Fakta om katter

Skrivet av kattveterinärer 🩺🧑🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️ 😺🧑‍⚕️

Fakta om katterBlogg

Katter choklad – vad händer om katter äter choklad?

Längtar din katt efter en bit av din chokladglass, brownie eller chokladgodis? Katter har inte rätt smakreceptorer för att känna smaken av choklad på sin tunga, vilket gör att katter inte kan känna om choklad är sött. 

Det är mer troligt att katter tycker att viss choklad är frestande på grund av chokladens mjölk eller höga fetthalt.

Dessutom är flera katter nyfikna och föredrar att smaka på allt de stöter på, så de kan oavsiktligt konsumera choklad. I den här artikeln får du lära dig om katter och choklad och vad du ska göra om du ser din katt äta choklad samt vad som händer om din katt äter choklad.

Kan katter dö av choklad?

Ja, att konsumera choklad kan göra att en katt dör under vissa omständigheter. Om katten äter choklad kan det leda till allvarlig sjukdom eller död, beroende på kattens storlek och vilken typ av choklad som konsumerats av katten. En 8-kilos katt, till exempel, som konsumerar 28 gram choklad som består av 86% kakao riskerar att få svåra anfall och mer än 28 gram choklad kan vara dödligt för katter. Med bakchoklad är risken betydligt större eftersom bara 28 gram kan vara farligt för katter. Mindre än 28 gram kakaobönor kan vara dödligt för katter. Chokladförgiftnings-symptom kan förvärras extremt snabbt. Lågt blodtryck kan bero på förändringar i hjärtfrekvens och rytm.

Däremot kan hög kroppstemperatur vara resultatet av muskelspasmer och skakningar. Sådana förändringar kan vara skadliga om de försummas. Ju tidigare din katt får behandling, som med farliga chokladgifter, desto bättre. Om du undersöker din katt direkt efter att den ätit choklad, ökar du chansen att få ut en del av giftet som katten absorberat. 

Prognosen försämras ju längre du väntar och desto fler symptom som uppstår. Katter kräver omedelbar veterinärvård under alla omständigheter.

Fakta om katter

Kan katter äta vit choklad?

All choklad, oavsett om det är mörk, vit, halvsöt, mjölk, bakchoklad eller torrt kakaopulver, är giftigt för katter. Teobromin- och koffeinnivåerna är ofta direkt korrelerade med mängden kakao. Även i låga mängder är de mörkare och bakade varianterna den farligaste chokladen för katter. Din katt kan bli allvarligt sjuk av vilken mängd choklad som helst. Men på grund av katters ringa storlek och känslighet för de två farliga ämnena kan katter bli förgiftade av till och med vit choklad, som innehåller mindre mängd kakao. Eftersom varje form av chokladkonsumtion kan leda till sjukdomar och förgiftning för din katt, är det viktigt att ta det på allvar.

Varför tål inte katter choklad?

Teobromin, ett element i choklad och kakao, metaboliseras naturligt hos människor men inte hos katter.

Som ett resultat byggs innehållet från choklad upp giftigt hos katter, vilket kan orsaka vissa allvarliga symtom, främst leversvikt. Se till att hålla din choklad utom räckhåll och synhåll för din katt eftersom även en liten mängd chokladkonsumtion kan orsaka svårigheter för din katt. Eftersom varje katts ämnesomsättning är unik är det svårt att med precision förutse hur mycket choklad som krävs för att göra en katt sjuk. Det finns dock flera överväganden du kan göra. Detta hänvisar till storleken, vikten och typen av choklad som din katt ätit. Teobromin-nivåerna är betydligt högre i mörk och bitter choklad än i vit eller mjölkchoklad.

Gillar katter choklad?

För katter kan choklad vara dödligt. Även om de flesta katter inte äter choklad på egen hand kan kattägare få katter att tro att choklad är bra att äta om ägare kontant belönar sin katt med choklad. 

Teobromin är giftet i choklad. Alla typer av choklad, inklusive vit choklad, innehåller det. Osötad bakchoklad och mörk choklad är dock de farligaste typerna. Att konsumera choklad ökar risken för dödsfall, skakningar, kramper och oregelbunden hjärtrytm hos katter.

Är choklad farligt för katter?

Choklad har två ämnen som skadar kattens hälsa: teobromin och koffein, en växtalkaloid som finns naturligt i kakao. Socker, fett och xylitol, en sockerersättning, är alla fruktansvärda ingredienser för katter. Enligt forskning i tidskriften Frontiers in Pharmacology är teobromin giftigt för de flesta djur, inklusive katter. Theobroma cacao, växtens latinska namn, betyder ”mat för gudarna”. Även om de rostade bönorna verkligen är en välsmakande godbit, gör samma egenskaper som gör choklad oemotståndlig för människor den extremt farlig för katter.

Är katter allergiska mot choklad?

Även om en chokladkaka är en utsökt godbit för människor, bör du aldrig ge chokladkaka till din katt.

Teobromin, ett ämne som finns i choklad, är giftigt för katter. Det stimulerar katter att slå sina hjärtan snabbare och får dem att förlora mer kroppsvätskor, vilket kan vara dödligt. Teobromin är giftigt för oss, men på grund av hur väl våra kroppar kan hantera det måste vi konsumera cirka 70 gram för att uppnå en dödlig dos.

Det är över 35 kg mjölkchoklad som konsumeras på en gång, vilket är svårt för oss att uppnå! Eftersom teobromin inte metaboliseras lika bra av katter så förblir det i deras blod under en avsevärt längre period. Det kan byggas upp till dödliga mängder snabbare. Som ett resultat kan till och med bara några få gram choklad vara dödligt för katter. Teobromin finns i alla sorters choklad. Ändå är det vanligare i mörk choklad, som har en högre kakaohalt än vit choklad eller mjölk. Ta din katt omedelbart till veterinären om den har ätit något från ditt chokladförråd.

Kan katter äta choklad?

Choklad är oätligt för katter och bör inte konsumeras. Choklad är skadligt för katter och kan vara dödligt om det inte åtgärdas omedelbart. Även om det är mindre troligt att din katt kommer äta din chokladkaka. Det faktum att katter är kräsna ätare kan fungera till deras fördel när det gäller skadliga kemikalier. ”Matrelaterad förgiftning hos katter är en ovanlig händelse för oss.” ”Det är mer ett hundproblem.” enligt Pet Poison Helpline, ringer hundägare 95% av samtalen gällande chokladförgiftning. Men bara för att katter tenderar att vara mindre lyhörda för mat än deras hundkamrater betyder det inte att katter inte kan konsumera choklad. Riskerna är betydande om så sker.

Kan katter tåla choklad?

Teobromin, en komponent i kakao och choklad, metaboliseras naturligt hos människor, men inte hos katter. På grund av denna giftiga uppbyggnad kan ämnet resultera i allvarliga symtom, framför allt leversvikt. Eftersom även en liten mängd choklad kan skapa problem för din katt, se till att du håller choklad utom synhåll för din katt. Det är utmanande att med exakthet avgöra hur mycket choklad som kommer att krävas för att göra en katt sjuk eftersom varje djurs metaboliska aktivitet är unik. Detta hänvisar till kvantiteten, kvaliteten och typen av choklad din katt åt. Halterna av teobromin är avsevärt högre i bitter och mörk choklad än i vit eller mjölkchoklad.

Fakta om katter

Hur mycket choklad kan en katt hantera?

Din katt ska aldrig äta någon choklad. Alla typer av choklad, inklusive bakchoklad och torrt kakaopulver (det dödligaste på grund av deras höga teobrominhalt), mjölk, mörk och halvsöt choklad, och även vit choklad med sin låga kakaohalt, är giftiga för din katt. Men hur mycket och vilken sort din katt konsumerar avgör graden av toxicitet.

Vad kan jag göra om min kattunge har ätit choklad?

 1. Ta bort choklad från din katts räckhåll för att stoppa ytterligare konsumtion.
 2. Om det är säkert att göra det, försök att få ut chokladen ur din katts mun. Var försiktig så att du inte blir biten eller repad av din katt. Du kan erbjuda din katt något mer smakrikt som en liten bit tonfisk i källvatten.
 3. Verifiera mängden, chokladsorten (mjölk, mörk, vit eller något annat) och tidpunkten för din katts chokladkonsumtion. Att ge din veterinär denna information kommer att vara viktigt så att de kan ge din katt bästa vård. Om du har chokladomslaget eller paketet, spara det så att du kan visa det för din veterinär om det behövs.
 4. Berätta för din lokala veterinärklinik vad som hände genom att ringa dem. Ring nödnumret eller jourveterinären om din anläggning är stängd.
 5. Om så önskas, transportera din katt till kliniken. Lägg din katt i kattlådan och slå in den i en filt om den får anfall för att ge bästa möjliga skydd. Eftersom din katt kan bli förvirrad, vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att bli biten eller repad. Ring din veterinär om du har problem med att transportera din katt.

Kan katter äta nougat?

Katter är ökända ätare; vi vet alla att de aldrig skulle missa chansen att begära en liten del av vår måltid. Men du måste undvika din katt att äta nougat. Rekommendationen är att alltid söka veterinärens konsultation innan du bestämmer dig för om du ska ge din katt nougat.

Katter saknar en matsmältningsmekanism utformad för att bearbeta kolhydrater; så vitt vi vet måste kött utgöra det mesta av kattens kost. Du sätter din katts hälsa i fara om du unnar katten nougat. Det kan leda till lättare magsmärtor hos din katt eller betydligt svårare tillstånd som fetma eller diabetes. 

Socker som nougat förändrar cirkulationssystemets funktioner, vilket ökar risken för hjärtsjukdom hos katter. Men nougat kan skada tänderna också. Om den konsumeras regelbundet och i stora mängder, kan din katts munhälsoproblem förvärras, vilket ökar sannolikheten för att kattens tandkött kommer att inflammera eller degenerera. Kanske till och med dess tänder faller ut! I vilket fall som helst måste du skynda på din katt till veterinären så snart du ser något fel, och se till att låta vetetinären veta att den ätit nougat.

Katten åt kladdkaka – Vad händer och vad ska man göra?

Katter älskar att äta mat som vanligtvis inte är en del av deras dagliga kost. Som vi alla vet är choklad dåligt för katter, så vad ska du göra om din katt äter chokladkaka? Choklad innehåller sockerarter, koffein, fetter och ett ämne som kallas teobromin som är giftigt för katter, även i små mängder. Kattens inre ämnesomsättning kan inte bearbeta denna kemikalie, så den fortsätter att byggas upp i blodet och orsaka skadliga effekter. Toxicitets-tecknen kommer att visas inom några timmar och symtomen inkluderar diarré, kräkningar och ökad törst. I vissa extrema fall leder det till kattungens död. Du kommer att behöva veterinärens hjälp för att spola bort den från din kattunges kropp.

Katt åt lite choklad – vad händer och vad ska jag göra?

Om du upptäcker att din katt äter choklad, ta den till veterinären så snart som möjligt. Detta kommer att hjälpa veterinären att ta bort chokladen omedelbart genom att framkalla kräkningar. Ibland kräks din kattunge av sig själv. Men om detta inte händer, försök inte framkalla kräkningar genom att använda olika mediciner, eftersom detta kan orsaka skador på kattens mage om det görs felaktigt. Försök att identifiera mängden och typen av choklad din katt har ätit. 

Ta med alla förpackningar eller omslag du hittar till ditt veterinärbesök, eftersom det hjälper veterinären att identifiera risken. Att veta din katts vikt och storlek kommer också att hjälpa dig när du rådgör med en veterinär via telefon eftersom detta är ett annat realistiskt sätt att uppskatta riskfaktorn för din katt. Håll dig så lugn som möjligt eftersom katter är kända för att vara extremt känsliga för sina ägares känslor. Håll dem bekväma och tysta för att förhindra att symtomen på chokladförgiftning förvärras.

Anta att du misstänker att din katt har ätit choklad. I så fall är det bästa du kan göra att hålla en noggrann koll på din katt så att du kan vara redo för ett akut läkarbesök om katten blir mycket sjuk. En veterinär kommer att utföra urin- och blodprover och en grundlig fysisk undersökning. De kan också göra ett EKG för att kontrollera om din katts hjärtslag är oregelbundet. Symtomen måste åtgärdas så snart de visar sig. I de flesta fall kommer en veterinär att leverera intravenös vätska och göra en leverundersökning. Om din katts symtom har intensifierats kommer den nästan helt säkert att behöva läggas in på sjukhus för att få bort alla gifter.

Katt slickar choklad – vad händer och vad ska man göra?

Choklad är tyvärr skadligt för katter. Choklad innehåller teobromin och koffein, som båda är giftiga för katter. Dessutom innehåller mörkare choklad fler av dessa föreningar än vit choklad. Chokladförgiftning uppstår när en katt konsumerar detta läckra ämne överdrivet. Toxicitetsnivån beror på vilken typ av choklad som konsumeras, mängden som konsumeras och kattens vikt. Det som är bra är att din katt bör må bra om den bara slickade en liten bit choklad. Katten kan få lite tarmbesvär, men den kommer att klara sig. 

Mer choklad, å andra sidan, kan göra katten ganska sjuk. Om din katt åt choklad kan du observera följande symtom:

 • Hyperaktivitet
 • Flåsande
 • Kräkningar
 • Överdriven urinering
 • Skakningar i musklerna
 • Hypertoni
 • Oregelbundenheter i hjärtrytmen
 • Ökat hjärtslag
 • Ökad kroppstemperatur
 • Anfall
 • Kollaps

Kontakta din veterinär omedelbart om du observerar något av dessa tecken hos din katt. Detta är en akut situation. Chokladförgiftning kan i vissa fall döda katter.

Katten äter chokladglass – Vad händer och vad ska man göra?

Om du undrar om din katt kan äta chokladglass är svaret ja. Men det är inte hälsosamt. Glassingredienser är ohälsosamma för katter och orsakar fara om de äts i stora mängder. Om din katt slickar på chokladglass ibland behöver du inte oroa dig för att katten blir förgiftad. Men om katten gör det mycket måste du omedelbart få katten att sluta slicka på chokladglass. 

Det är inte tillrådligt att ge din katt chokladglass. Oron är att din katt kan bli sjuk och behöver omedelbar medicinsk vård. Även om människor älskar choklad, kommer katter inte överens med den söta godbiten. Katten kan få symtom som magsmärtor, kräkningar, diarré och, i extremaste möjliga fall, anfall som kan vara dödliga. Således bör katter undvika choklad till varje pris.

Om din katt slickar glass visar den omedelbart tecken på ångest och rastlöshet. Illamående, diarré och kräkningar börjar genast. Om detta inte behandlas kommer en progressiv ökning av fysisk smärta att följa en minskad aptit och ökad törst. Så småningom kommer din katt att uppleva ett anfall och i värsta fall kan den dö. Ta katten till veterinären så snart den uppvisar minsta tecken för att förhindra denna katastrof. Låt veterinären utföra alla nödvändiga tester för att identifiera och lösa problemet och ge katten hjälp så snabbt som möjligt. Du bör inte vara orolig om din katt somnar en kort stund. Medicinen kommer att lindra din katt och hjälpa den att komma till medvetande efter en tid.

Slutgiltiga tankar

Det skulle vara bäst om du aldrig ger choklad till din katt som en godbit. Leta istället efter kattsnacks som erbjuder en mängd hälsofördelar. Välj mellanmål som hjälper din katts kost och tandhygien samtidigt som kosten är välsmakande. Kom ihåg att behandla din katt innebär att ge den välsmakande mat och godsaker. Enligt kattens uppfattning kan det vara lika tillfredsställande att visa dem kärlek och tillgivenhet som att ge dem en portion utsökt mat. På grund av teobromin och koffein i kakao kan katter inte konsumera choklad. Båda ämnena har potential att ackumulera toxiner, vilket kan resultera i allvarliga symtom, särskilt leversvikt. Se till att dina chokladbaserade godsaker och baktillbehör förvaras utom räckhåll för din katt hemma.

Ring din veterinär för att boka ett akut möte om din katt konsumerar choklad. För att ta bort toxiner från din katts system innan de skadar levern, kommer veterinären förmodligen att framkalla kräkningar. En kattförsäkring kan minska den ekonomiska bördan som orsakas av dessa oväntade kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *