

Hur ofta kan en katt få kattungar?

Vid fem månader kan honkatter bli dräktiga. En genomsnittlig katt har 2-3 kullar årligen med 1-8 kattungar vardera. En honkatt kan föda mer än 100 kattungar under sin livstid. Mellan 100 och 400 katter kan födas från en mammakatt och hennes avkomma på 7 år!

Hur lång tid mellan kattungarna?

Tiden mellan kattunge-födslar varierar. Intervallerna varar ofta mellan 10 minuter och en timme. Det så kallade ”avbrutna värkarbetet” hos katter är vanligt nog för att tas för givet.

Hur länge är en katt dräktig?

Kattdjur föder oftast efter två månader. En katt kan vara dräktig i 72 dagar, men oftas 63–67 dagar. Vanligtvis kommer en gravid katt inte att visa symtom förrän 2 eller 3 veckor in i graviditeten. Det ger en djurägare över en månad på sig att organisera och förbereda sig.

Hur avmaskar man en gravid katt?

Avmaskning av din katt rekommenderas före parning. Men om katten oväntat blir gravid kan hon behandlas med  fenbendazol-maskmedel. Andra typer av maskmedel ska inte användas om de inte rekommenderas eller ordinerats av din veterinär.

Mat för gravida katter

En portion högkvalitativ kattmat innehåller de kalorier och protein som gravida kattungar behöver i större mängder. Kullen kommer att ha nytta av att mamma byter till mat för kattungar eftersom de kan imitera hennes matvanor och konsumera fast föda när de avvänjs från modersmjölken. Välj en lätt formel som passar dina kattungar om de har en svag mage. Tänk på matpreferenserna för din katt när du väljer mat för din gravida katt.

Viktkurva gravid katt

Sett uppifrån kommer en katts mage att se svullen ut halvvägs från nacke till svans och från sidan kommer den att se något utbuktande och rund ut. Kattens ryggrad kan vara synlig och kattens rygg kommer inte att se ovanligt knubbig ut.
Förutom buksvullnaden kommer du att märka att nacken och benen inte bär mycket vikt. Om du tittar på din katt från sidan, kommer du att märka att den verkar lite svajig eftersom dess mage växer. Men en fet katt skulle ha fett runt om, även på halsen och benen.

Fakta om katter

Beteenden hos gravida katter

Kattens beteende förändras relativt lite under graviditeten; en del blir mycket mer tillgivna och en del blir fientliga. Din katt kan ha letat efter ett lämpligt bo eller kattunge-bädd veckan innan födseln. Vid denna tidpunkt måste den gravida katten hållas inne. Det skulle vara idealiskt om du höll ett öga på din katt så att du kan identifiera eventuella problem.

 • Dräktiga kattspenar: En katts bröstvårtor genomgår förändringar under graviditeten för att mjölka sina nyfödda kattungar. Utseendet på en katts bröstvårtor varierar under graviditets-stadiet. Moderns bröstvårtor kommer att växa och mörkna cirka två veckor in i graviditeten. De kommer att växa två eller tre gånger i storlek och blir en köttig rosa nyans mörkare än den omgivande huden. Hudområdet runt bröstvårtorna på din katt fortsätter att expandera när magen växer. Mellan dag 45 och 55 sker följande betydande förändring. Små mängder mjölk-aktigt sekret kan sippra ut från din katts bröstvårtor.

 

 • Gravida katter jamar: Din gravida katt kan se rastlös eller nervös ut och gå över sitt häckområde 24-48 timmar före förlossningen. Hon kan börja jama och skrika oftare än vanligt. Oroa dig inte. Hon varnar dig bara om kattungarnas ankomst.

 

 • Dräktiga katter blöder: Blödning under första eller andra trimestern tyder på att katten antingen fick missfall. Anta att blödning upptäcks mot slutet av graviditeten. I så fall kan katten vara i tidig förlossning och akut veterinärhjälp krävs.

 

 • Kräkningar hos gravida katter: Morgonillamående är en uppenbar indikator på att din katt är dräktigt. Precis som gravida kvinnor är det typiskt att en gravid katt kräks under graviditeten, så du bör planera att städa mer.

 

 • Dräktiga kattbon: En gravid katt kommer inte att letar efter varma filtar till sin barnkammare när hon ska föda. Det är naturligt att en dräktig katt letar efter en mysig och varm plats att välkomna hennes bedårande kull. Hon kommer även att vara mer rastlös och andas snabbare under hennes graviditet.Det kan börja redan två dagar eller så lite som 12 timmar före förlossning. I huvudsak är häckning ett skede av ”förarbete”. Den blivande mamman kan leta efter en avskild, fridfull, lugn och mörk plats för att leverera sin kull. Inte överraskande väljer katter ofta garderober som ideala förlossningsplatser.

 

 • Dräktiga katter bäddar: Efter hennes graviditet bör din gravida katt helst ges tillgång till ett rum eller annat privat område. Under de sista två veckorna av graviditeten kan honkatter bli våldsamma, så separera henne och håll henne långt från barn. Rummet bör vara runt 22 grader varmt och helst ha en luftfuktighet på 65-70% för att minska risken för hypotermi. Att bygga ett bo för din katt ger den en bra plats att föda på. Detta kan vara en bit kartong med höga väggar så att bebisarna inte ramlar ut och med tillräckligt med utrymme inuti för att kattmamman ska kunna ligga ner.

 

 • Diarré hos gravida katter: Om du ser att din katt är lat och hennes aptit minskar, ring omedelbart din veterinär. En ytterligare orsak till oro är överdriven törst, urinering, kräkningar eller diarré.

 

 • Gravida katter med gul flytning: Den vanligaste orsaken till att vita eller klara vätskor sipprar från en gravid katts vulva är början av förlossningen. Om vätskan har ett gulaktigt eller purulent utseende kan det vara en infektion; annars skulle förlossningen vara för tidig. I detta fall måste kattmamman genast träffa en veterinär.

 

 • Gravid katter och missfall: Ett missfall uppstår när ett foster dör medan mamman är gravid. Denna fosterdödlighet kan inträffa när som helst under graviditeten. Samtidigt skiljer sig symptomen på ett missfall beroende på stadium. Kattmissfall beror ofta på infektion men kan också orsakas av hormonella förändringar eller oregelbundenheter.
  Feber, obehag i magen och onormal flytning från slidan (grön, brun eller svart) när som helst under graviditeten är olika symptom på missfall. Dessutom kommer vissa katter som får missfall att börja uppleva förlossningsvärk och föda dödfödda kattungar.

 

 • Dräktig katt med slempropp: En dräktig katt kan droppa lite, vilket är slemproppen som släpper så att kattungarna kan passera genom den. Det första skedet av förlossningen har nu börjat.Du behöver inte bry dig om slemproppen eftersom din katt vanligtvis städar upp efter sig själv. Det kommer bara att finnas ett spår av rosa eller gröna flytningar. Den första kattungen kommer vanligtvis att dyka upp mellan 24 och 48 timmar efter att slemproppen tagits bort; detta kan dock skilja sig och ibland kan det ta längre tid. Du bör kontakta din veterinär för hjälp om slemproppen är borta och det har gått mer än 48 timmar utan tecken på några kattungar. Slemproppen skyddar livmoderhalsen från att bakterier kommer in. Om det tas bort och graviditeten varar i dagar kan det finnas en risk för det ofödda barnet eftersom bakterier kan komma in i livmodern genom livmoderhalsen.

 

 • Gravid katt aggressiv: På grund av sina mycket aktiva hormoner kan gravida katter uppvisa aggressivt humör. Även om de ofta är ganska vänliga, kan de också lätt bli fientliga när de försöker försvara sina ungar. Allt kan ske spontant.

 

 • Blodig flytning av gravid katt: Alla katt-graviditeter som inkluderar vaginal blödning är udda och bör orsaka oro. Om blod observeras under den första eller andra månaden av graviditeten har kattmamman troligen fått missfall eller valt att låta spädbarnen aborteras.

 

 • Gravid katt fiser: Det är vanligt att gravida katter fiser lite mer än icke-gravida katter. Men din katt kan också ha maskar, eftersom den troligen lämnade huset för att bli dräktig och kan ha fått olika sjukdomar. Ring din veterinär för att prata; ett avföringsprov kan vara nyckeln till lösningen.

 

 • Dräktig katt som fäller päls: Katter kan få brist på mineraler och kalcium som behövs för en frisk päls under graviditet och laktation. Detta kan orsaka mycket avfall. Efter ett barns födelse eller under amning kan katter fälla sin päls. Det kan vara värt besväret att sätta din katt på en specifik diet eller ge henne vitaminer för att våra hennes päls om hon blir gravid.

 

 • Dräktig katt utan fosterrörelser: Inga fosterrörelser är ett problem eftersom det kan vara ett tecken på dödfödsel. När kattungar växer i storlek minskar deras aktivitet. Det är bäst att rådfråga din veterinär om du märker några tecken på dödfödsel för att undvika en svår situation.

 

 • Gravid katt vägrar att äta: Om den blivande mamman tappar aptiten nära slutet av graviditeten, oroa dig inte. Detta är en typisk indikator på att hon kan föda inom kort. Även om hon vägrar att äta, se till att ha drycker och mat till hands om hon känner behov av ett snabbt mellanmål medan detta pågår.

 

 • Gravid katt morrar: Katter morrar ofta som en varningssignal. Du kan se kattungarna röra sig inuti din katts mage under de första sex veckorna av graviditeten. Din katt kan morra eftersom hon känner sig ovanligt obekväm på grund av bebisens rörelser.

 

 • Nysningar hos gravida katter: Nysningar hos en gravid katt är inte särskilt oroande. Men det bör tas på allvar om det nyligen har börjat uppvisa några av symtomen:Inflammation, munsår, sömnighet, anorexi, hosta, nysningar och klara eller färgade flytningar från näsan eller ögonen är bara några få tecken på övre luftvägsinfektioner. Ibland kan katter ha svårt att andas och flämtar efter luft.

 

 • Gravid katt skakar: Eklampsi är en av de främsta orsakerna till att din katt skakar efter förlossningen. Katter med eklampsi upplever en plötslig början av potentiellt dödlig hypokalcemi. Eklampsi orsakas av plötslig passage av cirkulerande kalcium från blodet till modersmjölken under amning.

 

 • Dräktig katt kräks: Katter av honkön får ibland illamående på morgonen. Efter den första månaden av hennes graviditet kan en katt må dåligt i magen. Både livmodersexpansion och hormonella förändringar leder vanligtvis till illamående och kräkningar. Din katt kräks regelbundet och tappar all aptit på samma gång. Hon kanske vänder sig bort från sin maträtt och agerar som om det var det mest hemska någonsin.Vanligtvis varar morgonillamåendet bara några dagar. Om din katt kräks och du är osäker på om den är dräktig, gör inga antaganden. Det skulle vara bäst att träffa en veterinär så snart din gravida katt kräks. Eftersom det finns flera anledningar till varför hon kan göra det, inklusive illamående på morgonen eller medicinska problem.

 

 • Dräktig katt utan rosa spenar: Under graviditeten och när hon matar sina kattungar kommer en katts bröstvårtor att förändras i storlek och utseende. En katts kropp genomgår flera modifieringar under graviditeten. En av de första ställena du kommer att märka skillnad är på hennes bröstvårtor, som börjar förändras ungefär 2–3 veckor in i hennes graviditet. Bröstvårtorna kommer bli rosafärgade eller förstoras och blir djupare rosa. Vid denna tidpunkt kommer det inte att finnas något läckage från nipplarna. Under bröstvårtorna kommer bröstkörtlarna att expandera. För att göra det enklare för de kommande kattungarna att lokalisera och amma på bröstvårtorna kommer området runt dem att växa hårlöst.

Vanliga frågor om gravida katter

 • Kan man flyga med en gravid katt?
  Du bör inte ta med en gravid katt på en resa om det är möjligt. Hitta en kattvakt istället om du har ett akut behov och inte kan försena din resa. Om inte ens det är ett bra alternativ måste du planera dina besök utifrån behoven hos din gravida katt. En gravid katt behöver mer hänsyn och omsorg än vanligt. Under dessa omständigheter kan det vara ganska knepigt för dem att resa.
 • Hur mycket går en gravid katt upp i vikt?
  Beroende på antalet bebisar hon bär på kommer en blivande mamma gradvis att gå upp mellan 1-2 kg; detta är en säker indikator på att hon är gravid.
 • Hur ser temperaturen hos en gravid katt ut?
  Din katts typiska kroppstemperatur varierar från 100° till 102,5°F (37,7° till 39,1°C). Hennes temperatur kommer att sjunka till 37,2ºC (99ºF) 1 till 2 dagar innan förlossningen.
 • Hur förbereder jag mig för en gravid katt?
  Ge din gravida kattmat, skapa ett område för kattungar, plocka ut lämpliga sängkläder, gör nödförnödenheter och förbered kattungemat och mjölkersättningar.
 • Kan en katt springa när den är gravid?
  Det skulle vara bäst om du håller din katt aktiv under graviditeten för att hålla henne frisk och redo att föda. Undvik dock att ägna dig åt extremt högljutt beteende i slutet av din katts dräktighet.
 • Vad händer om du ger gravida kattpiller?
  En kombination av kloprostenolinjektioner varannan dag verkar vara en säker och praktisk teknik för att avbryta dräktigheter hos katter på dag 30 av dräktigheten. Du måste konsultera en veterinär för det.
 • Hur är en katt dräktig trots kastrering?
  Honkatter som har kastrerats eller kastrerats blir inte dräktiga, vilket sparar pengar för att föda upp kattungar.
 • Varför springer en katt trots att den är gravid?
  Löpning är viktigt för din katt att hålla henne aktiv och frisk. Överdrivet högljutt beteende bör dock inte förekomma.
 • Varför är katten dräktig trots p-piller?
  Inget preventivmedel för katter är 100% framgångsrikt. Så kastrering bör övervägas istället för piller.
 • Hur vet man om katten är dräktig eller bara tjock?
  En gravid katt har en svullen mage som expanderar från nacke till svans; men om en katt är överviktig kommer hon att ha fett överallt.
 • Hur fungerar kastreringen av en gravid katt?
  När som helst under hela graviditeten är en lämplig tidpunkt att sterilisera en katt.
 • Hur länge är en katt dräktig enligt veckor?
  Åtta till nio veckor.
 • Hur länge är en katt dräktig i månader?
  Cirka 2 månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *